mi smo pricali prije oroda u pripremnom kursu o tome, meni je babica tada rekla, da je ja po njezinom misljenu necu dobit, po ponasanju u trudnoci.... ja a kad sam bila kod kuce onda sam ih dobila tako zvane "baby blues" . ja mislim vecina zena neznaju sta je to, ili nece ni da priznaju da ih imaju (mozda to malo i okolica neshvaca za ozbiljno, sto toj zeni to sve jos vise oteza) vecina zena koje dobe depresiu, su:
- tuzne
- cesto placu
- osjetlive
- raspolozenje se mijenja
- pospane
- umorne
- nesanica
- nesmirenost
- strah, za bebom ili necim drugim
- prgava
- losa koncentracija
dosta zena osijecaju i mrznju prema beni, umjesto da se raduju, osijecaju se krivom, i ponekad bi najrade odvojile od bebe, al nemogu niskim da pricaju o tome, i strah ji da bi drugi mogli mislit, kako su one lose majke ili zene.
ja sam naprimijer bila agresivna, cesto tuzna, osijetljiva i nekad sam bez razloga plakala (nisam nekad ni sama shvatila sto placem)
uvijek sam mislila, da ce mi oduzet bebu (bez razloga) ili sam cesto bila prema okolici agresivna, svekrvi, prijateljima, pa cak i prema muzu. nisam mogla da spavam, jer me je bilo strah, da se nebi bebi sto desilo (sijedila sam pored njezinog krevetca) i uvijek sam mislila, da je svima svejedno sta ja pricam, da ih i neinteresuje....naprimijer kod doktora, pa sam uvijek s njima diskutirala...
kao prvbi je to moj muz primijetio, odma dok je pocelo, on mi je reko da imam depresije... ja sam odma blokirala, i rekla da on samo izbijegava diskuziju sa mnom i onda trazi greske kod mene. a onda kad mi se hormoni opet normalizuju, onda sam se pitala, zbog cega sam to radila, hB pa mi je muz bio razuman, i da je to sve trpijo, i meni uzto i pomago, da to prezivim. kod menenisu bile extremne, da bi se moralo sa tabletama liejcit, dobila sam samo neke kuglice od babice na biljnoj bazi... i poslije par semica je bilo opet fB sve OK...
Al ima i zena, kod koje imaju jace depresije, i onda mislim da se mora lijecit, jer ovde neprolaze uvijek tako jednostavno bez lijecenja, nekad ide i do samoubostva , nedo Bog nikome.
Super stvar, sto si ovu temu pokrenula!