Meni je svako učenje sa tom svrhom za djecu prerano.Ali svako usputno,spontano učenje mi je o.k.
Bilo bi mi morbidno,da sad postavim dijete za sto,izvalim slikovnicu i počnem da smaram ovo je plava,žuta,zelena....
Ali onako usput,dok se igramo ja imenujem sve predmete i kao što sam već spomenula kažem i njihovu boju.Dodaj crvenu kocku i pokažem na nju.
Djeca brzo skontaju.
Neka djeca uče brže neka sporije.Nije kasno nikad.Ne treba tim biti opterećen.
Moja Hanna je sa godinu i po razlikovala boje,a Haris veze nema,mada je njemu tek 15 mjeseci
Ja imam neke furke da svaki dan nešto novo "naučimo", naravno usput.Da objašnjavam zašto se nešto dešava,da učimo životinje i njihove bebe,da znamo zašto recimo nekom cuki vise sike , kako krava daje mlijeko,kako se pravi med...(ovo se odnosi na Hannu)
Harisa takođe upoznajem sa svijetom oko njega,sa kišom,vjetrom,vodom,toplim ,hladnim,kiselim...(recimo,neki dan sam mu ponudila narandžastu mandarinu i rekla probaj, ali ona je kisela,on zagrizao i napravio facu,a ja mu kažem,kiselo,rekla je mama da je kiselo,papaj vidi što je fina...),i tako svaki dan nešto novo naučimo.
Za učenje je uvijek vrijeme i nikada nije, ni kasno ,a ni rano