IZVORNA PORUKA: Esmica
Aha.I mi uvijek pregledavamo urin.Nekad valja,nekad ne.Ali uopste ne znam ima li curica refluks,nismo nikad radili MCUG.Kad je imala drugu infekciju,doktorica u domu zdravlja joj je dala samo antibiotik.Poslije smo uradili ultrazvuk,koji je bio manje vise uredan,samo pokazuje talog sedimenta.
Jel moguce da dijete ima refluks,a da nema tako cesto infekcije,vec prodje godina dana od jedne do druge infekcije?
Ako moja nema refluks,kako onda ima ponavljajucu infekciju?
Jel ima ovdje u Sarajevu kupiti trakice za urin?Citala sam da mame u Hrvatskoj koriste te trakice.
Moj sin je jednom imao urinarnu infekciju. Kada mu je bilo samo 20 dana. Tada su mu radili MCU i nije bilo refluksa.
Stalno je imao neke grceve i teskoce, pa sam stalno insistirala da provjere sta je. Nekoliko puta su mu radili ultrazvucni pregled stomaka i kad mu je bilo skoro dvije godine, doktorica predlozi MCU, jer joj je nesto bilo sumnjivo. I tada mu ustanove refluks. Dakle, nikad nije imao infekciju, a ima refluks.
S druge strane, kolega na poslu se zali da mu kcerka, godinu dana stara, ima ucestale urinarne infekcije. Jednom je bila i u bolnici zbog toga. Radili su joj MCU i nema refluks. Dakle, ceste infekcije ne znace odmah i refluks.
Inace, treba paziti i lijeciti urinarne infekcije. Kolega mi je rako da je njegov ljekar rekao da urinarna infekcija ostavlja vece posljedice nego upala pluca. Ovdje cesto posalju djecu u bolnicu na 7-10 dana kako bi primili jace doze antibiotika u venu. Tako da se infekcije ne ponavljaju.
Sada je urolog utvrdila da je kozica kod mog sina tako srasla da se hitno mora obrezati. Da zbog toga ima bolove i mozda i refluks. Upravo je prosle sedmice obrezan i sada cekam da vidim hoce li biti bolje. Rekla je MCU ponovo kroz 6 mjeseci.