Sramno je da niko od nadležih državnih insitucija ne provjerava niti hranu koja se nalazi na našem tržištu, a kamoli igračke.
Nažalost - OPET je na roditeljima da paze prilikom kupovine igračaka, svojim najmlađim.
Sreća naša pa se makar možemo informisati na ovakav način.
Ali se zamislih kako je npr. onim roditeljima koji nemaju pristup internet-u ili bilo kojim drugim sredstvima medija, koji bi mogli obrađivati ovakve teme.
Mnoge igracke su ovdje u Njemackoj
A ja kupila chicco zvecku(platila je uhh polijepo),ima zastitni znak CE a pise "made in china"!Pa jesul sve te igracke iz Kine stetne ili..!?Zna li neko?Da je vec izbacim iz upotrebe ili ne..!?
Odsad sam kupujem u radnjama specijalno gdje su igracke za djecu!
Bolje mi je da mi djete ima 1 ali kvalitetnu igracku,nego njih vise a otrovnih...uh katastrofa
Ovaj je spisak svaki dan sve veci i veci
uzas
evo danas se pojavio spisak br. 38
Ma najbolje je NE kupovati igracke...Dok sam pegledala prvih pet grupa...glava me zabolila...Boga pitaj ima li na nasem trzistu ijedna jedina igracka da je - sigurna.
Zna se da nama stize hamelj u svakom obliku.
IMRAN
03.03.2010
Sad sam se sokirala, pregledam spisak i vidim igracku koju sam kupila Tariku. One 3 igracke za kupanje koje prave mjehurice kad se potope. Kupila ih u Bingu i platila 7.5 km. Svasta, sad idem da bacim
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
e jedino sto sam nasla na ovom spisku je ljulja koju moj sin ima ali mi smo je malo modifikovali. Svekar je otisao i kupio malo cvrcse uze i duze jer je ljulja bila povisoka, a zatim smo napravili stolicarku i stavimo dekicu tako da je postala sigurna, premda mi je jos uvijek na oku kad se ljulja
Nije tesko ni svojoj djeci praviti igracke. Na kraju je to najsigurniji nacin. Ja sam imala u planu da joj isheklam koju patkicu ili slicno ali nikad.... Samo kad se sjetim kakve smo stvari pravili u obdanistu i osnovnoj pa sad covjek nikako da nadje vremena.
Moja je sveki manijak za kupovinu kod kineza, tako nam je donosila jeftine igracke, ruksake, majice...
Jedva sam je nekako odvratila a da se ne uvrijedi.
za zdravije odrastanje
Ja sam nesto pocela al oko papirologije i zafrkancije oko njegove boravisne vize nikakao da zavrsim. Mada opet mi nekako za kupanje najlogicnije gumene igracke.
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
Mislim da bi negdje trebali imati kutak za mame koje vole da prave stvari pa da se vidi sta se sve moze i da se malo potaknu ostale mame da stvaraju
za zdravije odrastanje
srecom moja nikad nije voljela igracke
ima ih i sad ali nije se igrala nikad sa njima
a ove sto imamo su provjerene igracke i svaka je imala oznaku da nisu opasne.
Super ideja,igračke koje napravi mama biti će 100% sigurne,trebamo se potruditi malo da bar imaju neku uspomenu kada odrastu.
Evo možemo otvoriti temu pa započnite vi mame koje ste već nešto napravile,stavite slikice,mamina cura,ziki je nešto pravila,čini mi se i Sunčica neke lutke krpene i možda vas ima još.
Ja sam zanteresisana u svakom slučaju.
Kad se vratm iz Sandzaka, za 15 dana imacete slike. Putujemo za 1.5 sat. Super ideja.
pa imal ti igracaka
Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.
koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje
Prenos postova:
IZVORNA PORUKA: Lenka
Oprez
Opasne kineske lutkice u trgovinama TK-a Kantonalni tržišni i tuzlanski sanitarni inspektori od jučer zajedno na terenu kontroliraju sve malo i veleprodajne objekte u kojima se nalaze plastične igračke sa tzv. ftalatima, jedinjenjima koja štetno djeluju na reproduktivne organe, bubrege i jetru. Inspektori su za sada otkrili prodaju jedne takve lutke kineskog proizvođača XU SHU WAN YU.
Foto: Ilustracija
Nakon što su jučer u Gračanici inspektori pronašli i zaplijenili lutku koja će adekvatno biti uništena, isto to danas čine na prostoru Arizone i Gradačca, doznajemo od Nedžada Bešlića, glavnog kantonalnog tržišnog inspektora.
Bit će pregledane trgovine u svih 13 općina Tuzlanskog kantona. Na području Tuzle sanitarni inspektori otkrili su i uništili veće količine ovakvih lutaka.
U Kantonalnom inspektoratu strahuju da je dosta ovakvih lutaka djeci podijeljeno tokom novogodišnjih praznika. Stoga upozorenje roditeljima da još jednom pregledaju igračke svoje djece, ali i prodavcima da povuku 'otrovne lutke', jer su kazne visoke.
Inspektori potrošače i prodavce upozoravaju i na štetnost soka ''eks fruit'', kosovskog proizvođača ''La Berion'' iz Podujeva, uvoznika i distributera za Bosnu i Hercegovinu ''For Ex'' BiH d.o.o. Tuzla. Prema nalazu - sokovi od jabuke, jagode, breskve i višnje s hemijskog stanovišta ne odgovaraju propisima. Kod četiri vrste soka ''eks fruit'' otkriveni su nedozvoljeni aditivi pa se zbog toga nalaže njihovo povlačenje iz prodaje.