cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

Male tajne velikih kuharica :)

  
clock-img

22.02.2010, 14:36

clock-img

shpagica

pencil-img

574

Evo citam temu kuharski neuspjesi, pa me podsjeti odavno hocu da vas pitam da otkrijemo jedna drugoj neke male "tajne" koje koristimo u kuhinji. Nesto sto smo same iskustvom smislile da super uspije, ili sto nam je neko preporucio da uradimo pa da nam jelo zagarantovano uspije user posted image

Ja sad ne mogu da se sjetim svega, ali evo ponesto:

- u tijesto za palacinke naspem malo ulja da se ne lijepe za tavu

- kad spremam varivo uvijek na zaprsku i sve dodane sastojke dodam kljucalu vodu pa zaklopim pretis i prosisti za cas a i garantovano bude jelo ukusnije kad ga ne zalijem hladnom vodom

- u tijesto za ustipke ili ako pohujete nesto u takvom tijestu (jabuke npr) moze se dodati malo alkohola i onda garantovano ne upija ulje

.... nastavite slobodno, ja sad ne mogu vise da se sjetim, al od kga je dobro je user posted image

clock-img

22.02.2010, 20:43

clock-img

anidla

pencil-img

3683

svidja mi se tema user posted image meni bas ovo treba jer mi definitivno fali ovakvih fazona...user posted image




_____________________________

You may only be a person in this world, but for someone, you are the world ¦ ¦ ¦

09.11.2009 :) Noa



07.01. prohodali :)

clock-img

22.02.2010, 23:24

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

evo moj doprinos ovoj temi, sad ovako čega se sjetim:
1. ja grah nikada ne zapžavm a imam super gust grah i ukusan pravo, moja tajna : kad se grah skuha otvoriti pretis dodati 3-4 fildžana tople vode pa kad to prokuha u otvorenom pretisu uzimati graške jednom kašikom i pasirati drugom tako jedno 5-6 kašika i pustiti da kuha još 15 minuta i tako skrob iz graški ga zgusne sasvim dovoljno.
2. kada kuham grašak isto nestavljam zapšku nego kuham krompir manje veličine čitav...otvorim pretis i taj krompir ispasiram...nevidi se la grašak gust taman.
3. kada pravim glazuru od čokolade za kolače uvjek u topljenu čokoladu dok je topim stavim kap-dvije ulja...sjajnija je
4. kad pravim buredžike u meso koje sastavim za začinima stavim kašiku pavlake bude razabranije ( buredžike i mantije)
5. pileće filete kada pržim na ulju uvijek samo malo okrenem na brašno (to se ne primjeti pri jelu)  pa onda pržim...budu mekani pa i kad se ohlade vrlo ukusni ne odrvene meni su onako sami na ulju ko drvo.
6. kada iskuhavam koljenicu uvijek u pretis stavim kockicu putera...jer ta masnoća odvoji svo meso sa kostiju vrlo lako i brže se skuha.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

22.02.2010, 23:34

clock-img

Dida79

pencil-img

3252

E ovdje bi se svasta moglo naucitiuser posted image

E evo mojih par trikova:

Kada potkuhavam hljeb stavim jednu malu kasikicu secera jer mi se tada tjesto brze digne

U tijesto za jufke uvijek stavim par kapi ulja jer mi se tako jufke lakse razvlace

Pilece filete uvijek na par sati prije przenja dobro istucem mesarskim cekicem,posolim,po biberim i po uljim pa prekrijem PVC folijom.Ovo sam cula od jednog kuhara i uvjek ovako radim i stvarno fileti i kada se ohlade budu ukusni i mekani

Rizu prije kuhanja obavezno malo prebrzim na puteru da se ne bi slijepila.



< Poruku je uredio Dida79 -- 22.2.2010 23:35:21 >

clock-img

24.02.2010, 09:33

clock-img

magnolija*

pencil-img

729

super je tema i vidim ima stvari sto ste napisale da ih i ja koristim, pa da se ne ponavljam.

u vezi zaprske - ja i u gulasu isto tako izgnjecim koji krompir  i ne treba zaprzivati, a grah nisam nikad gnjecila, niti ga zaprzavam,  i ja  i mm volimo dobro gust grah i gustocu dobijem tako sto dosta graha (zrna) stavim i duze kuham, on jednostavno mora pustiti ono nesto svoje i zgusne se dobro.

kad tucem bilo koje snicle, na njih stavim kesu pa ih istucem, da lakse mogu oprati onaj cekic, mrzim kad u onaj rebrasti dio udje mesa, jer ih nekad iskasapim da budu sto tanje user posted image

sad mi nista vise ne pada na pamet.


< Poruku je uredio magnolija_mo -- 24.2.2010 9:35:21 >


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

clock-img

24.02.2010, 11:10

clock-img

jasmin

pencil-img

4600

Nisam velika kuharica,al volim male tajne :D.Naime,ja nikad nista ne zaprzavam.Uvijek pred kraj kuhanja dodam 3-4 kasike paradajz sosa i svaka corba bude idealne gustoce.user posted image user posted image

_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

clock-img

24.02.2010, 11:48

clock-img

shpagica

pencil-img

574

Nisam ni ja mislila na klasicnu zaprsku sa brasnom, to u zivotu nisam napravila valjda zato jer moja mama to ne radi.

Nego, meni je pocetak haman svakog jela isti user posted image : na zagrijano ulje stavim isjeckan luk, pa kad luk postane staklast dodam mrkvicu i nakon nekoliko minuta paradajz pire zimi a svjezi paradajz ljeti....i onda ostalo sta vec pravim...

Inace ovaj paradajz za umak uvijek pripremim tako da ga prerezem na cetvrtine i onda rendam na rende za krompir (kljukusu) do kozice, malo posolim i dodam na prethodne sastojek da se krcka dok je pripremam ostalo...NJAM NJAM

clock-img

24.02.2010, 13:02

clock-img

Nellica

pencil-img

220

Tema je super,
trenutno mi pada na pamet:

1.Kada kuham pileću juhu piletinu stavim u hladnu vodu i dodam vegetu.
2.Svo meso koje pržim u tavi bacim na jako vrelo ulje držim par sekundi pa
  okrenem na drugu stranu i smanjim temp. tako se zatvore pore i meso ostane sočno.
3.Najljepša čokoladna glazura mi je kada u zagrijano vrhnje za kuhanje dodam čokoladu
i malo putera.
4. U sos bolognese pred kraj obavezno stavim malo šećera



_____________________________

5.12.2009.
28.04.2011. Mamina dva anđela!

clock-img

24.02.2010, 13:06

clock-img

Leva

pencil-img

4538

Ovaj savjet za cokoladnu glazuru ce mi i te kako dobro doci posto jos nisa uspjela pronaci onaj idealni. Da li imas neke omjere ili to radis odokativno?

_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

clock-img

24.02.2010, 13:09

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727

IZVORNA PORUKA: Leva

Ovaj savjet za cokoladnu glazuru ce mi i te kako dobro doci posto jos nisa uspjela pronaci onaj idealni. Da li imas neke omjere ili to radis odokativno?



to je recimo recept za američku tortu...250 ml vrhnja  na 100 gr. čokolade...ja u to stavim recimo malu kašikicu ( pravo malenu kockicu putera) ili 2-3 kapi ulja sa sjaj.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

24.02.2010, 13:12

clock-img

Leva

pencil-img

4538

Hvala na pojasnjenju user posted image user posted image user posted image
Stvarno veze nemam a toliko volim kolace od cokolade user posted image

_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

clock-img

24.02.2010, 13:36

clock-img

Nellica

pencil-img

220

Hanady je dala pojašnjenje, ja radim isti omjer

_____________________________

5.12.2009.
28.04.2011. Mamina dva anđela!

clock-img

01.03.2010, 21:37

clock-img

mama2009

pencil-img

2192

savjet da pile kad pecete bude socno i da se meso samo odvoji od kosti

stavim oko 1kg soli pile ocistim, operem i dobro posusim i stavim u tepsiju u kojoj je so.......

pecem dok ne bude rumeno pile ......pokupi koliko mu treba soli, bude predobro ko god je probao piletinu nije vjerovao da sam ga pekla u rerni user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Princeza dosla 05.02.2010

clock-img

01.03.2010, 22:33

clock-img

ena23

pencil-img

2131

pitanje: kako pravite puretinu? dobila sam okok 5 kila, lahko mi je bilo sa filetima, ali sta sa batacima, krilima itd imaju mi nekakav cudan ukus, moze li se to kako ublaziti?

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

clock-img

01.03.2010, 22:34

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113


IZVORNA PORUKA: ena23

pitanje: kako pravite puretinu? dobila sam okok 5 kila, lahko mi je bilo sa filetima, ali sta sa batacima, krilima itd imaju mi nekakav cudan ukus, moze li se to kako ublaziti?



Ako do sutra nedobijes nikakav odgovor... pitam ja na poslu mog favoritkuhara ;) i javim ti draga! =)

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

01.03.2010, 22:38

clock-img

ena23

pencil-img

2131

user posted image user posted image user posted image

ti si dusa od zene!


_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

clock-img

01.03.2010, 22:51

clock-img

magnolija*

pencil-img

729

IZVORNA PORUKA: mama2009

savjet da pile kad pecete bude socno i da se meso samo odvoji od kosti

stavim oko 1kg soli pile ocistim, operem i dobro posusim i stavim u tepsiju u kojoj je so.......

pecem dok ne bude rumeno pile ......pokupi koliko mu treba soli, bude predobro ko god je probao piletinu nije vjerovao da sam ga pekla u rerni user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image



ovo prvi put cujem,  znam  da se riba tako pece u tepsiji, zatrpa se skroz sa soli, al za piletinu nisam znala.
jel stavis so na cijelu tepsiju, pa preko koku ili sta ?


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

clock-img

01.03.2010, 22:54

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113


IZVORNA PORUKA: ena23

user posted image user posted image user posted image

ti si dusa od zene!



Ma to je najmanje sto ti mogu uraditi... ;)

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

01.03.2010, 23:00

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

a kakav alkohol staviti u ustipk da ne pokupe uljeuser posted image user posted image to sam cula i na jednoj kuharskoj emisij al koji alkoholuser posted image user posted image user posted image rakijuuser posted image user posted image

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

01.03.2010, 23:04

clock-img

noaa

pencil-img

1662


IZVORNA PORUKA: bebacha

a kakav alkohol staviti u ustipk da ne pokupe uljeuser posted image user posted image to sam cula i na jednoj kuharskoj emisij al koji alkoholuser posted image user posted image user posted image rakijuuser posted image user posted image


moze rakija al meni ta caka ne pali uvjek mi budu masniuser posted image

_____________________________

NOA 16.03.09 mamina krofnica(je curica)

clock-img

01.03.2010, 23:04

clock-img

Mya_81 RR

pencil-img

5531

Moja seki je neki dan pravila proljetne roladice koje se prže u ulju i stavila je rakiju...kaže da to zaista fecera, a da se rakija nije osjetila....nisu se napili user posted image

_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

clock-img

01.03.2010, 23:04

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113


IZVORNA PORUKA: bebacha

a kakav alkohol staviti u ustipk da ne pokupe uljeuser posted image user posted image to sam cula i na jednoj kuharskoj emisij al koji alkoholuser posted image user posted image user posted image rakijuuser posted image user posted image



Evo kopija jednog posta sa coolinarike ;)

Ja u smjesu obavezno stavim neki alkohol, jer onda ne "piju" ulje, npr. rakija, rum, po 1 žlicu, stavim i oboje da mi mirišu.Brzo izgore ako ima puno šećera, dovoljno je 1 vanil šećer ili toliko običnog šećera, npr.1 malu žlicu, šećere se poslije pečenja, ja ih posipam šećerom u prahu i malo umiješam cimeta zbog mirisa. Isto tako puno piju ulje ako "prekisaju" kaže moja mama, što znači da ne treba čekati da se jako dignu od kvasca nego samo na pola i odmah peći jer e dižu još u toku pečenja,

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

01.03.2010, 23:27

clock-img

Trnoruzica

pencil-img

478

IZVORNA PORUKA: magnolija_mo

IZVORNA PORUKA: mama2009

savjet da pile kad pecete bude socno i da se meso samo odvoji od kosti

stavim oko 1kg soli pile ocistim, operem i dobro posusim i stavim u tepsiju u kojoj je so.......

pecem dok ne bude rumeno pile ......pokupi koliko mu treba soli, bude predobro ko god je probao piletinu nije vjerovao da sam ga pekla u rerni user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image



ovo prvi put cujem,  znam  da se riba tako pece u tepsiji, zatrpa se skroz sa soli, al za piletinu nisam znala.
jel stavis so na cijelu tepsiju, pa preko koku ili sta ?



Ja ovako pravim, bude predobro i premekano

PILE U SOLJU

clock-img

02.03.2010, 09:49

clock-img

magnolija*

pencil-img

729

Trnoruzice, hvala

_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

clock-img

02.03.2010, 16:51

clock-img

emma.L

pencil-img

2731

Mi pravimo pureće batake tako da ih dobro natrljamo senfom i začinima (bosiljak, ružmarin, vlasac, peršin, malo vegete) i onda zapečemo pod folijom, a kasnije tu foliju skinemo i zalijemo limunovim sokom (nekih možda 1,5 dl) i još malo senfa (to se razmuti prije). Vratiš u rernu prvo malo još ispod folije, a onda foliju skineš da se zapeče. Bude preukusno, a uvijek nam bude malo sosa za umakanje user posted image .
A pureće filete istučem, namažem senfom i ostavim par sati u jogurtu. Budu super mekane šnicle.
A to za gustinu graha i variva rješavam štapnim mikserom. Samo sekundu ga ubacim u šerpu, jedan "bzzzz" i za par minuta super saft user posted image .
Krompir iz rerne - ogulim, izrežem uzdužno na četvrtine i stavim u kesu najlonsku sa šakom pure, malo ulja, travama i vegetom. I onda mlatim tom kesom malo da se sve fino zalijepi i istresem u tepsiju. Bude super ukusan krompir sa zlatnom koricom od pure.

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

Zadnji članci

article-img