IZVORNA PORUKA: Leva
...Cesto se upitam zar je moguce da djevojcice u 21. stoljecu ne znaju sta je menstruacija i zbog cega je dobijaju ...
Ono što je frapantniji podatak jeste da djevojčice i dječaci, u svojoj najranijoj dobi (o čemu roditelji i ne sanjaju) saznaju o "onim stvarima" i međusobno o "njima" pričaju (da ne kažem upražnjavaju) - brrrrrrr...trnci me prođoše.
Mnogo oko nas je stvari, dešavanja koji ukazuju na seksualnu opredjeljenost ili podjelu među spolova.
Npr. mene kikica pita prije nekoliko mjeseci, kada smo došli iz nabavke, držeći u ruci moje mjesečne uloške :"Mama, a šta je ovo?"......
P A F .....
Rekoh:"Mamine pelene" - u tom momentu mi ništa drugo nije na um palo, a što bi moglo (makar na kratko) zadovoljiti njenu radoznalost.
Koliko god mi se trudili da odgađamo njihov način zapažanja kada je riječ o ovoj (kako neki misle) tabu - temi, koja je davno postala sve, osim tema o kojoj se ne smije razmišljati, a kamoli razgovarati, to se neće dogoditi.
Dovoljno je da dijete samo pogleda televizijsku reklamu, ili seriju, ili film, pa da mu mnogo toga bude pod znakom pitanja.
I ukoliko u tom momentu ne zadovoljimo, na dovoljno dobar način ,znatiželju svog djeteta, ono će rješenje tražiti na drugoj strani.
Jer smatram da djetetu naše :"Zato" , ili naš odgovor:"Imat ćemo kad o tome pričati", ili "Ti si još mali, za takve stvari" - ne da nisu dovoljne, nego predstavljaju novi izazov - NAĆI ODGOVOR.
Smatram da je bolje da dijete u najranijoj dobi, se oslobodi po pitanju seksualnih pitanja, negoli da ostane nedorečeno, pa da ili sa jedne strane zastrani zbog zvog neznanja, ili se povuče u sebe - ponovo zbog svog neznanja ili greške koju (ne dao Bog) može napraviti.
Seksualna edukacija u školi - DA.