Moram da vam ispricam svoje iskustvo vezano za taj sistematski. Prije mjesec dana sam saznala za taj pregled, prijateljica koja se porodila kad i ja, je slucajno srela patronaznu i ova joj je to rekla. Uglavnom, nas dvije se narucimo, ona u 18h00, a ja u 18h10 (samo deset minuta za svaku od nas???). Tamo kad smo dosle, sestre nas nisu mogle naci medju narucenim, kao "otkud vi", "ko vas je narucio", "kako to" itd. Uglavnom, jako neljubazna sestra (mrsava, malena sa naocalima, mozda je neko i prepozna), nije otvorila karton ni za jednu od nas, ocigledno je nerviralo sto smo dosle, papa test uradjen za minutu, nisam ga ni osjetila, sto mi je bilo cudno, kasnije na nalazu je pisalo da je tehnicki lose uzet uzorak (nije ni cudno!). Napisala nam uputnicu za snimanje grudi, nije mi ni upitala da mi dojim, tek mi je zena na kartoteci rekla da ne radim ultrazvuk grudi (jer sam joj napomenula da dojim), onoj to nije bilo ni na pamet da mi kaze, ime doktorice nisam mogla ni vidjeti jer je ostavila potpis u vidu skrabotine, a pecat na ime Midhat Kurtovic (koliko sam shvatila to je direktor, a ova dr je inace u penziji, pa su je zvali da radi tokom ljeta). Ultrazvuk smo uradile na spratu, opet dr samo pregleda i nista ne kaze, cula sam da je moja prijateljica upitala "Je li sve u redu?", ja nisam to ni upitala, samo sam se obukla i sto prije izasla. Nalaz papa testa mi je zaista dosao vrlo brzo poslije, na moje veliko iznanadjenje, ali ni to nije proslo glatko, zvali su me iz Skerliceve da dodjem po njega jer se nalaz vratio zbog pogresne adrese, kad sam otisla po nalaz opet ona "ljubazna" sestra, kaze "mi ne saljemo nalaze na adrese, samo ako se hitno mora ponoviti nalaz itd", nakon ubjedjivanja odlucila je da ga ipak potrazi i, naravno, nasla ga je, adresa na koverti nije ni slicna mojoj (?!). Na nalazu pisu da imam upalu, i da moram ponoviti papa test za 6 mjeseci. Uglavnom, zao mi je sto nisam otisla privatno i to uradila. Ne znam zasto se zove "sistematski", mislila sam da ce jos nesto pregledati, ili barem me upitati, ali nista... Nadam se da su se malo uhodale, i da cete imati ljepse iskustvo, sretno!
Beba je dosla 22. decembra 2008.