IZVORNA PORUKA: Mona Mohamed
IZVORNA PORUKA: bebbe RR
Ilid, moja kćerka se je rodila u inostranstvu, tačnije, u Siriji, i mi smo imali prilično posla da bi je prijavili i dobili pasoš za nju - dakle nije bilo baš jednostavno.
Važno je to u kojoj će se državi roditi, da li je ta država potpisnica određene deklaracije o bazi podataka, i slično. Važno je i to da li je ambasada zemlje čiji ste državljani u zemlji u kojoj će se dijete roditi. Ako jeste, sve ide preko njih i procedura je puno jednostavnija.
Bebbe, moja je djevojcica rodena u Egiptu no zelimo da je prijavimo u Bosni..Zbog dvojnog drzavljanstva. Postoji ambasada BiH u Egiptu i ambasada Egipta u BiH. Mozes li mi reci otprilike kakva je procedura obzirom da se radi o arapskim zemljama..
Mona Mohamed,
Kod nas je situacija ovakva: Ja sam državljanka BiH, MM Slovenije. Niti BiH, niti SLO ambasade nije bilo u Siriji. Mi smo se odlučili da dijete prijavimo u Sloveniji i procedura je bila slijedeća:
S potvrdom iz bolnice i svjedocima muž je, uz brojne lokalne peripetije, dobio rodni list iz Damaska. Ta procedura se vjerovatno razlikuje od države do države. U Damasku je on obišao barem dvadesetak raznih uradnika da mu daju pečat. Poslije toga je moj muž morao u Sloveniju, pa u Beč, gdje je prva sirijska ambasada.
Moje je mišljenje da će vama biti puno, puno lakše.
Vi dobijte lokalnu povrdu o rođenju djevojčice, a onda s njom idite na bh. ambasadu. Tamo će vas uputiti dalje i vjerovatno vam i izdati dokumente za kćerku.
Nadam se da sam ti pomogla i da ćete sve brzo urediti, a ako imaš ikakvo pitanje, samo se javi.