Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Poznata uvodna recenica: ja trazih al ne nadjoh slicno...
eto za prvi maj se fino posjedilo i sve je bilo super fenomenalno dok nismo ostale mi zene same a muski otisli malo prosetati.. i uhvate ti moja nana i moja svekrva (koje skupa nemaju osam razreda osnovne skole) mene ubjedjivati u stare obicaje i kako se treba postupati sa bebom... eh pa da nabrojim: djetetu se treba vezati glava inace ce imati klempave usi... treba povezivati celo jer ce mu izrasti kvrga na celu... treba kupiti besiku i ljuljati dijete jer tako bolje zaspi... treba djetu erdovno sastavljati glavu ( da mogu stavila bi slike kako su one meni objasnjavale rukama kako se sastavlja ta glava) da brze zaraste ono otvoreno mjesto na glavi... treba povijatti djete (to je ono kad ga umotas cijelog u gazu da ne moze jadno maknuti ni malim prstom) jer inace samo sebe prepada... bilo je jos toga, sad se ne mog sjetitit, ali naj naj naj naj naj obicaj: djete kad se osuneti, da se ne bi vrjedjalo, treba vezati za dasku....
eto ovo zadnje kad sam cula pukla sam vise, nisam imala vise zivaca raspravljati se i fino sam im svima rekla da znate da necete pric na dva metra mom dijetu... mama mi kasnije rekla da sam bila pregruba ali ta slika jadnog bica vezanog za dasku mi i dan danas ne izlazi iz glave.... uh sto sam ljuta...
Ah da, temu sam otvorila da bi neka isfrustrirana trudnica kao ja mogla se istresti ovdje o tim obicajima i da ih podijeli sa svima, pa da nam mozda iskusne mame koje svoju djecu nisu za dasku vezale kazu zasto ta pravila ne vaze, kako su se one ponasale na te komentare, sta rec takvim ljudima i kako odbraniti svoje djete od njih...
Evo naprimjer konkretno, kaze zenskoj djeci treba bar povijati noge, da bi bile prave...eto ja vas pitam ima li to ikakvog opravdanja danasnjom naukom?
05.05.2009, 09:50
Anoniman
ma joj pusti bona imala sam i ja tako tih priča al ja se samo nasmiješim i kažem te primitivne seljačke ostavite za sebe heheheh
05.05.2009, 09:59
Nunichi
4125
Ma i nama svako ko nas vidi ili nam dodje ima po nesto da kaze. Ja se samo nasmijem i kazem "aaa nisam to nikad cula". Dok mm poludi... on to ne moze ni slusati...tako da nemamo problema,sve radimo na svoju ruku. Definitivno nismo tipovi koji zive po obicajima.
05.05.2009, 10:04
ena23
2131
joj ja ne znam onda sta je samnom, ja sam bas ko tvoj muz ja ludiiiiiiiiim.... izgleda hormoni me pucaju pa sam preosjetljiva, ma ja bi njih namlatila, sikirom oko kuce ganjala....
05.05.2009, 10:09
Nunichi
4125
Hormoni hormoni... da te utjesim mene i dan danas ubijaju. Totalno sam nepodnosljiva.
A vazda ce biti tih prica o obicajima,mozda cemo i mi nekad kasnije biti takve.
05.05.2009, 10:09
mišur
1329
Draga, ne obaziri se na te priče, pogotovo sad dok si još trudna...Uživaj u svojo bebici Vidjećeš kad rodiš da će biti još gore, svako će nešto pametovati i govoriti ti kako i šta trebaš raditi... Zauzmi stav odmah na početku, ti i tm, da je to vaše dijete i da sve odluke vezane za nju/njega donosite samo vas dvoje... A ostali će vremenom ućutati... Ja sam tako radila...Sto komentara,hajde ovako, ovo ti valja, ovo ne valja, ovako sam ja radila... A ja sve saslušam, klimnem glavom i radim onako kako ja mislim...
05.05.2009, 10:10
mala mu
344
i ja sam ti čula podosta tih priča,uglavnom istog sadržaja kao i ti i moram ti priznati da i mene to jako iznervira.... a onaj dio o vezanju djeteta za dasku ..e što nismo u Australiji da im marica dođe pa ih sve pokupi zbog zlostavljanja...jadno onako bespomoćno pritegni za dasku-zbog njegovog dobra ..ma ja bi njih sve povezala...
05.05.2009, 10:13
Skvo RR
4542
Ma zaboravi te budalastine....to ti je moj savjet..... Evo ti jedan da te nasmije...nemirna djeca na spavanju su ranije smirivana tako da im se sa svake strane glave stavi žara.... ...vjerovatno da se ne vrte...mislim te despotske metode i jesu za srednji-mracni vijek.
05.05.2009, 10:14
Nunichi
4125
E majko mila...
05.05.2009, 10:15
Anoniman
Joj meni je to za vezanje glave uzas. Ama na jedno udje na drugo izadje. Ti ces svoje dijete kako ti hoces, a nanu ni svekrvu nema sanse da sad mozes ubijedit da to sto one misle nije ok, one su zivile s tim i ostarile s tim ubjedjenjem. I meni je svekrva govorila da vezem djeci glavu. Kad sam sad za malog rekla ma necu, ona mi ono ljutito HOCES HOCES!!! Tu je moj mm uskocio i rekao da nema potrebe, da nismo to ni merjem a necemo ni sad. E draga moja sta ces ti sve jos cuti..
05.05.2009, 10:25
ena23
2131
Drage zene, ja ne znam sta cu onda kad maleni dodje... hvala bogu pa imam forum gdj se mogu izjadati i nauciti nestoi vas da me smirite i nasmijete...
a skvo to sa zarom... pa kako im nije bilo zao?? ja bi im sad sve zarom po licu pa nek vide kako je
uh, past ce teskih rjeci za koji mjesec....
05.05.2009, 10:46
Crvena
1859
IZVORNA PORUKA: skvo
nemirna djeca na spavanju su ranije smirivana tako da im se sa svake strane glave stavi žara.... ...vjerovatno da se ne vrte...mislim te despotske metode i jesu za srednji-mracni vijek.
E, odavno nisam cula vecu glupost
05.05.2009, 11:01
zagy
351
Meni patronažna rekla da kada obilazi porodilje svašta vidi, od podvezivanja glave da ne bude kvrgavo čelo (ne razumijem kakve kvrge mogu iskočit po čelu?!), podvezivanje nogu da budu prave kod curica (a mi nacija dugonogih manekenki pa noge moraju biti ravne i naravno ovo je pouzdana metoda ispravljanja kostiju) muko moja, kada neko ne koristi razum
05.05.2009, 11:27
Anoniman
Ne znam bih li se smijala ili vrištala?! Čula sam i ja za to vezanje nogu kod curica. Jedva sam odgovorila svekrvu da to ne radi mojoj curici! A što se tiče umotavanja bebe od glave do pete (da se ne bi prepadala), morala sam to pretrpjeti, jer sam bila isuviše slaba poslije carskog reza, ali čim smo moja beba i ja ostale same pustila sam dijete da uživa mašući ručicama i nožicama. A znate li za ove: - Kada idete nekome u goste, domaćin treba da bebi namaže lice brašnom i šećerom da bi bila nafakali!!! I još, kada krenete kući, bebi se u kolica ili u nosiljku stavi nekoliko jaja (svježih)!!! - Da vam neko, slučajno, ne bi urekao dijete, obavezno ga malo namažite ugljenom po čelu... eto, tek toliko da nije prelijepo!!! Svakako, u iste svrhe, ne treba djetetu previše tepati, nego mu govoriti da je ružno, da su ga koke posrale... - Kada prvi put režete bebi nokte uvaljajte joj prstiće u brašno... valjda zbog nafake! Da sam znala da brašno, a ne Bog, određuje nefaku stalno bih se valjala u brašnu!!!
05.05.2009, 11:31
Anoniman
I što mrzim kad me ubjeđuju da bolje znaju je li moje dijete gladno ili nije. Kad god dijete zaplače one: "Boga mi, ona ti je gladna, de ti nju nahrani!" Pa valjda ja znam kako moje dijete plače kad je gladno a kako kad je nervozno ili usrano!!! A one, čavke, razgraktale se oko bebe, hoće svaka da je nosi, pa nije ni čudo što malena plače!!!
05.05.2009, 11:32
ena23
2131
IZVORNA PORUKA: pingpong
Ne znam bih li se smijala ili vrištala?! Da sam znala da brašno, a ne Bog, određuje nefaku stalno bih se valjala u brašnu!!!
05.05.2009, 11:33
lotos
250
borim se sa raznoraznim glupostima evo otkako sam trudna... ludim na izjave tipa treba umotati bebu jer se moze prepasti i da muca poslije..ha ha ha .. vezati noge da nebi bile krive... ne kupati bebu cesto jer se boje vode (vjerovali ili ne ovo mi je rekla nedavno porodzena majka )... pametnija su djeca koju mame ljuljaju na nogama...
05.05.2009, 12:18
andji
1215
Bezzzze.....nešto mi se ne da ni komentarisat te slučajeve,sad vidim kolika mi ej sreća što živimo sami i što je sav taj stari svijet dalekoooooooooooooooooooooooo od nas!
05.05.2009, 12:20
Pretty mamma
1079
Istina je da su ove gluposti došle iz usta neobrazovanih i primitivnih ljudi, zato APSOLUTNO sve i jedan savjet na ignore! Ako vas sto zanima o bebama, trk u školu za trudnice pa da se svi nasmiju tim glupostima
05.05.2009, 12:28
Anoniman
Jao nama je od mm nana krv pila sa tim običajima dok ja nisam vrisnula . Bilo je i ono, kad je Sara imala grčeve pa dijete plaće, tipa: "urekli je, nagarajte dijete po nosu..." ne mogu se ni sjetiti svih nebuloza a bilo ih je more!!! Sa tom ženom ne razgovaram već dugo (ima pogan jezik) i kad me neki dan ugledala sa stomakom, nabacila osmjeh i dere se mašala, mašala, nisam je ni pogledala, te ljude treba ignorisati... Kontam se, "mašalaj" ti do sutra, ovom djetetu nećeš imati priliku ni na 5 metara se primaći a kamoli soliti nam pamet o običajima!!
titleAndStar(1054,0,0,false,"","") Kontam se, "mašalaj" ti do sutra, ovom djetetu nećeš imati priliku ni na 5 metara se primaći a kamoli soliti nam pamet o običajima!!
he he he kraljica si..
05.05.2009, 13:28
Nunichi
4125
IZVORNA PORUKA: pingpong
- Da vam neko, slučajno, ne bi urekao dijete, obavezno ga malo namažite ugljenom po čelu... eto, tek toliko da nije prelijepo!!! Svakako, u iste svrhe, ne treba djetetu previše tepati, nego mu govoriti da je ružno, da su ga koke posrale... - Kada prvi put režete bebi nokte uvaljajte joj prstiće u brašno... valjda zbog nafake! Da sam znala da brašno, a ne Bog, određuje nefaku stalno bih se valjala u brašnu!!!
E sto me nasmija sa ovim brasnom...
A meni su rekli malo toza od kafe da nameljam Zari na celo. I da dajem vodu od prvog dana jer onda dijete bude izrazito pametno... Tako rece jedna teta...uz dodatak vidis kako je moja unuka pametna.
05.05.2009, 13:29
andji
1215
uz dodatak vidis kako je moja unuka pametna. user posted image user posted image
jao sad se ja ismija,Nunichka moja,kraljica si mi!
05.05.2009, 14:14
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Nunichi
I da dajem vodu od prvog dana jer onda dijete bude izrazito pametno... Tako rece jedna teta...uz dodatak vidis kako je moja unuka pametna.
hahahah....eeeee, kamo sreće da mi je mama davala vode da pijem od rođenja.....dosad bih i medicinu završila................
05.05.2009, 14:21
Nunichi
4125
Nemoj se smijati pingpong,eto nam plana za bolji zivot. Bure vode i vreca brasna. Kud prije to nisam saznala,gdje bi mi kraj bio. I jos kad ustanem naspavana bez podocnjaka i skinem kile od trudnoce ima da se tozom nameljam da me ne ureknu...