cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

Zacini

  
clock-img

04.09.2008, 09:25

clock-img

lejlaze

pencil-img

845

IZVORNA PORUKA: Ilhana*

Zaini (i biljke) se koriste u mnogim kulturama kako bi se istakla aroma hrane. Upotrebljavaju kako u pripremi hrane tako i u ouvanju iste, a poznat je i njihov medicinski uinak na ljudsko zdravlje.

Neke zainske biljke moete i sami da naberete u bati ili prirodi. Pri tom je vano znati neka osnovna pravila koja obezbjeuju bezbjednu i svrsishodnu upotrebu nabranog bilja.

Bere se samo zdravo i isto bilje, ako je lie biljke oteeno od insekata ili gljivinog oboljenja ne smije se koristiti kao zain u jelima. Zainsko bilje bere po suhom, toplom, sunanom vremenu, nikako ne poslije kie ili dok je vlano od rose. Oteene, slomljene dijelove biljaka treba odmah izdvojiti i baciti.

Nabrane biljke treba to bre osuiti ili konzervirati na neki drugi nain. Ukoliko se sui, najbolje je poredati ga (listie ili strukove) jedno do drugog, na istu podlogu prekrivenu bijelim papirom ili gazom, a zatim staviti na mjesto koje nije izloeno direktnom suncu, ali je toplo i zatieno od vjetra. Biljke se mogu vezati u snopie i okaiti da se sue na hladnom i suhom, na propuhu. Biljke se mogu osuiti i poredane jedna do druge u plehu, u poluotvorenoj penici zagrijanoj najvie na 40 stepeni. Sjeme zainskih biljaka sui se na isti nain i na istoj temperaturi.

Osueno zainsko bilje ili sjeme najbolje se uva u dobro zatvorenim metalnim kutijama, ili u obojenim staklenim teglicama sa vrstim poklopcem. Vee koliine mogu se smestiti i u viestruke papirne kese. Zatim ih treba drati na prohladnom, suhom i tamnom mestu. Sueno bilje moe se koristiti najdue 4-6 meseci, kasnije gubi u kvalitetu i aromi.

Zainsko bije se moe nekoliko dana uvati svjee u friideru. Jednostavno ga dobro operite, otresite od vode i stavite u plastinu kutiju a onda u friider.

Zainsko bilje moe se zamrznuti, a zamrznuto moe trajati i due od 6 mjeseci. Operite ga, smjestite u kalupe za led i odozgo nalijte malo vode pa ga zamrznite. Kockice leda sa zainskim biljem istresite u plastinu vreu, vrsto uveite i uvajte u zamrzivau.

Neke vrste zainskog bilja kao to su perun, miroija, celer i bosiljak uspjeno se uvaju u soli. Treba ih sitno isjeckati i izmjeati sa solju, omjer 20 g soli na 10 g bilja, smjestiti u staklene flaice koje se dobro zatvore, i uvati u friideru.


Bosiljak

Sastav: Bosiljak
Okus: tipini, isti okus bosiljka
Upotreba: kao zain salatama, povru, umacima i juhama

Bosiljak (Bot. Ocimum basilicum L.) porijeklom iz Indije, omiljeni zain zbog svog toplo-aromatskog okusa vaan dodatak u kuhinji. Danas je bosiljak dostupan u razliitim formama, jedna od njih je i citrusni bosiljak poznat po svojim bogatim listovima i blagoj aromi.

user posted image

Chili prah


Sastav: osuene mljevene chili papriice
Okus: tipini miris i okus, specifini i prirodni
Upotreba: svugdje gdje elite dobiti papreni okus

Dobija se od suenih i mljevenih chili papriica . Domovina chilia je centralna i juna Amerika. Chili je glavni sastojak veine chili umaka i krema. Zajedno sa paprom i umbirom ini jedan od glavnih sastojaka internacionalne kuhinje.

user posted image

Indijski Curry

Sastav: Kurkuma, mljevena goruica, Koriander, crni papar, enjak, ljuta paprika i umbir.
Okus: blago ljutkast
Upotreba: kao zain jelima od rie, svjetlim umacima i povru

Postoji uzreica: U Indiji postoji toliko curry mjeavina koliko i kuhara, to znai da postoji toliko razliitih varijanti iz razliitih predjela Indije koje se koriste za razna jela prema okusu svakog kuhara. Lebensbaum se odluio ponuditi Vam umjereno ljutu varijantu koja e zasigurno oarati nepce svakog gurmana.

user posted image
umbir mljeveni

Sastav: umbir
Okus: tipini miris i okus umbira
Upotreba: kao dodatak kolaima, kruhu, slatkim jelima, vonim salatama. umbir je neizostavni dodatak zaina curry.

Dobiva se od korijena biljke umbir (Bot. Zingiber officinale Roscoe). Osam do deset____ mjeseci star korijen ubire se neposredno prije nego to mu procvjetaju listovi, guli se, umae u vlastiti sok te na kraju sui i melje. Korijen umbira se moe koristit svje dok su umbirovo pivo, vino ili aj omiljeni topli napici.

user posted image

Kardamon oljuteni

Sastav: Kardamon
Okus: tipini miris i okus kardamona?
Upotreba: kao zain jelima od rie, vonim jelima i kolaima

Kardamon je jedan od najstarijih zaina poznatih ovjeanstvu te mu to daje pridjev najskupljih i najomiljenijih zaina. Dobiva se od zrelih cijelih ili oljutenih sjemenki biljke Kardamon (Bot. Elettaria cardamomum). U arapskim zemljama kardamon slui kao jedan od omiljenih zaina za pripremu kave. Razlikujemo zeleni, bijeli ili smei kardamon, za zeleni se kae da je najbolji zbog svog visoko aromatinog citrusnog okusa.

user posted image

Koriander mljeveni

Sastav: koriander
Okus: tipini miris i okus koriandera
Upotreba: kao zain junim jelima, jelima od povra, vonim jelima i kolaima

Koriander (Bot. Coriandrum sativum) je porijeklom iz sredozemlja no danas se koristi kao zain u cijelome svijetu. Sjemenke koriandera daju aromatini i karakteristini okus kako slanim tako i slatkim jelima. Mljevene sjemenke koriandera su neizostavni sastojak indijskog currya.

user posted image


Garam masala

Sastav: kardamon, crni papar, cimet i klini
Okus: biljni, lagano papreni
Upotreba: kao zain jelima od povra, jelima od smee lee, graha, slanutka.

Garam masala je svjetski poznat zain iji sastav je slian indijskom curryu. Meu paprenijim slove one mjeavine koje sadre papar dok one bez slove kao posebno aromatine. U Indiji se zaini koji se nalaze u Garam masali pre na tavi, melju i dodaju kada je jelo gotovo.

user posted image

Kurkuma mljevena

Sastav: kurkuma
Okus: tipini miris i okus kurkume
Upotreba: kao zain umacima, marinadama, jelima od grahorica. Njegova uta boja korijena ga ini estim nadomjestom za skupi afran, te je jedan od neizostavnih sastojaka indijskog currya.

Dobiva se od korijena kurkume (Bot. Curcuma longa) koja potie iz jugoistone Azije. Postupak dobivanja ovog jarko utog, aromatinog prakastog zaina je da se korijen iskopa, opere, sitno nasjecka, osui i na kraju samelje. Njegova intenzivna uta boja se koristi za bojanje jela kao to su senf, kruh ili namazi.

user posted image


Mukatni orai mljeveni

Sastav: mukatni orai
Okus: tipini miris i okus mukatni oraia
Upotreba: daje pikatni okus povru (kelj, paroge), koristi se u talijanskoj kuhinji. Posebno je cijenjen kao dodatak vonim jelima.

Sjemenke su plodovi stabla muakata koje je visoko deset____ metara i mora biti najmanje osam godina staro da bi plodovi bili spremni za etvu, te moe davati urod sljedeih sto godina. Pored sjemenki korisit kao cjenjeni zain se koristi i kora samoga ploda.


Origano

Sastav: origano
Okus: tipini miris i okus origana
Upotreba: kao dodatak pizzama, svjeim rajicama, tjestenini i itaricama

Origano (Bot. Origanum vulgare) potjee iz june Europe te se dobiva od rascvjetale suene i nasjeckane biljke. Origano je jedan od vanih sastojaka mjeavina zainskog bilja.


Papar bijeli u zrnu

Sastav: bijeli papar
Okus: tipini miris i okus papra
Upotreba: kao zain svjetlim umacima, kiselim krastavcima

Raste na do devet metara visokoj biljci (Bot. Piper nigrum) ije se zrele mahune ljute, zrno se sui i melje ili koristi u zrnu.

Paprika slatka

Sastav: paprika
Okus: tipini miris i okus paprike
Upotreba: kao zain jelima s rotilja, tofua, umacima od rajice

Biljka paprika (Bot. Capsicum annuum) spada meu najstarije kulture srednje Amerike koja je dola u panjolsku u 16 st. Paprika spada danas u najkoritenije zaine u Europi. Miris i okus (blag, sladak do papreno ljutog) ovisi o sorti i zrelosti samog ploda. Lebensbaum slatku papriku odlikuje njezin blagi i slatki okus.



Piment mljeveni


Sastav: piment
Okus: tipini miris i okus pimenta
Upotreba: kao dodatak umacima, marinadama, dodaje se raznim kolaima (moe se nai u naim boinom biskvitu s zainima?), vaan sastojak mjeavina zainskog bilja.

Piment (Bot. Pimenta dioica) se bere zelen sa 6-13 metara visokog stabla pimenta te se sprema u vree 4-5 dana. U tih par dana sjemneke fermentiraju i poprimaju smeu boju te se na kraju sue na suncu. Piment nazivaju i zainom za sve jer njegova aroma podsjea na sve vanije zaine kao to su papar, klini. Cimet i mukatni orai.


Timijan

Sastav: timijan
Okus: tipini miris i okus timijana
Upotreba: kao zain jelima od krumpira, povra, juhama, gljivama

Intenzivno aromatini listovi timijana (Bot. Thymus vulgaris) se koriste kao dodatak jelima u veini kuhinja, te pritom timijan spada u tradicionalne biljke koje se koriste za lijeenje bolesti povezanih s dinim sustavom.


Cimet mljeveni

Sastav: cimet
Okus: tipini miris i okus cimeta
Upotreba: kao dodatak vou, kolaima i punevima

Cimet (Bot. Cinnamomum aromaticum) se dobiva od stabljike cimet koja se porijeklom iz Kine a uzgaja se u Vijetnamu, Kamboi, Laosu, Sumatri, Javi i Japanu. Kao zain se koristi samo kora koja se prilikom suenja smota u tapie i poprima crvenkastu do tamno smee boje. Miris je ugodno aromatian doke je okus blago ljutkast.


Zainsko bilje

Sastav: rumarin, timijan, origano, lovor, bosiljak
Okus: aromatino balzamian, lagano pikantan i ljut
Upotreba: izvrstan dodatak jelima od rie, povra, juhama od povra, umacima i marinadama.

Mjeavina zainskog bilja koja je najraspostranjenija u Francuskoj i Italiji.

Preuzeto sa bkrecepti.com



imam obicaj pogledati emisiju na VOX-u "das perfekte dinner"i pravo cesto mi se nasmigaju oni njihovi zacini, jos pogotovo ako su svijezi tj u saksijama, pa ih oni direkto rezu.
ja nazalost koristim samo nasu Vegetu i ono klasika persun. za ove osteli niti znam u koje jelo koje ide, niti poznajem neke posebne vrste.
kakvi ste vi sa koristenjem i sta preferirate?

< Poruku je uredio Visnja RR -- 16.3.2011 16:54:11 >

clock-img

04.09.2008, 09:38

clock-img

budućamama

pencil-img

1306

Ja koristim kopar, ružmarin i bosiljak, pored ovih naših standardnih začina. Takođe sam nedavno počela koristiti i curry sa piletinom te neizostavno mljevenu chilli papriku.
Kopar i ruzmarin stavljam u kuhana jela s mesom, bosiljak u jela s mahunarkama i piletinom, rižu i sl,chilli stavljam u maltene sve umjesto aleve paprike, a curry isključivo s piletinom.
Moja je svekrva prošli vikend pravila bosanski lonac i stavila je par listova lovora i sve je ispalo fantastično, tako da ću morati kupiti i lovor.

_____________________________

Una 18.10.2009.
Azra 05.08.2013.
_____________________________

Ako želiš dugu, prvo se moraš pomiriti s kišom....

clock-img

04.09.2008, 11:14

clock-img

Mara

pencil-img

175

Obožavam začine!user posted image  Moja svekrva je živjela u Njemačkoj tako da ti i mi imamo ko da TV-a one začine u  duguljastim saksijama, samo ja brkam onaj origano , mažuran i još neku travku, pa ja svega toga pomalo stavimuser posted image  ( obično u bolonjez  soseve) .
Imamo i svježi peršin, ružmarin, bosiljak( masliđan)  i lovor pa i toga stavljam. Od onih u bočicama super mi je on Maestro šareni biber sa mlinčićem na kraju, Chilli obično stavljam i jela sa teletinom i mljevenim mesom (za Chili con carne) a ove godine sam i sama zasadila Chili papričice, već sam ih brala (jake su kao sam vrag user posted image user posted image ), ali definitivno mi je najbolji izum Bijeli luk( saransak ) iz bočice, onako osušeni i samljeveni, jer ga ja  mrzim čistiti nikako da ishlapi smrad sa ruka.
Kličići su mi super za neka jela sa svinetinom i janjetinom, a muškatno orah obični stavljam u bešamel umak (nekao mi ćoravo bez njega user posted image ) .
MM kaže: Ženo kod tebe nikad isto jelo, uvijek neki drugi začin ima glavnu riječuser posted image , jer ja otvorim policu i onam onaj ste od 10-ak sušenih začina pa sveg pomalo


_____________________________

L´amore basta a se stesso...

clock-img

04.09.2008, 11:21

clock-img

mamyca

pencil-img

1657

Ja obicno stavljam u svako jelo po neki zacin,al MM to bas ne voli,a ni sveki,pa ih sad samo stavljam kad gosti trebaju doci na rucakuser posted image ,mada nekad potajno stavljamuser posted image user posted image .A MM ne voli nijednu vrstu luka,pa to nekako upakujem da ne skontauser posted image user posted image .

_____________________________

Hamza 11.3.2008.

clock-img

04.09.2008, 11:50

clock-img

Happy

pencil-img

642

NIšta bez začina.... Ali najviše volim bosiljak, MM ne voli puno, pa sebi odvojeno i volim chilli ,ali MM ne smije zbog hemeroida.... i korstim bijeli luk i ona mediteranska mješavina začina najviše user posted image
Peršun svježi - uvijek uz sve user posted image


_____________________________

Gospodaru moj,
kad ja zaboravim Tebe,
nemoj Ti zaboraviti mene.


Naš dječak je došao 04.01.2010.

clock-img

04.09.2008, 11:58

clock-img

nikka

pencil-img

589

Ja obožavam začine,imam ih i u vrtu(ruzmarin,bosiljak,majoran,kadulju) a o onim malim slatkim bočicama sam ovisna,imam ih oko 30kom i svakodnevno ih koristim ponekad kombiniram,uživam u tome.
Vegetu imam sve vrste,za krompir,ribu,piletinu,grill,salatu.
Moj muž prije nije volio ništa osim vegete ali se naviknuo.
Obožavam staviti u pile grančice ruzmarina ili kadulju u pečenje,bosiljak obavezno u jela sa paradaizom,cary u rižu...

clock-img

04.09.2008, 12:23

clock-img

neki

pencil-img

3476

Mara,da nemas slucajno recept za Chili con carne?Bas bih to voljela pojesti,a pojma nemam kako se praviuser posted image

clock-img

04.09.2008, 12:37

clock-img

Happy

pencil-img

642

Da vam pravo kažem, ja sam prstala da koristim vegetu, odn.koristim je u skroz malim količinama... I navikla sam se... A prije sam znala da namažem puter i preko stavim vegeteuser posted image
Čula sam da je smrt za organizam, puno je nezdrava....
p.s.nemojte me napadati i znam da sada nije ništa zdravo, ali koliko mogu toliko izbjegavamuser posted image


_____________________________

Gospodaru moj,
kad ja zaboravim Tebe,
nemoj Ti zaboraviti mene.


Naš dječak je došao 04.01.2010.

clock-img

04.09.2008, 14:17

clock-img

Blue rose RR

pencil-img

4361

Bijeli luk , bosiljak i peršin su mi osnovni začini, i njih u haman svu hranu stavljam.
A što se tiče crvene paprike, ne koristim je nikako, već je zamijenim ajvarom, ukusnije je, a i nekako mi prirodnije.

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

clock-img

04.09.2008, 14:27

clock-img

ebru

pencil-img

456

IZVORNA PORUKA: neki

Mara,da nemas slucajno recept za Chili con carne?Bas bih to voljela pojesti,a pojma nemam kako se praviuser posted image


Imam ja recept,ako volis grah!
Ide kilogram mljevenog mesa,tamni grah u konzervi otprilike 750 gr,3 paprike crvena zuta i zelena(mada to je vise zbog dekoracije)i 1 pavlaka
Meso na malo ulja proprziti tako da se meso ono kao osusi i stvore se grudvice,dodati isjecene paprike na kockice i dodati grah,konzervu od graha malo saprati vodom i to sve pirjati na laganoj vatri.pred kraj na jedno 10-15 minuta istresti 4 vrecice chili con corne i jos malo kuhati...ukusan rucak je gotov...sad pa sad...na kraju u to dodati jednu pavlaku,ali ja nekad vise volim bez pavlake
Znaci nista ne soliti niti vegetiti,u kesicama je sav zacin.
Javi ako budes pravila kako je ispalo

_____________________________

MONIKA 11.12.2007
Jeder Mensch begegnet einmal dem Menschen seines lebens,aber nur wenige erkennen ihn rechzeitg!
http://www.youtube.com/watch?v=P6WlXmHrnyU

clock-img

04.09.2008, 14:42

clock-img

ebru

pencil-img

456

Eh sad da se nadovezem na ove zacineuser posted image
Ja koristim vegetu,donijela sam si iz Bosne ali ima je i ovdje kupit,so,biber,crvenu papriku,(majoran to stavljam u kuhanje)curry u prahu(za peceno meso,kao i za pajc)nanu(za kuhanje,daje odlican miris,nisamni ja znala)ingwer(odlican iranski zacin za makarone)chili sos bilo ljuti ili slatki(stavljam u sve,a najbolje ide u spagete)persun svjezi ili suhi(stavljam u kuhanje,a svjezi iskljucivo stavljam u salatu,isto daje odlican ukus...Origano stavljam u pizzu
Odlican zacin u bocicama sambal oelek(mislim turski,slican chilliju)njega stavjam iskljucivo u spagete ili makarone.
Lovorov list je isto odlican,nisam ga dugo koristila,dobar je za kuhanje,a posebno bosanski lonac kad se kuha...
Koper(mislim da se tako zove)isto odlican za kuhanje...
Luk bjeli,crveni to se podrazumijeva,zavisi koji pase za koje jelo
Bjelim lukom obicno pajcujem neki veci komad mesa prije pecenja na jedno 2-3 sata
To su zacini koje za sada koristim
Eh jedino sto nisam do sada probala je ruzmarin,cula sam da je dobar kad se meso pece,to moram probat,al neznam da li ga ima ovdje kupituser posted image

_____________________________

MONIKA 11.12.2007
Jeder Mensch begegnet einmal dem Menschen seines lebens,aber nur wenige erkennen ihn rechzeitg!
http://www.youtube.com/watch?v=P6WlXmHrnyU

clock-img

04.09.2008, 15:08

clock-img

Mara

pencil-img

175

IZVORNA PORUKA: neki

Mara,da nemas slucajno recept za Chili con carne?Bas bih to voljela pojesti,a pojma nemam kako se praviuser posted image



Moram od doma pogledati točne sastojke i kilažu pa ti sutra tipkam.

Ebru , jel to ima neki gotovi sastojak za jelo? Od kojeg proizvođača? Ja stavim chillia pa onda još po sebi dodajem , nije baš po receptu user posted image

_____________________________

L´amore basta a se stesso...

clock-img

04.09.2008, 15:20

clock-img

ebru

pencil-img

456

Maro,pa ima od magi da se kupi chili con carne u kesici!?ja ne dodajem nista,i bude dovoljno slano...super

< Poruku je uredio ebru -- 4.9.2008 15:22:06 >


_____________________________

MONIKA 11.12.2007
Jeder Mensch begegnet einmal dem Menschen seines lebens,aber nur wenige erkennen ihn rechzeitg!
http://www.youtube.com/watch?v=P6WlXmHrnyU

clock-img

05.09.2008, 00:09

clock-img

neki

pencil-img

3476

Uh ebru,danke za ovaj recept,probacu napraviti cim stignem.A Maro,kad stignes,napisi,nije zurba nikakva.Veliki pozz

clock-img

05.09.2008, 00:24

clock-img

camm

pencil-img

1266

ja od zacina najvise koristim vegetu, biber,persu, celer ,lovorov list.
a ostale slabo jer nekako mi imaju jaku aromu.


< Poruku je uredio camm -- 5.9.2008 0:25:12 >


_____________________________

Ja tek sada kuzim da ne kuzim, sta kuzim, sta ne kuzim, sta mi je tesko skuziti, sta ne mogu prokuziti, ali jedno kuzim...:D

clock-img

05.09.2008, 00:25

clock-img

Amela V.

pencil-img

512

Ja od zacina najvise koristim bosiljak, origano, bijeli luk, lovorov list i kopar. Naravno VEGETA je neizostavna skoro pa u svakom jelu.

_____________________________

Ajlica Sunchica 04.12.2008.

clock-img

05.09.2008, 15:09

clock-img

makana

pencil-img

772

bosiljak trpam u sve, salate, kuhanje, pečenje
posipam čak i makarone, pilav, skuhani krompiruser posted image
pravi sam fan bosiljka
poslije njega peršun i celer, najčešće u kuhanje ali i ostalo
ružmarin samo kad pečem meso, kakav dobar komad
a nedavno sam probala jelo u koje je stavljeno ono što ja volim, dakle bosiljak, peršun, celer, i plus komorač
kako je ukusno i kako daje dobar šmek, radilo se o dinstanim paprikama isječene na prutiće i nasitno izrezani šampinjoni
bilo i safta, e jesmo se naumakali i ja pitam šta je to što fino miriše i daje ukus - kad ono komorač
plus što je dobar za stomak, jer ga, jel de, bebama dajemo
tako da to sad ganjam da kupim user posted image

_____________________________

strpljen - spasen

clock-img

08.09.2008, 09:27

clock-img

Mara

pencil-img

175

IZVORNA PORUKA: neki

Mara,da nemas slucajno recept za Chili con carne?Bas bih to voljela pojesti,a pojma nemam kako se praviuser posted image



@neki:
Ja ti inače nemam točno određene gramaže stvari jer sve mi zavisi od frižidera , šta se u njemu nađe user posted image
cca 1 kg mljevenog mesa
1-2 crvena luka
3 paprike( crvena, žuta , zelena)
1 limenka kukuruza šećerca
1 limenka graha -crvenoga
1 mali Pomi
Luk udinstati, staviti meso i dobro upržiti, ono kao za bolonjez, staviti nasjeckane paprike, oprani grah iz konzerve, kukuruz, krčkati jedno 10-15 min doliti vodu, pred kraj staviti 1 mali Pomi 250 ml  i začine po ukusu: chilli, paprika , vegeta ,  biber, ja stavim i koji fefrončić, čisto onako poradi šmeka user posted image


_____________________________

L´amore basta a se stesso...

clock-img

08.09.2008, 22:29

clock-img

neki

pencil-img

3476

Hvala draga na receptu i na odvojenom vremenu,srce si.Pozz

clock-img

09.09.2008, 02:52

clock-img

stella

pencil-img

1360

Ja sam ovisnica o caryju.
Osnovni zacini su mi vegeta,biber,aleva paprika,persun,od skoro i mrkva,kao sto vec napisah cary al ga mm ne voli.Kad sam god stavila uvijek ga prepoznauser posted image ,pa sad stavim samo sebi kad je jelo vec servirano,zacin za gulas,kopar,crveni luk,prije par mjeseci sam pocela jesti i bijeli luk, i jos par mjesavina zacina.
Kod mene nema puno pravila,jedino ne pretjerati puno u miksanjuuser posted image

_____________________________

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

clock-img

09.09.2008, 11:02

clock-img

Anoniman


Posto vam ja trenutno zivim na dalekom istoku, ovdje su zacini neizostavni i to ih ima mali milion vrsta user posted image user posted image
Za vecinu nisam nikad ni cula ni vidjela moram da priznam, pogotovo ovi indijski, filipinski i ostali istocni zacini su mi bili totalna nepoznanica.
Probala sam par njih al vecina je pretezno jako ljuta i ima intenzivne mirise, tako da ih nisam ni pokusala koristiti.

Od onoga sto koristim to je:
- u supe pretezno stavljam ruzmarin, kumin i persun
- u sataras volim da dodam i origano, kao i rizin puder (idealna zamjena za brasno, ako zelite da vam saft bude malo gusci, a da ne morate dadavati zrna rize maksuz)
- u rizu dodajem curry, kao i kad pecem piletinu
Naravno vegeta mi je neizostavna, imam zaliha iz bosne user posted image
Na mojoj radnoj povrsini za kuhanje jos se moze naci i: suha metvica, biber (cayene biber, u zrnu, bijeli biber), karanfilici, muskatni orascici, chilli, crvena paprika, cimet, susam.

clock-img

09.09.2008, 17:59

clock-img

Aquarius

pencil-img

509

Bosiljak mi je začin br. 1. Naravno da ga ne koristim u svemu ali ga jako volim. Super se slaže sa paradajzom i u kombinaciji sa origanom. Sataraš sa bosiokom ima poseban miris. Ja ga obavezno stavim kad pravim picu, na paradajz sos dodam malo bosioka, malo origana. Supeeeer miriše, mljac mljac.
I običnu salatu od paradajza uvijek pospem suhim bosiokom, naučila sam i MM pa i on sada traži.
Peršun mi je drugi omiljeni začin. Volim još ruzmarin, posebno s piletinom. Volim još dosta začina ali samo u kombinaciji sa određenim jelom.

clock-img

11.09.2008, 13:53

clock-img

sarah

pencil-img

545

Super tema. user posted image

Ja sam ovisnik o zacinima.
Imam puno onih malih bocica zacina (Kotamy i Maestro).

Eh sad. Koji se zacin stavlja u koje jelo?
Ja eksperimentisem, pa sta mi se svidi, svidi.

U supe stavljam: kopar, bosiljak, malo majcine dusice, zacin za pizzu.
U kuhana jela stavljam: malo kopra, lovorov list, rizu pravim sa curry-jem i sa chilli mjesavinom zacina i bude extra.
U piletinu stavljam zacin za piletinu, ribu obicno mariniram sa ruzmarinom, bijelim lukom, maslinovim uljem i morskom soli.
Vegetu slabo koristim, posto sam citala da i nije bas zdrava.

Od svjezih zacina za supu se idealni: celer (list i kroijen) i persun (list i korijen).
Ima jos nekih zacina koje nisam probala, ali imam namjeru.
A vi ste mi dale super ideju. user posted image

clock-img

11.09.2008, 14:03

clock-img

jasmina_mm

pencil-img

964

ja isto koristim vrlo malo zacina
vegetu, alevu pariku, persun, kopar i bijeli luk u granulama
e sad vegetu, alevu papriku, persun i bijeli luk stavljam u gotovo sve a kopar najvise stavljam u supe (sa domacom tarhanom mi je posebno ukusan) i u rizu.
Takodje namjeravam kupiti bosiljak da malo i sa njim eksperimentisem

_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

clock-img

29.09.2008, 09:54

clock-img

mamabb

pencil-img

1235

Ja sam ovo našla u nekom prastarom kuharu i ovog se pridržava, mada nekad i znam smixati jer volim ekperimentisati ali to je samo ako pravim za sebe.

BOSILJAK: supe sosovi,salata meso
ĐUMBIR: supe, sosovi, meso i povrće
ESTRAGON: salata,pikantni sosovi i supa, jagnjeće i teleće meso, živina i divljač, zimnica.
ŽALFIJA (gorka) -riba (morska), džigerice, mljeveno meso, jagnjeće meso i marinade
KIM: krompir, kupus, repa, supa i sosovi, gulaši i jela od mesa, sireve
KOMORAČ: zimnica -krastavci
MIROĐIJA: hladne i tople sosove, čorbe, riba, povrće i meso.
MAŽURAN: džigerica, guščija i pačija pašteta, pečenja, mljeveno meso i kuhani krompir.
M.DUŠICA: mljeveno meso, divljač, goveđe pečenje, ribe i marinada
M.ORAŠČIĆ: Čorbe, sosovi, pirei, varivca, slatkih sosova, kolača i slatikiša
ORIGANO:sva jela sa pradajzom, čorbe i pečenja.
RUŽMARIN: riba, ovčije meso i divljač.
LOVOROV LIST: meso, čorbe i u gotovo sve marinade.
KARANFILIĆ: može i u slana i slatka jela (meso i kolači) i kompote
CIMET: kolači
KOPAR: umaci i za predjela koja trebaju da imaju pikantniji ukus.
ANIS: likeri, marmelade i džemove.
Od svega nabrojanog, veoma rijetko ili nikako ne koristim: ANIS, MAŽURAN,ŽALFIJU, ESTRAGON (nikad ga nisam ni probala jer ga nisam našla).

_____________________________

04.12.2008.

Zadnji članci

article-img