Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Neki dan sam kod Salčinovića (Zenica) jela hurmašice. Savršene ,tope se ustima Zeničanke,znate sigurno o kakvom ukusu hurmašica govorim
Ima li neka dobar recept za hurmašice? Ove Salčinove mi danima ne izlaze iz glave
Znam napraviti one obične,vulgaris
Ali, ove koje sam probale imaju poseban okus Čak mi ima šmek na “pečeni šećer” i biljni mrs.
Neka mi neka pomogne da se riješim opsesije (ili sam trudna) .
U suprotnom ću pravac u slastičarnu,kupiti tepsiju hurmašica i jesti dok ne crknem
Eto, dokle je došlo
20.07.2013, 14:14
EEDITH
1217
meni se čini da si ti , zbog tog ukusa koji pominješ možda su sa pekmezom,ali nebih znala nisam probala te iz zenice,ili da mi pošalješ pa da i ja balim za hurmašicama
U životu ti je najvažnije biti živ,sve ostalo je lahko .........
20.07.2013, 14:25
Bebica11
4324
IZVORNA PORUKA: eldinky
meni se čini da si ti , zbog tog ukusa koji pominješ možda su sa pekmezom,ali nebih znala nisam probala te iz zenice,ili da mi pošalješ pa da i ja balim za hurmašicama
ovo je definitivno iduci kolac koji cu probati, volim ih jesti ali ih nisam nikada pravila
_____________________________
"Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!"( Ibrahim 40)
20.07.2013, 14:53
EEDITH
1217
IZVORNA PORUKA: Bebica11
IZVORNA PORUKA: eldinky
meni se čini da si ti , zbog tog ukusa koji pominješ možda su sa pekmezom,ali nebih znala nisam probala te iz zenice,ili da mi pošalješ pa da i ja balim za hurmašicama
ovo je definitivno iduci kolac koji cu probati, volim ih jesti ali ih nisam nikada pravila
probala sam još neke,ali ove su nezamjenjljive i nekako su posebne(ovaj recept) i obavezno probaj nećeš se pokajati
isto kao da sam gladna
< Poruku je uredio eldinky -- 20.7.2013 14:55:21 >
_____________________________
U životu ti je najvažnije biti živ,sve ostalo je lahko .........
20.07.2013, 14:56
Bebica11
4324
IZVORNA PORUKA: eldinky
IZVORNA PORUKA: Bebica11
IZVORNA PORUKA: eldinky
meni se čini da si ti , zbog tog ukusa koji pominješ možda su sa pekmezom,ali nebih znala nisam probala te iz zenice,ili da mi pošalješ pa da i ja balim za hurmašicama
ovo je definitivno iduci kolac koji cu probati, volim ih jesti ali ih nisam nikada pravila
probala sam još neke,ali ove su nezamjenjljive i nekako su posebne(ovaj recept) i obavezno probaj nećeš se pokajati
isto kao da sam gladna
eh super hvala ti probacu i ja uskoro aBd
_____________________________
"Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!"( Ibrahim 40)
20.07.2013, 16:01
EEDITH
1217
još nešto je interesantno za ove hurmašice- one mi uvijek uspiju
_____________________________
U životu ti je najvažnije biti živ,sve ostalo je lahko .........
20.07.2013, 16:40
ananas_ze
317
IZVORNA PORUKA: eldinky
još nešto je interesantno za ove hurmašice- one mi uvijek uspiju
kako izmjeris frtalj pekemza, jel to onaj tecni od jabuka?
_____________________________
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.
Neki dan sam kod Salčinovića (Zenica) jela hurmašice. Savršene ,tope se ustima Zeničanke,znate sigurno o kakvom ukusu hurmašica govorim
Ima li neka dobar recept za hurmašice? Ove Salčinove mi danima ne izlaze iz glave
Znam napraviti one obične,vulgaris
Ali, ove koje sam probale imaju poseban okus Čak mi ima šmek na “pečeni šećer” i biljni mrs.
Neka mi neka pomogne da se riješim opsesije (ili sam trudna) .
U suprotnom ću pravac u slastičarnu,kupiti tepsiju hurmašica i jesti dok ne crknem
Eto, dokle je došlo
meni uvijek u hurmasice ide biljni mrs ili domace maslo, ako slucajno nabavim od koga.
20.07.2013, 16:43
bebaa
-11235
pa frtalj ti je 250 ml...imaš li kakav dozer.....
prvi i zadnji put kad sam pravila hurmašice mogla sam koga ubiti njima....ništa tvrđe nisam pipala..... i ja sam opsjednuta hormašicama i jedino mi zasad kalsove sjedaju...a ja ni pod razno ne volim nikakve dodatke u tjesto i preko...a najmanje pekmez ili kokos...... iamte li kakav provjeren recept za ove obične......
bebo, ovaj prvi recept gdje pise star ehurmasice...samo umjesto ovog kajmaka mozes i masniji mileram, kasiku dvije...
20.07.2013, 16:52
ananas_ze
317
IZVORNA PORUKA: bebaa
pa frtalj ti je 250 ml...imaš li kakav dozer.....
prvi i zadnji put kad sam pravila hurmašice mogla sam koga ubiti njima....ništa tvrđe nisam pipala..... i ja sam opsjednuta hormašicama i jedino mi zasad kalsove sjedaju...a ja ni pod razno ne volim nikakve dodatke u tjesto i preko...a najmanje pekmez ili kokos...... iamte li kakav provjeren recept za ove obične......
bebo kontam ja da nije isto 250 ml vode i pekmeza zbog gustoce
_____________________________
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.
sorry nisam razmišljala o gustoći ali ako je jabukov onaj rijetki pa i nije nešto pregust opet zavisi koliko ga ko upeče....uh ja ga volim s kajmakom i vrućim hljebom umočit......
_____________________________
"U laži su kratke noge ! "
20.07.2013, 16:57
animagical
5604
IZVORNA PORUKA: ananas_ze
IZVORNA PORUKA: bebaa
pa frtalj ti je 250 ml...imaš li kakav dozer.....
prvi i zadnji put kad sam pravila hurmašice mogla sam koga ubiti njima....ništa tvrđe nisam pipala..... i ja sam opsjednuta hormašicama i jedino mi zasad kalsove sjedaju...a ja ni pod razno ne volim nikakve dodatke u tjesto i preko...a najmanje pekmez ili kokos...... iamte li kakav provjeren recept za ove obične......
bebo kontam ja da nije isto 250 ml vode i pekmeza zbog gustoce
zene, volumen tecnosti je isti, ako treba 250 ml bilo cega, to je uvijek iste zapremine, ali niej iste tezine, zbog gustoce svake tecnosti. voda je ista i u gramazi i u mililitrima, sve ostalo sto je gusce je znatno teze na isti volumen.
20.07.2013, 17:04
ananas_ze
317
IZVORNA PORUKA: animagical
IZVORNA PORUKA: ananas_ze
IZVORNA PORUKA: bebaa
pa frtalj ti je 250 ml...imaš li kakav dozer.....
prvi i zadnji put kad sam pravila hurmašice mogla sam koga ubiti njima....ništa tvrđe nisam pipala..... i ja sam opsjednuta hormašicama i jedino mi zasad kalsove sjedaju...a ja ni pod razno ne volim nikakve dodatke u tjesto i preko...a najmanje pekmez ili kokos...... iamte li kakav provjeren recept za ove obične......
bebo kontam ja da nije isto 250 ml vode i pekmeza zbog gustoce
zene, volumen tecnosti je isti, ako treba 250 ml bilo cega, to je uvijek iste zapremine, ali niej iste tezine, zbog gustoce svake tecnosti. voda je ista i u gramazi i u mililitrima, sve ostalo sto je gusce je znatno teze na isti volumen.
znaci mjerit tamo na litar, ok , hvala
_____________________________
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.
ja u hurmašice uvijek stavljam puter, i zaista su deliše, sa uljem, nit jedem, nit pravim
20.07.2013, 17:08
Hannica
2920
Koliko ja znam, a mislim da znam, salcinovic hurmasice nisu s pekmezom. Ja sam jednom prilikom pravila hurmasice i sveki mi je rekla da su iste kao kod salcinovica. Nije mi sad knjiga s receptima pri ruci, uglavnom prave se s maslacem a ne s uljem ili margarinom.
_____________________________
"Ako se ikada budeš konsultovao sa svojim egom, postupi suprotno od onog što ti kaže taj pokvarenjak."
20.07.2013, 17:22
ada_
-1226
ja pravim ove brze i odlicne 250g maslaca 1jaje 2-3 velike kasike palvake 350g brasna pola praska za pecivo za agdu: 500g secera 2-3dcl vode 1limun-sok 1 vanilin secer postupak:istopite maslac,dodate jaje i pavlaku,miksate dok zapjeni,dodate brasno u koje ste umjesali prasak za pecivo,zamjesite tjesto da se masa ne lijepi za ruke (po potrebi dodajte jos brasna)formirate hurmasice i pecete oko 30minuta na 180...ja pecem na 250 i pustim malo duze od pola sata jer mi volimo kad su prhke
_____________________________
" U oluji,u buri,kraj nedaca svih,uz teske gubitke i tugu kletu,biti nasmijan,prirodan i tih,najveca je umjetnost na svijetu"
20.07.2013, 17:22
ljubičica 28
289
IZVORNA PORUKA: tobleronica1
Neki dan sam kod Salčinovića (Zenica) jela hurmašice. Savršene ,tope se ustima Zeničanke,znate sigurno o kakvom ukusu hurmašica govorim
Ima li neka dobar recept za hurmašice? Ove Salčinove mi danima ne izlaze iz glave
Znam napraviti one obične,vulgaris
Ali, ove koje sam probale imaju poseban okus Čak mi ima šmek na “pečeni šećer” i biljni mrs.
Neka mi neka pomogne da se riješim opsesije (ili sam trudna) .
U suprotnom ću pravac u slastičarnu,kupiti tepsiju hurmašica i jesti dok ne crknem
Eto, dokle je došlo
Upravo ovakve sam sinoć jela kod mame na iftaru Moja mama ih pravi samo s maslacem, i baš se bukvalno tope u ustima i imaju taj šmek o kojem govoriš. Pitat ću je večeras za recept, znam samo da u njih ide jedino maslac i da ih izađe jako malo
_____________________________
Gospodaru moj, ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...
asthenozoospermia, produženi ciklusi
01.04.2011. mamino proljetno sunce
27.07.2013, 01:00
visnjica1
4
I ja uvijek stavljam maslac u sve kolace a tako i u hurmasice, i ja sam ljubitelj istih evo ovaj recept mi je bas mljac i ja stalno mijenjam recepte ali nikako da zapamtim omjer da mi budu iste i male u mene budu ko noga od bebe
_____________________________
Moje Sunce 25.11.2012
27.07.2013, 11:43
bebaa
-11235
najaviše mi se gosti a ja trk u granap i kupim paklo hurmašica....15 komada 4,5 km ,super ukusne i sočne...ma ko bi se mučio na ovakvom kijametu.... ali imam namjeru kad mi se niko ne bude najavio praviti da probam i ove recepte......mislim da se ne sramotim......
_____________________________
"U laži su kratke noge ! "
27.07.2013, 13:37
tinkivinki
876
hurmašice su prvi kolač koji sam pravila u 7 razredu osnovne.po nevolji ne stavih prašak za pecivo pa nisu htjele upiti zaljev i mogao si čovjeku glavu razbiti s njima .posle sam se ispraksala,ali nisam ih odavno pravila,čim zahladi napraviću.ja neki recept imam sa margarinom,dodam i mljevenih oraha i odozgo jezgru
27.07.2013, 13:58
palachinken
5397
Ne pravim, ne volim hurmašice, ali mi se sviđa tobleronice tvoj stil pisanja
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
27.07.2013, 23:35
madam x
839
Ja do nedavno nisam voljela niti pravila hurmašice.
Sad ih volim i nekad ih pokušam napraviti.
Ali kad se radi o hurmašicama uvijek mi naumpadne komentar M moje kolegice. On kaže da mu nema ništa gore, nego kad ode kod nekoga u goste a iznesu mu hurmašice. Kaže: to govori, koliko se domaćin nevoljko pripremao za to druženje, ono kao zblebaću šta bilo , svakako mi nisu važni.
27.07.2013, 23:40
Brisani uporabnik
4077
[Sadržaj poruke je obrisan]
27.07.2013, 23:44
madam x
839
IZVORNA PORUKA: Iman83
Ja nikako da skontam zašto ljudi vole hurmašice, otkud milion različitih recepata...a da ne kažem da se čudim da imamo i čitavu temu o njima
Šalu na stranu...meni su hurmašice totalno nezanimljiv i nimalo impresivan 'kolač'...ja sam ih kao dijete voljela suhe, prije agde mami ćopiti iz tepsije i samo tako sam ih jela
Moja mama dobro pravi hurmašice, svi ih hvale, i uvijek ih ima u kuću, valjda su mi zato bile nezanimljive. A uz to ih ona pravi " prazne". Ja kad pravim stavljam orahe ili kokosovo brašno, i onda su mi bogatije.
A i ovaj iz mog prethodnog posta je tamo s tvog kraja