IZVORNA PORUKA: teacher75
bas danas sam razgovarala sa drugaricom cijem muzu je dijagnosticiran PSTP i jako me potresla i rastuzila njena prica. bila sam sve vrijeme u ratu ovdje i nije mi jasno kako smo (i da li smo) svi mi ostali normalni, a pogotovo borci. kada mi je pricala neke stvari o ponasanju svog muza pronasla sam dosta slicnosti u odredjenim situacijama sa ponasanjem mm i mnogih meni bliskih ljudi kojima zvanicno nije dijagnosticiran PSTP ali je sigurno zastupljen u nekoj blazoj mjeri
svi imamo podjednake šanse da nam se dijagnosticira. Statistika i analize pokazale su da je moguće da se u ''težem'' obliku javi čak 20 godina po završetku ratnog stanja.
Borci sa linija su više istaknuti u mogućnoti da ih pogodi...ali svi imamo neki od simptoma.
Sržava pokušava iznaći mogućnosti borbe sa istim ali dijagnisticiranje nekad bude kasno...najprije se pridaje značaj konzumiranju narkotika i alkohola...pa tek nakon ''čišćenja'' od toga dijagnosticira se PSTP. strašno...a sve je nedovoljno za ćivot sa istim...
terapija je teška, nemalo puta i skupa...a penzija nije omogućena tako lako...potrebne su godine posmatranja...i dosta odlazi u penziju kao liječeni alkoholičar a ne kao osoba borac kojem je dijagnosticiran PSTP.
ovo što je forumašica navela kao penziju često nešto što je dodjeljeno članu porodice koji brine o njemu...i zove se tuđa njega i pomoć...strašno...zaista strašno.