writing-img

Pite

clock-img

01.09.2009, 13:01

clock-img

Nunny

pencil-img

655

Uvjek sam smatrala da su za dobru pitu potrebni bosanski korjeni....i da ja unaprijed nemam potrebne kvalifikacije...tako da nikad nisam ni pokusala da razvucem kore...e sad...drage moje ja toliko zelim da to naucim da vam ne mogu opisati...odlucila sam konacno pokusati i trebam vasu pomoc...HELP PLEASE ...
koji su sastojci idealne kore...kako razvuci da ne puca...ma svaki je savjet dobro dosao

clock-img

01.09.2009, 13:12

clock-img

bloom

pencil-img

114

Ja ti mogu ponudit praksu i tako naucis:)))
Ako si u Sarajevo, bujrum, zovem te kad budem pravila pitu i naucis.
Ja nemam recept za jufku, kolko cega ide, nego otprilike, ali znam koju mekocu tijesta hocu.

clock-img

01.09.2009, 13:12

clock-img

Zoe

pencil-img

1553

Prvo Nunny da ti kažem da ima raznih načina kako da pripremiš i tijesto za pitu a kako i da je razviješuser posted image
Ja to radim na slijedeći način: znači brašna koliko ti otprilike treba ( nikad ga ne vagam nego ga kupim lončićem iz velike vreće - pa jedno otprilike 5 lončića za moju porodicu), posolim, dodam malo ulja i zakuham mlakom vodom. Pri tome ga dobro "izgnjavim" jer što se tijesto više radi, bolje će se razvućiuser posted image  pri tome dodaješ onoliko brašna koliko ti je potrebno da tijesto ne bude mljecavo, postane jedna loptica
i onda tu lopticu "namladim" na još malo brašna oslanjajući je na jednu ruku a drugom je okrećem.
Ostavim je tako jedno 15-tak minuta, zatim stavim na sto stolnjak za razvlačenje pite, malo pobrašnim mjesto gdje ću spustiti lopticu, opet malo brašna na lopticu i onda je sa oklagijom razvaljam na jedan veliki krug, pri tom stalno posipajući taj krug brašnom da se oklagija ne zalijepi. E kad to završim, namastim tu jufku (krug) uljem i pustim jedno 7 min da odstoji i onda  podvučem laktove ispod jufke do sredine i tako ukrug polako je razvlačim prema sebi  do debljine koju želimuser posted image
Eh ja napisa romanuser posted image
Moja sveki opet to drukčije radi ( sve zavisi od kraja do kraja)user posted image

_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

clock-img

01.09.2009, 13:14

clock-img

seljo

pencil-img

72

sori ni meni ne idu kore ali pošto volimo razne pit i kupovne su dobre evo jedan mali  brzi recept za fil.Znaš naribaš obične bundeve za pohovanje dodaš u to 2 kajmaka ,3 jaja malo soli i 1 prašak za pecivo i samo stavljaš red kore red fila i tako dok ne potrošiš ma kakav burek ovo mi je puno bolje a i jeftinije sada je samo stvar ukusa.

clock-img

01.09.2009, 13:18

clock-img

Nunny

pencil-img

655

divne ste user posted image bloom Tvoja ponuda je super vjerovatno bi tako najbrze naucila...

clock-img

01.09.2009, 13:24

clock-img

Aldyy

pencil-img

119

Ja sam maloprije napravila tikvenjaču.....što se tiče mene ja uvijek kada podkuhavam tijesto za pitu(jer niko ne voli kupovne,a ja ne volim praviti pitu, jer ima puno posla a brzo se pojedeuser posted image user posted image )u tijesto umijesim i malo ulja.....provjereno jufka ne puca a razvlači se skoro pa sama..:):)

_____________________________

:) Mahir :)
Mamino sunce zasijalo 05.08.2009. u 6:45

Volimo se, mazimo se, pazimo se....

Kako je brzo godina prošla od najsretnijeg dana...a mama ga svakim danom sve više voli :):)

clock-img

01.09.2009, 13:26

clock-img

Swatkish

pencil-img

80


http://pull-mojakuhinjica.blogspot.com/2008/12/jufke-priprema-za-pocetnike.html

Vjeruj mi da s ovim nema fule user posted image  
Ovaj link sam 'otkrila' prosle godine, od tada ljudi ne mogu da se nacude kako su mi dobre pite... user posted image

clock-img

01.09.2009, 17:49

clock-img

Anoniman

draga Nunny, ja ti nisam znala pitu napraviti ni naopako dok se nisam porodila i od dosade na porodiljskom svaki dan pravila pitu dok nisam ovarisala kako treba... danas se ne mogu kutarisati pojedinih ljudi hoce samo moju pitu... user posted image
a ja pravim ovako, od prilike pola kg brasna stavim u plasticni vajnik, posolim malo vise i zamjesim mlakom vodom... mijesim toliko dok se prestane tijesto lijepiti za prste, a to postignem tako sto dodajem pomalo (sto bi rekle nase nane, medju prste) brasna... eh kad dobro zamjesim, vrlo malo naspem na dlan ulja i tako masnom rukom jos jednom obradim tijesto... ostavim tako da stoji jedno 15-ak minuta... onda malo pospem brasna na stolu, te na to brasno stavim tijesto, pa opet po tijestu brasna (medjuprste)... malo razvijem jufku na stolu, a onda je prebacim na carsaf... gdje je razvucem jos malo i pouljim je kompletnu i takvu ostavim da stoji dok ne pripremim tirit... kad pripremim tirit, onda razvucem jufku na nacin kako je to objasnila Zoe, razvlacim rukom od sredine prema cosku... kad dobijes zeljenu debljinu, stavis tirit i motas u zvrkove... ja doduse pravim jednu jufku i tu jednu motam u tepsiju, a eto neko u pocetku razdijeli u vise jufki...
ako si me sta skontala svaka ti cast..
p.s. evo mm kaze nisi znala krisku pomazati a sada recepte dijelis... user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

01.09.2009, 18:57

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

 Brašno , so, topla voda i ja u jufku obavezno stavim malo ulja, vrlo malo. kad zamjesim loptice ja ih malo odozgo pouljim i pokrijem najlonskom kesom pa nabacim odozgo salvetu. za nekih pola sata na stol stavim brašna i izvadim jednu lopticu pa je još nakuhavam da bude glatka i onda je razvijam oklagijom. ja oklagijom razvijam u krug promjera otpilike prečnika 20 cm, onda je stavim na oklagiju pa prostrem čaršaf a onda iznad tog čaršava zamahnem oklagijom dva puta sa jufkom na njoj spustim jufku pa onda još jednom na oglagiju ali sa duže dužine stavim na oklagiju i opet zamahnem jedno 2-3 puta, spustim je na šaršaf pa onda nastavim razvlačiti rukama. ja jufke uvijek dobro istanjim i kad razvučem ostavim da odstoje nekih 10-15 minuta da se osuše ( po ovim vrućinama i 7-8 minuta) pa ih malo pouljim i stavljam fil. Za buredžike i burek dobro osušim jufke jer kod mene svi vole da pita ''hrušti'', ja pite nepomašljujem kad se ispeku samo malo poprskam vodom i poklopim tacnom da odmekne i spremna za jelo.

A i ja nudim praktično ako si iz sarajeva, pa izvoli user posted image user posted image user posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

01.09.2009, 23:07

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

otprilike pravim kao sto je vec objasnjeno al evo par dodattni savjeta:
kad jufku razvijes oklagijom dobro je namasti uljem a pogotovo krajeva,u biti netreba biti ni malo jufke da nije pod uljem
nikad jufku ne razvlacit prstima nego dlanovima jer ce onda pucat


_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

01.09.2009, 23:49

clock-img

ledy blue

pencil-img

2641

ja pitu pravim na dva načina..
tijesto je isto kao sto su već cure pojasnile, samo sto ja kada oblikujem jufke, sacekam par minuta pa opet prekuham jer tako tijesto bude bas glatko.. uglavnom bitno je da tjesto nije ni previse meko a ni tvrdo..
ako jufke rayvijam oklagijom, ondaih samo ostavim da odstoje..ja uvjek ostavim oko sat vremena jer ih je tada lakse razviti..a ako ih razvlačim..onda tijesto samo ''splostim'' premazem uljem i ostavim da odstoji..i  nakon sat vremena na carsafu ih razvlacim ..bez oklagije..

ma malo je tesko ovako opisivati kako se pravi pita...iskreno meni je to jedno od najlaksih i najbrzih jela..a ja poguzija ..davno naucila pite praviti...meni rekli ne mogu se udati dok ne naucim...pa ja poletilla u sestom osnovne naucila user posted image user posted image user posted image ...sta cu prepala se da se necu udati user posted image user posted image user posted image

clock-img

02.09.2009, 02:35

clock-img

veeseelaa

pencil-img

20552

IZVORNA PORUKA: Nunny

Uvjek sam smatrala da su za dobru pitu potrebni bosanski korjeni



draga slažem se s tobom , ja nisam rodjena bosanka i u mojoj familiji pita nije uopće neko jelo niti piti pridajemo važnost
Familija od mog muža samo jede pite, meni to šegauser posted image user posted image user posted image
Meni se pita i ne da praviti, toliki posao a meni jelo i nije neko
Ja više volim neke druge stvari a meso i pite malo rjeđe jedem
Kod mene sveki čini mi se svaki dan pravi pitiuser posted image  ali za nju su špansko selo jela koja ja pravim i moja mama
I naravno oduševljena je mojim menijem al ipak misli da bez pite i express lonca jela nemauser posted image user posted image user posted image
A kad mi nekad neko dolazi pa eto da na stolu bude i pite ja lijepo kupim ispod sača
Znam pitu napraviti al kako rekoh zahtjevno mi je to, lakše je kupitiuser posted image

< Poruku je uredio veeseelaa -- 2.9.2009 2:37:53 >


_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

clock-img

02.09.2009, 08:52

clock-img

bloom

pencil-img

114

Ja jufku zakuham ili u pekacu za hljeb ili mikserom sa onim dodatkom za tijesto, tako mi lakse.

Savjet
A da bude meksa i da brze odmekne, ja kad zakuham namazem uljem i stavim u jednu plasticnu kesicu, obicno onu za zamrzivac i da tako odstoji. Posle bude super za razvijat i razvlaciti.

clock-img

02.09.2009, 09:05

clock-img

emma.L

pencil-img

2731

Ne slažem se da nitko ne voli kupovne jufke- recimo ja volim user posted image . Ali zaista ne zato što ne znam napraviti pitu (jer sam samo jednom probala sa domaćom jufkom i bila je ok), nego tako mislim. Pogotovo za burek i slatke pite.
Da se razumijemo, volim ja sve pite (osim zalivenih), rado bih probala i sve te početničke, hehe.
(Joj, žene, ja sam najaktivnija na temama o hrani- bilo dječijoj ili našoj- užas user posted image )

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

clock-img

02.09.2009, 09:20

clock-img

bumbarica

pencil-img

68

Kako vi pravite smjesu za burek? Sa faširanim mesom? Kako je najbolje?

clock-img

02.09.2009, 09:43

clock-img

M kao Mama

pencil-img

5536

Ja stvarno ne pravim pitu domaću, to sam prepustila svekrvi, jer njena pita je nadaleko čuvena, ali isto je tačno da i pravim pitu od gotovih jufki, ali ja svaku drugu jufku umjesto masnoćom, polijem kiselom vodom, možete misliti k ako je dobra ta pita kad me moja nana svake subote zaduži da joj pravim tu pitu.

Kores u dobre, nisu ono tvde, baš bude dobra.

clock-img

02.09.2009, 10:01

clock-img

ledy blue

pencil-img

2641

IZVORNA PORUKA: bumbarica

Kako vi pravite smjesu za burek? Sa faširanim mesom? Kako je najbolje?


svejedno, da li faširano, sjeckano meso ili burek od pilecih fileta...uvjek stabim .biber, vegetu, crveni i bijeli lik ..i ako je u pitanju pileci burek onda u meso stavim i malo ulja..

clock-img

02.09.2009, 11:23

clock-img

emma.L

pencil-img

2731

mama alma, ja napreskok stavljam mineralnu i mlijeko user posted image . A ulje samo po dnu tepsije i na zamotanu pitu.

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

clock-img

02.09.2009, 11:25

clock-img

emma.L

pencil-img

2731

A smjesu za burek pravim kao i lady blue, ali uvijek uz malo sjeckanog krompira i malo pavlake.
Morat ću napraviti pileću pitu- to još nisam probala.

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

clock-img

02.09.2009, 11:26

clock-img

neki

pencil-img

3476

Kod mene sveki čini mi se svaki dan pravi piti


Joj veeseelaa,i kod moje sveki vazda ima piteuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

02.09.2009, 11:36

clock-img

bubuli

pencil-img

412

mamina mama me davno naucila razvijati jufke al nisam to godinama radila i veze sad nemam...
kad se pozelim pite domace mama mi napravi a ja znam kvrgu i sve od gotovih jufki...dal da bude slagana ili rolana svejedno i super bude a sad pa sad...
na kraju krajeva sa stomakom i oklagijom prije bi se upucala nego razvila hehehe


_____________________________


clock-img

02.09.2009, 11:50

clock-img

bubuli

pencil-img

412

mi o piti a pita na vrata hahahha
zove mama pece zeljanicu pa ce mi donijeti vruce jeeeeeeeeeeeeeeeee


_____________________________


clock-img

02.09.2009, 12:22

clock-img

brzamala

pencil-img

974

Ja sam od svih jela zadnju pitu naucila pripremati kako treba, i sad je ....user posted image ...da se ne hvalim.. user posted image
Smjesa za burek je sljedeca:meso, luk, biber, vegeta, so i obavezno izrendam na sitno jedan ili dva krompira:ne osjete se , uopce, ali jufka bude meksa i socnija.Luk takoder ne sjeckam, vec izrendam. 
Jufku kad zakuham, svaku lopticu premazem uljem, i prekrijem salavetom i ostavim jedno 15-20 min. da stoji. U samo tijesto pri zakuhavanju ne stavljam ulje jer mi bude masna pita, a mi bas ne volimo.

clock-img

22.09.2009, 14:06

clock-img

dana3

pencil-img

2128

IZVORNA PORUKA: Swatkish


http://pull-mojakuhinjica.blogspot.com/2008/12/jufke-priprema-za-pocetnike.html

Vjeruj mi da s ovim nema fule user posted image  
Ovaj link sam 'otkrila' prosle godine, od tada ljudi ne mogu da se nacude kako su mi dobre pite... user posted image





ovo sam probala i tesko mi je priznati ali je bolji recept od moje pite,tako sad radim po njemu.taman za nas-ni previse ni malo jufke!

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

clock-img

22.09.2009, 16:08

clock-img

dzeni_nl

pencil-img

1326

mama alma mozes li mi molim te objasniti zbog ceka poljevas jufku kiselom vodom? nikad prije nisam cula za to, a voljela bih isprobati pa me interesuje

_____________________________

Ima nade za bolje sutra...
04.09.2010 rodila se Marisa mamina radost najveca.

Zadnji članci

article-img