Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Znate li gdje se u Sarajevu moze nabaviti tamjan- ne timjan, vec tamjan! Sve sam pretrazila, ali bez uspjeha (badem butik, biljne apoteke....) Treba mi u obliku zacina.
< Poruku je uredio A Iman -- 24.11.2010 12:36:23 >
24.11.2010, 13:06
Anoniman
meni to plaho nesto poznato...mislim da ti to katolici i pravoslavci koriste za nesto..ne bih sad da nagadjam...haj probacu ti ja pitati mm sestru je li to oni imaju
24.11.2010, 13:11
Anoniman
evo pitala...kaze ona da bi trebalo biti u kat. knjizari u bogosloviji...to ti je odmah do muzicke skole
24.11.2010, 13:14
R&T@
5982
Sta je timjan?
Ovo je za Cik pogodi?
24.11.2010, 13:19
Anoniman
tamjan je smola njakog drveta sto raste u africi i ja mislim aziji...a ima ljekovita svojstva...i ja mislim da se koristi u vjerskim obredima...al to budem jos pitala...znace vjerovatno sporty
24.11.2010, 13:24
Visnja RR
15102
znam da postoje oni mali grumenčići veličine bibera..izgleda kao vosak .... gdje se može kupiti ne znam ...valjda u crkvama... a što se tiče biljke valjda u biljnoj apoteci....
"Bela aromatična smola koja paljenjem razvija izuzetno jak i neobično prijatan miris zbog čega se prilikom činodejstvovanja koristi za kađenje i koja je korišćena prilikom pomazanja uljem "
"Glavna atrakcija za Egipćane u Južnoj Arabiji bio je tamjan, koji su oni visoko cenili zbog njegove upotrebe u hramovima i prilikom mumifikacije (balzamiranja), a njime je taj deo Arabije bio naročito bogat. "
"Tamjan je jedan od starozavetnih mirisa koji se u Skiniji, prema uputstvu koje je Mojsije dobio od Gospoda, koristio za kad i dovodio u vezu sa Svetinjom nad Svetinjama "
"U arapskim zemljama je tamjan omiljeno mirisno sredstvo i u svakodnevici. Zbog njegovog dezinficirajućeg i dezodorirajućeg djelovanja Omanci svoje brade, kose i odjeću drže iznad zapaljenog tamjana. Od Antike do Srednjeg vijeka liječnici su tamjan koristili kao lijek, protiv prehlade i želučanih tegoba. U Europi su medicinari i farmaceuti otkrili djelovanje tamjana na zdravlje prije 20-ak godina. O tomu farmaceut Manfred Schubert Zsilavecz sa Sveučilišta Johanna Wolfganga Goethea iz Frankfurta:„Bosvelijske kiseline su pentaciklički triterpeni, dakle prirodne tvari s kiselim osobinama. Upravo ti sastojci su, čini se, odgovorni za takvo djelovanje. Postoje brojna područja primjene: to su reumatska oboljenja ili kronične upale crijeva kao colitis ulcerosa.“
Trenutno se provode znanstvena istraživanja o utjecaju tamjana kod tumora mozga. Ta prirodna tvar, istina, ne može zaustaviti bolest, ali pacijentu olakšava patnje bez nuzpojava. Čini se da tamjan nije samo orijentalni miris nego možda i lijek budućnosti."
googlah malo
< Poruku je uredio Visnja RR -- 24.11.2010 14:22:01 >
24.11.2010, 13:27
veeseelaa
20552
tamjan se može nabaviti u bilo kojoj crkvi
24.11.2010, 13:35
milenium
6133
podapisujem veselu,to ima svaka crkva
24.11.2010, 13:36
Anoniman
dadada evo slucajno i ja znam koristi se u liturgiji kod katolika i pravoslavaca meni je od tamjana muka jednom sam bila blizu kad je svecenik blagosivljao i pala u nesvjest al ovo je za temu moj blam veoma jak miris i znam da ga dosta ljudi ne podnosi
24.11.2010, 14:11
A Iman
85
hvala dadada, brza si i pomogla si mnogo. ovih dana cu svratiti do te knjizare. je li se mora uci u crkvu ili je van crkvene zgrade???
mjesecima sam tragala za tamjanom, a ovdje u roku par minuta dobila pravi odgovor. jos jednom H V A L A
“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...
24.11.2010, 18:35
mama75
2257
Timijan je biljka, slicna majcinoj dusici. Mislim da se zove jos i ćubra. Ja sam mislila da se to koristi u crkvama, a evo sada saznadoh da je to u crkvi neka vrsta smole
25.11.2010, 11:20
Anoniman
Tamjan
Timijan
Vidim da na internetu uglavnom mijesaju...pisu da je isto...a nije...leksikon je jos uvijek zakon...izgleda
< Poruku je uredio dadada -- 25.11.2010 11:22:02 >
25.11.2010, 18:39
sporty mamaa
3211
IZVORNA PORUKA: dadada
tamjan je smola njakog drveta sto raste u africi i ja mislim aziji...a ima ljekovita svojstva...i ja mislim da se koristi u vjerskim obredima...al to budem jos pitala...znace vjerovatno sporty
Podsjti me na ministranske dane, kad sam mahala onom "spravom "( ne mogu se sjetit imena) u kojoj je tamjan, i mahala da se ne ugasi Da ima ga u crkvama, samo ne znam je li se moze kupiti ili zamoliti za malo ukoliko za nesto bas treba
25.11.2010, 19:00
R&T@
5982
Volim kad naucim nesto novo...
02.12.2010, 14:57
A Iman
85
dadada, hajde pitaj zaovu, ovaj tamjna kao na tvojoj slici, smije li se kada se samelje u prah korisititi u ishrani, i na koji nacin se korisiti (kuhanjem, u vodi???)
ako neko zna odgovor, zahvaljujem unaprijed!!!!
i da, ako nije problem doci do broja telefona te knjizare u kojoj si rekla da mogu naci tamjan.
VELIKO HVALA
02.12.2010, 15:02
Anoniman
IZVORNA PORUKA: A Iman
dadada, hajde pitaj zaovu, ovaj tamjna kao na tvojoj slici, smije li se kada se samelje u prah korisititi u ishrani, i na koji nacin se korisiti (kuhanjem, u vodi???)
ako neko zna odgovor, zahvaljujem unaprijed!!!!
i da, ako nije problem doci do broja telefona te knjizare u kojoj si rekla da mogu naci tamjan.
VELIKO HVALA
ja cu pitati...ali nesto cisto sumnjam da ce ona to znati...mozda najbolje da pitas u nekoj biljnoj apoteci...ili nekog travara...haj raspitacu ti se u svakom slucaju
02.12.2010, 15:15
š t a
524
tamjan je smola i puno se koristi u pravoslavju ima ga kupiti u svim p. crkvama.
02.12.2010, 15:20
š t a
524
neboj se možeš ući u crkvu neće te pojest
02.12.2010, 16:01
A Iman
85
imam tamjan, tako da ne moram ici ni do crkve ni do apoteke. trebam savjet i znanje. posto zivimo u "frkovitom" vremenu volim zavrsiti sto vise poslova, obaveze (ili doci do informacija) putem interneta ili telefona. zasto se fizicki zamarati, ako nema potrebe, ili vremena???
02.12.2010, 16:25
A Iman
85
hvala dadada
17.10.2012, 07:00
tamjan1
1
pozdrav lijepi svima, da li ima neko ljubazan reci gdje ste nasli tamjan u sarajevu, dadada je izgleda rekla ali je vjerovatno se odjavila, pa njenog posta nema, hvala
17.10.2012, 20:12
MicoTico
340
IZVORNA PORUKA: tamjan1
pozdrav lijepi svima, da li ima neko ljubazan reci gdje ste nasli tamjan u sarajevu, dadada je izgleda rekla ali je vjerovatno se odjavila, pa njenog posta nema, hvala
U BL u svkaoj pravoslavnoj crkvi, na mjestu gdje se prodaju svijeće može se kupiti i tamjan. Vjerovatno ima i u pravoslavnoj crkvi u Sarajevu.