Evo drage moje, odlucih da podijelim s vama ono sto sam pronasla o namirnicama bogatim zeljezom. Ako znate za jos koje namirnice, podijelite ih s nama
Dob:
Potrebna količina mg/dan
Namirnica:
Količina (g)
Pistacio 14
Indijski oraščić (pržen) 32
Cjelovita leća 57
Slanutak (kuhan) 95
Integralni kruh 74
Sjemenke sezama ili tahini 19
Crna melasa 22
Marelica (sušena) 59
Špinat (kuhan) 125
Sadržaj željeza po tipičnom jediničnom serviranju:
školjke kamenice, 100 g, kuhane na pari 22 mg
pileća jetrica, pečena, 100g 8,5 mg
tofu, 1/3 šalice 6,7
sjemenke bundeve, 1/4 šalice, pržene 8,5 mg
teleća jetrica, pečena, 100g 6,3 mg
školjke kamenice, sirove 100g 5,4 mg
pistacije, 1,2 šalice 4,4 mg
pečena govedina, odrezak, 100g 3,5 mg
piletina, bijelo meso, 100g, kuhano 2,2 mg
mljevena teletina, 100 g, pečena 2,2 mg
janjetina, pečena, 100g 2,2 mg
gorka čokolada, 33g 1,8 mg
grožđice, 1,4 šalice 1,75 mg
grah, kuhani, 1/2 šalice 1,75 mg
pečeni krumpir, s kožicom, 1/2 šalice 1,7 mg
puretina, bijelo meso, 100g 1,6 mg
zobena kaša, 1 šalica 1,6 mg
špinat, kuhani, 1/2 šalice 1,4 mg
sok od rajčice, 1 šalica 1,4 mg
tunj iz konzerve, 100g 1,3 mg
grašak, kuhani , 1/2 šalice 1,3 mg
Najveći izvori željeza su jetra, tuna, ostrige, soja, bundeva, zob, grašak i smokva.
Takodje u skupinu "željeznih namirnica" spadaju gljive, meso morskog psa, školjke kamenice, leća, soja, rotkvica, meso fazana i purana...
Posebno preporučujemo salatu od svježeg povrća (kupus, zelena salata, špinat...) jer se dužim kuhanjem gube velike količine folne kiseline.
< Poruku je uredio malena27 RR -- 11.1.2011 13:45:44 >