cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

Visok krvni pritisak i povisen holesterol- recepti

  
clock-img

16.02.2011, 14:27

clock-img

Anoniman

pomagajte...pisite...znam sta smije a sta ne smije...samo polako trosim ideje sta da kuham...ako imate kakve dobre recepte i za kolace koje smije pisite...pliiiiiiiiiiz...sto se ribe tice...sve znam...dajte mi za ove... "kasikom"

clock-img

16.02.2011, 14:29

clock-img

koka i po

pencil-img

7309

sto manje soli i masne hrane...pa sta god da kuhas...

_____________________________

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

clock-img

16.02.2011, 14:32

clock-img

muaaa

pencil-img

2911

Dada vec znas ali da ti napomenem.... nesmije slano, nesmije masno,sto laksu hranu...moja mama dugo kuburi sa visokim pritiskom ali u zadnje dvije sedmice bukvalno divlja i vristi pritisak svaki dan dobije inekciju pored terapje koju pije...ni ona vise nezna sta da radi 

_____________________________

“Temelj ljudske sreće je duboka sigurnost, spontana radost u malim stvarima i velika jednostavnost.”


clock-img

16.02.2011, 14:34

clock-img

koka i po

pencil-img

7309

vise bijelog luka....pokoja casa soka od jabukovog sirceta.....

_____________________________

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

clock-img

16.02.2011, 14:37

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: koka i po

sto manje soli i masne hrane...pa sta god da kuhas...

nije dovoljno...nije...treba smrsati barem 20 kg

evo mi koljenica pod upitnikom...smije li ili ne?
grah znam da smije i grasak...mahune itd. bez ili s mesom?
pizza? (ovo pitam jer mi je Andrej jede pa je cesto pravim)
sarmu vjerovatno ne smije...japrak? punjene paprike? sve to najcesce bude masno
klepe?
lazanje?
znam da treba dosta paradajza pa sam mu spagete na paradajzu pravila jucer
s piletine i puretine treba kozu skidati...smije li pecenu ili samo kuhanu?

sad mu kuham leso...znaci samo na vodi...slanutak...pecem krompir u foliji i gljive...a sta za veceru

clock-img

16.02.2011, 14:40

clock-img

koka i po

pencil-img

7309

smanji pecenu hranu a povecaj kuhanu...
pica user posted image ...salama,sir i ostalo user posted image ...sve preslano...
ako je meso masnije odstrani masnocu ili baci prvu vodu u kojoj se kuha.
koristi Omegol ulje.....

za mrsanje....jedna casa odstojale vode na cesrce...provjereno a i jabukovo sirce pomaze...

< Poruku je uredio koka i po -- 16.2.2011 14:41:45 >


_____________________________

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

clock-img

16.02.2011, 14:42

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: koka i po

smanji pecenu hranu a povecaj kuhanu...
pica user posted image ...salama,sir i ostalo user posted image ...sve preslano...
ako je meso masnije odstrani masnocu ili baci prvu vodu u kojoj se kuha.
koristi Omegol ulje.....

pa kontam pica bez salame i bez sira zutog...znaci paradajz pelat, gljive i mocarela (mislim da nju smije...ima 20% masnoce)

clock-img

16.02.2011, 14:45

clock-img

Lady26

pencil-img

9177

Dadada, mm je imao povisen holesterol i od moje mame prijateljica (dr u Vrazovoj) mi je savjetovala da pije 10-15 dana svako jutro po jedan fildzan/soljicu jabukovog sirceta...
A od hrane, dosta ribe, piletina i puretina bez kozice, mladi sir, prizovdi od soje, po mogucnosti maslinovo ulje koristiti prilikom spremanja jela... toliko a znam



< Poruku je uredio Lady26 -- 16.2.2011 14:46:31 >


_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

clock-img

16.02.2011, 14:47

clock-img

Lady26

pencil-img

9177

Za povišeni kolesterol treba izbjegavati crveno meso, štetne masnoće, ali nikako ne izbaciti masnoću jer zdrave masnoće koriste organizmu.

_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

clock-img

16.02.2011, 14:47

clock-img

koka i po

pencil-img

7309

dadada imas pp....

_____________________________

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

clock-img

16.02.2011, 14:49

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Lady26

Dadada, mm je imao povisen holesterol i od moje mame prijateljica (dr u Vrazovoj) mi je savjetovala da pije 10-15 dana svako jutro po jedan fildzan/soljicu jabukovog sirceta...
A od hrane, dosta ribe, piletina i puretina bez kozice, mladi sir, prizovdi od soje, po mogucnosti maslinovo ulje koristiti prilikom spremanja jela... toliko a znam


Hvalauser posted image
samo mi link ne radi...mislim radi...samo ne vidim recepte...nista...kliknem na recimo holesterol nis mi ne otvara

clock-img

16.02.2011, 14:49

clock-img

Lady26

pencil-img

9177

Moze primjer dnevnog jelovnika, copy-paste je, nije iz moje glave
doručak:
tost sendvič sa jednom šnitom kuhane šunke i crna kava sa malo 0,2 masnog mlijeka(ili čaj)

oko 10 sati:
bio jogurt i pecivo sa sezamom

ručak:
pola sata prije pojesti cijelu jabuku. varivo bilo koje u neograničenim količinama ali bez zaprške
ili kuhana piletina sa zelenom salatom

večera:
kuhana riba posipana začinjena maslinovim uljem, limunom,
češnjakom i peršinom. uz to blitva i krumpir

I da...bijeli hljeb - nichts... radije crni


< Poruku je uredio Lady26 -- 16.2.2011 14:51:41 >


_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

clock-img

16.02.2011, 14:50

clock-img

dinaa

pencil-img

2141

Dadada jarane i MM kuburi s visokim pritiskom evo par godina pisem ti kasnije kako se on s tim nosi,je li dr.zaista otkrio od cega je visok pritisak,vidi mm je mrsav a njemu su dosta dosta kasnije ustanovili da mu je visok pritisak od bubrega,tj oslabljena funkcija bubrega.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

clock-img

16.02.2011, 14:53

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: dinaa

Dadada jarane i MM kuburi s visokim pritiskom evo par godina pisem ti kasnije kako se on s tim nosi,je li dr.zaista otkrio od cega je visok pritisak,vidi mm je mrsav a njemu su dosta dosta kasnije ustanovili da mu je visok pritisak od bubrega,tj oslabljena funkcija bubrega.

cekamo krvne nalaze...danas cemo valjda znati

clock-img

16.02.2011, 14:56

clock-img

Malenaoduvijek

pencil-img

5237

IZVORNA PORUKA: dadada

IZVORNA PORUKA: koka i po

sto manje soli i masne hrane...pa sta god da kuhas...

nije dovoljno...nije...treba smrsati barem 20 kg

evo mi koljenica pod upitnikom...smije li ili ne?
grah znam da smije i grasak...mahune itd. bez ili s mesom?
pizza? (ovo pitam jer mi je Andrej jede pa je cesto pravim)
sarmu vjerovatno ne smije...japrak? punjene paprike? sve to najcesce bude masno
klepe?
lazanje?
znam da treba dosta paradajza pa sam mu spagete na paradajzu pravila jucer
s piletine i puretine treba kozu skidati...smije li pecenu ili samo kuhanu?

sad mu kuham leso...znaci samo na vodi...slanutak...pecem krompir u foliji i gljive...a sta za veceru



nista ti on ovo ne bi smio, mm a i tata imaju problema sa jetrom, znaci ne smiju ni masno ni jaku hranu uopste.
ja grasak i ostala variva pravim iskljucivo sa piletinom i mozes sa puretinom jer ona nisu tako masna.
riba naravno, sve sto je leso kao sto si rekla
sta je moj tata dugo jeo a ima jako visok pritisak sirutku je pio i mladi sir, mislim da to tm smije.
a piletinu i pretinu mu mozes kuhati,ali mu file mozes dinstati na luku .
bitno ti je da ne koristis umake, pite ne smijes, tijesta svakako ne. manje slano naravno, najbolje morska so.
ja ne dinstam na maslinovom ulju, koristim ga samo u salati jer sam citala da kada se grije postaje kancerogeno, neka me ispravi ko zna drugacije!! ja koristim obicno ulje i  to skrozzz malo stavim .


_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

clock-img

16.02.2011, 14:57

clock-img

koka i po

pencil-img

7309

ja napisala "hitlerovski" recept na pp...

_____________________________

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

clock-img

16.02.2011, 15:01

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: MALA1994

IZVORNA PORUKA: dadada

IZVORNA PORUKA: koka i po

sto manje soli i masne hrane...pa sta god da kuhas...

nije dovoljno...nije...treba smrsati barem 20 kg

evo mi koljenica pod upitnikom...smije li ili ne?
grah znam da smije i grasak...mahune itd. bez ili s mesom?
pizza? (ovo pitam jer mi je Andrej jede pa je cesto pravim)
sarmu vjerovatno ne smije...japrak? punjene paprike? sve to najcesce bude masno
klepe?
lazanje?
znam da treba dosta paradajza pa sam mu spagete na paradajzu pravila jucer
s piletine i puretine treba kozu skidati...smije li pecenu ili samo kuhanu?

sad mu kuham leso...znaci samo na vodi...slanutak...pecem krompir u foliji i gljive...a sta za veceru



nista ti on ovo ne bi smio, mm a i tata imaju problema sa jetrom, znaci ne smiju ni masno ni jaku hranu uopste.
ja grasak i ostala variva pravim iskljucivo sa piletinom i mozes sa puretinom jer ona nisu tako masna.
riba naravno, sve sto je leso kao sto si rekla
sta je moj tata dugo jeo a ima jako visok pritisak sirutku je pio i mladi sir, mislim da to tm smije.
a piletinu i pretinu mu mozes kuhati,ali mu file mozes dinstati na luku .
bitno ti je da ne koristis umake, pite ne smijes, tijesta svakako ne. manje slano naravno, najbolje morska so.
ja ne dinstam na maslinovom ulju, koristim ga samo u salati jer sam citala da kada se grije postaje kancerogeno, neka me ispravi ko zna drugacije!! ja koristim obicno ulje i  to skrozzz malo stavim .

ni zeljanicuuser posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

16.02.2011, 15:10

clock-img

djoisa

pencil-img

-220

 
Laneno sjeme pokazalo se korisno kod ublažavanja kožnih poremećaja poput psorijaze, akni i ekcema.
Jedna žlica lanenog sjemena dnevno učinkovito pomaže pri snižavanju povišenog krvnog tlaka. Alfa - linolenska kiselina iz lanenog ulja smanjuje opasnost od pojave bolesti srca, poboljšavajući funkciju i integritet arterija, dok više doze alfa - linolenske kiseline mogu sniziti povišenu razinu kolesterola i triglicerida u krvi.

Laneno sjeme ima ugodan okus, te se može koristiti kao dodatak salatama, koji osigurava vrijedne masti.

 
U prehrani se lan može koristiti na nekoliko različitih načina. Najbolje je koristiti cjelovite sjemenke...tako što će se miješati u kruh, u kolače i to kao čitave ili kao izmiksane sjemenke, koje daju blagi orašasti ukus jelima.
Osim toga, svježe izmiksane lanene sjemenke se mogu dodavati različitim jelima, umacima, salatama, juhama od povrća, sarmama, popečcima, žitaricama za doručak, jogurtu itd



najlakse je kasikicu ili dvije lanenog sjemena umjesati u obicni ili vocni jogurt i to svakodnevno konzumirati, kao sto ja to radim user posted image  i bolje je koristiti lanene sjemenke nego ulje, ulje obicno brzo uzegne...


SEDAM ZDRAVIH SVOJSTAVA LANA
Laneno ulje, lanene sjemenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utječu na vaše zdravlje. Evo na koje načine lan pomaže vašem tijelu:
1. Lan pomaže zdravlju srca i krvožilnog sustava. Iznimno visoka razina omega-3 masnih kiselina smanjuje razinu lošeg kolesterola. Riblje ulje i alge su također dobri izvori esencijalnih masnih kiselina.
2. Lan pomaže zdravlju debelog crijeva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora.
3. Konzumacija lana može osnažiti imunitet. Jedna studija je pokazala da su upale dišnog sustava rjeđe i manje ozbiljne kod djece školskog uzrasta koja uzimaju manje od žličice lanenog ulja dnevno, nego kod djece koja ga uopće ne uzimaju.
4. Lan sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. To je posebno važno u razdoblju kada dječji mozak najbrže raste – prije rođenja te u ranom djetinjstvu. Bilo bi dobro kada bi majke tijekom trudnoće i dojenja uzimale jednu žlicu lanenog ulja dnevno.
5. Lan pomaže zdravlju kože. Svojim pacijentima koji imaju suhu kožu, ekcem ili preosjetljivost na sunce, preporučam laneno ulje kao dodatak prehrani.
6. Stabiliziranjem razine šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.
7. Masnoće iz lana mogu pridonijeti gubitku viška kilograma. Tvari bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju tjelesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. Ukoliko jedete “dobre” masnoće, vjerojatnije je da će vaše tijelo skladištiti upravu onoliko masti koliko mu treba. To se naziva termogenezom – proces u kojem se posebne masne stanice (tzv. smeđe) prebacuju u “višu brzinu” i sagorijevaju više masti ako ih aktiviraju esencijalne masne kiseline, posebno gama linolenska kiselina (GLK). Iz svog iskustva mogu potvrditi da općenito manje žudim za masnom hranom ako u prehrani imam dovoljno zdravih masnoća. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan dio programa za kontrolu težine.

• Ne koristite laneno ulje za kuhanje. Ulja bogata esencijalnim masnim kiselinama nisu dobra za kuhanje. Visoka temperatura čak može te zdrave masnoće pretvoriti u štetne. Laneno ulje dodajte hrani nakon kuhanja ili pri posluživanju.

clock-img

16.02.2011, 15:15

clock-img

leli§

pencil-img

1201

Pura sa nemasnim jogurtom i pavlakom
Kuhana blitva, kuhani krompir I kuhana mrkva ono onako bas samo kuhano u void
Paprikas
Gerslo (bez mesnog dodatka)
Kiseli kupus salata--- to ce nadomjestiti potrebu za slanim
Eh za pizzu--- vec si rekla bez sira I salame…znaci paradaiz, gljive, kuhani kukuruz u zrnu, pileca ili cureca (je li ovo uopste ispravna rijec) prsa sa rostilja ili onako iz suhe tave, paprika, pa sta jos voli a da smije
Vec je neko spomenuo jabukovo sirce
Fennel seed
Evo i jedan linkic valjda ces uspijeti stagod isceprkati http://allrecipes.com//Recipes/healthy-cooking/low-cholesterol/Main.aspx

< Poruku je uredio leli§ -- 16.2.2011 15:17:04 >


_____________________________

jos uvijek sretno samujemo

"...The future''s in the air
I can feel it everywhere
Blowing with the wind of change..."

clock-img

16.02.2011, 15:16

clock-img

Lady26

pencil-img

9177

Jedite puno voća i povrća, mahunarki, žitarice, posebno ovas, morsku masnu ribu (losos, skuša, sardine i tunj). Masna morska riba, plava riba, treba da se nađe na jelovniku dva - tri puta nedeljno.Smanjite unošenje zasićenih masti životinjskog porekla, koje se nalaze u punomasnom mleku, siru, masnoći iz mesa i kože živine. To će vam pomoći da snizite nivo štetnog LDL i povećati nivo dobrog HDL holesterola.Smanjite uzimanje biljnih ulja bogatih omega – 6 masnim kiselinama, kao što su kukuruzno i suncokretovo, koja se mogu naći u margarinu, biljnim mastima i većini prerađene hrane. Ova ulja se ugrađuju u LDL i dovode do njegove lake oksidacije.Koristite ulja bogata mononezasićenim mastima, kao što su maslinovo i kanola ulje.Unosite puno antioksidanasa, kojih ima u voću, povrću, jezgrastom voću i maslinovom ulju. Antioksidantni vitamini C, E i beta karoten štite LDL od toksične oksidacije, koja vodi oštećenju krvnih sudova i razvijanju kardiovaskularnih bolesti.Ako pijete alkohol ograničite se na jednu do dve čaše vina ili jednu čašicu žestokog pića dnevno. Ako ne pijete nemojte ni počinjati samo zbog regulisanja holesterola.Ostale namirnice za koje postoje studije, koje su pokazale da su korisne za regulisanje holesterola su šitake pečurke, ječam, pirinčane mekinje, morske alge, obrano mleko, jogurt sa manjom količinom masti i zeleni čaj.Nadam se da ti bar malo pomazemo....

A voljela bih da me "poslusas" za sirce jabukovo...mm je pomoglo...
Ali samo 10-15 dana onda pauza mislim 7-10 dana pa opet...
Sretnoooooooooooo

< Poruku je uredio Lady26 -- 16.2.2011 15:22:47 >


_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

clock-img

16.02.2011, 15:18

clock-img

ziki

pencil-img

1815

dadada moj otac je imao problema sa visokim pritiskom. Slano nikako nije jeo, od mesa ribu pecenu u foliji sa malo maslinovog ulja, piletinu, puretinu i ponekad kuhanu teletinu. Maslinovo ulje za pripremu hrane. Mama je caki zeljanicu pravila sa maslinovim uljem, mladi sir. Jogurt 0.1% masnoce. Bijeli luk taodje snizava pritisak. Kad ozdravim potrazicu po novinama u kojim namirnicama ima dobrog holesterola.

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

clock-img

16.02.2011, 15:19

clock-img

djoisa

pencil-img

-220

i jos jedna biljka dobra za snjizavanje visokog tlaka i holesterola je cvekla

Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u ljekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, regulira krvni pritisak, smanjuje holesterol, podstiče razmjenu materija i stimulira efikasnije funkcioniranje jetre.

Idealna je za regulisanje krvnog pritiska i smanjuje holesterol.

Cvekla se pokazala kao uspešan prirodni lek kod sledecih oboljenja:
- krvi, kao što su anemije, malokrvnost, percinozna anemija, ateroskleroza, masnoca u krvi (holesterol, trigliceridi)
- jetre, i to masne jetre, žutice, tvrde jetre, ciroze
- ova biljka je stanicni regenerator (uspešno regeneriše oštecene stanice)
- citostaticki ucinci su još uvijek predmet proucavanja, a najnovija istraživanja potvrduju pozitivno delovanje na promene karcinogenih stanica
- betain i betacian cine cveklu izvrsnim lekom za ucvršcivanje krvnih žila, smanjenje holesterola u krvi
- visoki sadržaj gvožđa pospešuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca (eritrocita)
- diureticno delovanje cvekle pomaže u oboljenjima reume i gihta
- danas se cvekla najviše koristi kod najtežih karcinogenih bolesti: tumor, leukemija i rak
- cvekla je delotvoran lek i u lecenju posledica zracenja, a pripisuje joj se i moc zaštite od radioaktivnosti i od X zraka
- kod oboljenja disajnih organa kao što su bronhitis, upala pluca, gripa i prehlada


< Poruku je uredio ĐoIsA -- 16.2.2011 15:24:53 >

clock-img

16.02.2011, 15:21

clock-img

ziki

pencil-img

1815

IZVORNA PORUKA: MALA1994

ja ne dinstam na maslinovom ulju, koristim ga samo u salati jer sam citala da kada se grije postaje kancerogeno, neka me ispravi ko zna drugacije!! ja koristim obicno ulje i  to skrozzz malo stavim .


Tacno ali ima o ono sms proizodi koje je otporno na viskoku temeperaturu i na njemu mozes da kuhas i eventualno przis

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

clock-img

16.02.2011, 15:30

clock-img

ziki

pencil-img

1815



_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

clock-img

16.02.2011, 15:33

clock-img

Anoniman

doisa---hvala sto si me sjetila za lanuser posted image user posted image user posted image ...moj dida ga bas tako uzima s jogutom...malo ga prije toga na tavi "proprzi" tj. ugrije...naravno bez ulja...samo ga ugrije

lady...ma poslusacu vas sve...samo da se unormali opet...nema mi drugeuser posted image

Zadnji članci

article-img