Mi smo 3. dan po rodjenu primjetili malo krv na peleni,kad se to ponovilo 2x otisli smo na hitnu jer je bila nedjelja(pedijatar ne radi izuzev u bolnici) u bolnici su nam uradili osnovne lab. nalaze crp je iznosio 0,018 doktorica je objasnila to kao blago povisen i zadrazala nas u bolnici jer je vec bio i pozutio.8 dana smo bili u bolnici 7 na antibiotiku (xiclav venozno) gdje nam je opet objasnjeno da se kod tako malenih beba ne moze dijagnosticirati gdje je upala.Po otpustu iz bolnice uradjen nam je UZV bubrega i utvrdjeno pocetno prosirenje izvodnog sistema lijevog bubrega .Morali smo uraditi UK ambulantno i ponovim UZV bubrega za 2mj(na kontrolnom UZV je doktor je napisao da beba ima laku diletaciju(prosiren kanalic izvodnog sistema bubrega9 ali to nije opasno jer se bebe rode s takvim kanalicima i oni se vremenom suzavaju.
Eh prvu UK smo uradili kad je imao nekih 12 dana 08.08.2012 1.UK sterilna, 2. EC 10na6 i 3.klebisella pneumonia 10na5. Doktorica ne vjeruje nego trazi da ponovimo UK, jer kao tek je beba zavrsila s terapijom.
Druga UK 31.08.2012 gdje je u 1. UK klebsiella oxytoca 10na6,u 2.citrobacter species 10na5 i u 3.klebisella pneumonia 10na6.terapija esbesul pa ponoviti UK
Trecu UK smo uradili 24.09.2012. 1.UK klebisella pneumonia ESBL soj 10na6,2. isto kao i prva samo ¸0na5, treca opet ista 10na6.i opet antibiotik ampibos cini mi se
Cetvrta UK 15.10 i opet u 1. citrobacter species ESBL soj 10na5, 2. opet ko ova predhodna 10na6 i 3.klebisella oxytoca 10na6 dobijemo zinat sirup 7 dana ,pa do kraja mjeseca da kao odrzavamo samo navece po jednu dozu.
Peta UK 12.11.2012 u 1. uk citrobacter species ESBL soj 10na6,druga opet kao ova prva,a treca sterilna.Opet odem na kontrolu i opet nam daju sirup niko nije mario sto je to beba od 3,5mj kojoj je to 4. antibiotik ,onda sam na zalost uzela svoje djete i odvela na drugu adresu.
Znaci divno saradnju imamo s drugom pedijatricom koja ce se nadam se tako i nastaviti,ostavila je djete bez antibiotika nekih 20 dana i kad smo ponovili opet UK pozitivna,ona i dalje ne vjeruje da on ima bakteriju jer se uopste ne ponasa kao beba s infekcijom nikad nije dobio temp. a 6mj su UK pozitivne,napreduje jako dobro,nije razdrazljiv kao bebe koje imaju infekciju i jos dosta toga je uzeto u obzir.uradili smo sam urin gdje su L iznosili 8-10.
Na preporuku pedijatrice uz konsultaciju dj. hirurga bebu smo osunetili i ponovili UK koje su opet na zalost pozitivne,doktorica nas je ostavila jos jedan mjesec bez antibiotika,trenutno mu dajemo caj po preporuci jednog travara pa vidjet cemo.
Ja sam totalno zbunjena ,ne znam vise gdje da ga vodim jer u drzavnoj ustanovi jednostavno doktorice samo prebacuju s jednih na druge,moje djete niko nije pregledao nego se vode samo nalazom koj iim donesem a stoji po pola dana uzorak dok se uzme na analizu.
< Poruku je uredio hatepsut -- 20.1.2013 19:14:06 >