IZVORNA PORUKA: Mamara25
Mozda ova tema i nije toliko razlicita od one "agresivnost i tantrumi kod jedno-dvogodisnjaka" ali imam potrebu da zamolim sve roditelje kojima se isto desava a to je- udaranje druge djece- sto i nama sada trenutno da nam pomognu savjetom.Radi se o nasem 19 mjesecnom sincicu koji je nevjerovatno drustvena beba.Ide u obdaniste vec 3 mjeseca i odlicno se snalazi,puno toga je naucio i ima jednog super drugara koji mu se svaki put puno obraduje.Primjetila sam da kada izadjemo u setnju i odemo do igralista gdje je uvijek prepuno djece da hoce da udari drugo dijete bilo da je veliko ili malo,djecak ili djevojcica.Nije to neki snazan udarac ali jeste pokazatelj(mozda) neke njegove komunikacije.Umjesto da kaze"pomjeri se hocu ja to"(a ne prica jos,tek poneka rijec) on klapne dijete.Primjetila sam da je to njemu zabavno ali drugo dijete odmah napusti prostor gdje je moje.Malo sam zabrinuta jer ne uspijevam da korigujem to njegovo ponasanje pogotovo sto ovdje gsje zivimo (vani)je zabranjeno udaranje i vikanje na djecu.jedan roditelj je nedavno reagovao prema mom djetetu.S jedne strane ga razumijem a s druge pitam se dal je i ovo prolazno nesto ili ipak moram potraziti strucnu pomoc?
Možda je ovo odgovor na tvpje pitanje.Vrtić.
Moja djevojčica (sad 5 god) je krenula u vrtić kad jer imala 18mj.Nedugo nakon toga počelo je ovako ponašanje.Tukla je i gurala svu djecu.Bez obzira jesu li u vtriću ili vani u parku.
Da bi mi teta u vrtiću rekla da se ona očajnički bori za svoje mjesto u grupi.
Hoće ona sve prva i smatrala je da sve što ona uzme je njeno i tu je dolazilo do sukoba.
Djeca te dobi su inače egocentrična ,SMATRAJU DA SE SVJET VRTI OKO NJIH i nedaju ništa svoje.Pogotovo ako je u pitanju jedinac.
Polako s vremenom sam je naučila da to nesmije raditi i nije djeci koja su joj vraćala,već samo onima koji se nisu znali braniti.Onda sam JA reagovala.I pri takvom ponašanju odstranjivala je od tog ili cjele grupe djece i stavljala je da sjedi i gleda kako se oni igraju a ona nesmije.
Bilo je teško ali s vremenom naučila da takvo ponašanje nije u redu.Ali s druge strane sam je učila da se brani ako je neko udari.