cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

Lazanija

  
clock-img

12.01.2009, 09:58

clock-img

Ines

pencil-img

83

Drage moje interesuje me da li neka od vas zna kako se priprema lazanija ,ako zna da mi napise recept,unaprijed se zahvaljujem???user posted image

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

clock-img

12.01.2009, 10:09

clock-img

M kao Mama

pencil-img

5536

Uh, moja bolna tačka, ja probala dva puta, ni naopako, uvijek mi nešto fali, brat moj to ekstra pravi, ali ništa dok ga ne povučem za rukav da mi i praktično objasni, ali i dalje primam sve recepte na ovu temu

clock-img

12.01.2009, 10:22

clock-img

Ines

pencil-img

83

Meni je problem slaganje ,u biti je znam da napravim ali ne znam sta po redu da stavim user posted image user posted image user posted image ,a i tijesto sam uzela vec gotovo vec para dana mi stoji ja gledam njega on o mene heheheheh pa vrieme je da ga upotrijebim a i bas je volim da jedem pa cekam i iscekivam da mi se neko javi user posted image

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

clock-img

12.01.2009, 10:31

clock-img

ElmaB

pencil-img

4568

   Redoslijed zavisi od toga kakve lazanje zelis! Mesne, sa povrcem...

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

clock-img

12.01.2009, 10:34

clock-img

liebevoll

pencil-img

168

Ovako ih ja pravim- na dno stavim vrhnja za kuhanje, pa poredam kore, fil, pa kore, opet po njima vrhnja,fil, i zavrsim sa korama, pospem naerendanim sirom, i  zalijem vrhnjem ili besamel umakom.
Fil mozes praviti mesni, od povrca, ili tunjevine. MM najvise voli od tunjevine, pa taj najcesce i pravim.

_____________________________

"Ti si zelja iza koje druge zelje nema..."
24.8.2009.

clock-img

12.01.2009, 10:39

clock-img

Ines

pencil-img

83

Super bas ti hvala al nisam ovo razumjela jel na tepsiju stavis prvo koru ili pomazes prvo vrhnjem, a ja volim sa mesom sa bolonjez sosom....

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

clock-img

12.01.2009, 10:45

clock-img

Anoniman

Ja ih pravim u bolonjez sosu sa gljivama. Nauljim dublju tepsiju, red tijesta pa onda malo veći red sosa, pa opet red tijesta, red sosa..... Na vrhu ostane red sosa, preko alu foliju i to pečem nekih cca 30 min. na 180°C. Pred kraj skinem foliju, narendam žutog sira, vratim u rernu i još nekih 15-tak min na 100°C.

clock-img

12.01.2009, 10:50

clock-img

liebevoll

pencil-img

168

IZVORNA PORUKA: Ines

Super bas ti hvala al nisam ovo razumjela jel na tepsiju stavis prvo koru ili pomazes prvo vrhnjem, a ja volim sa mesom sa bolonjez sosom....



Naspem vrhnja u tepsiju, i onako ih umocim u vrhnje.

_____________________________

"Ti si zelja iza koje druge zelje nema..."
24.8.2009.

clock-img

12.01.2009, 10:54

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

Ja je nepravim po receptu klasicnom vec po mom hihi...

Ja u meso stavim onu kesu sa zacinom za bolonjeze sos, i onda dodam jos sampinjona i kukurza. Skuham to meso tako i onda samo redam lazanje ono normala i onda uzmem vrhnje i polijem po tome da fino bude utopljeno i preko svega toga sira izerendanog.

Zaboravi reci da ja onaj bijeli sos od sira nevolim bas nesto...

clock-img

12.01.2009, 11:03

clock-img

Ines

pencil-img

83

Super idem na posao hehehe,bas vam hvala na pomoci ,javim vam kad napravim pusauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

clock-img

12.01.2009, 11:07

clock-img

Ines

pencil-img

83

E jos nesto vas zaboravih pitati,da li je neko od vas pravio lazaniju sa nasim bosanskim jufkama ili sam razvijao jufke,jer ja kupim ove gotove u svicu,ali imam i nasih ne znam da li uspije i sa njima ???

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

clock-img

12.01.2009, 11:09

clock-img

tweety

pencil-img

1407

IZVORNA PORUKA: Ines

Meni je problem slaganje ,u biti je znam da napravim ali ne znam sta po redu da stavim user posted image user posted image user posted image ,a i tijesto sam uzela vec gotovo vec para dana mi stoji ja gledam njega on o mene heheheheh pa vrieme je da ga upotrijebim a i bas je volim da jedem pa cekam i iscekivam da mi se neko javi user posted image



Počni i završi uvijek sa filom jer će ti tako kore omekšati (ja ih nikad ne kuham prije nego ih počnem slagati) Po filu na vrhu staviš sira.


_____________________________

Prince `05
Princess `08

Ente kalbii, ente kullun fii hajatii..."Moje si srce, sve si u zivotu mom..."

clock-img

12.01.2009, 11:13

clock-img

Ines

pencil-img

83

znaci da zavrsim filom i samo sir pospem ok

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

clock-img

12.01.2009, 11:15

clock-img

Nunichi

pencil-img

4125

Eh evo kako ja pravim lazanje,stvarno budu fantasticne.Ja cu ti i sastav napisati,pa sad od volje ti sta ces ti staviti.

*lazanje (pagani) 500 grama;
*1 glavica luka;
*400 g mljevenog mesa;
*400 g gljiva;
*2 kasike fanta za lazanje;
*origano,so,vegeta i timijan;
*500 ml bešamel sosa -ja onaj gotovi dukatov uzmem (ili jedna supa od gljiva sa 500ml vode);
*paradajz sos (ja stavim nekad onaj obicni podravkin,a nekad onaj gotovi za bolonjeze);
*livada sir (ili mizzo) ja stavim puno jer volim puno sira,oko 400g;


*Isprziti luk,dodati meso,zatim gljive i zaciniti na kraju.Preliti sa paradajz sosom i prziti na laganoj vatri dok voda ne ispari.
*Sir izrendati.
*Izmjeriti lazanje po tepsiji (4 reda).
*Tepsiju malo pouljiti.
*U jednu serpu uliti malo vode i ulja,neka stalno vri,pripremiti tacnu za cijedjenje kora.
*Lazanje samo po par sekundi ubacis u tu kljucalu vodu,pa na tacnu da se malo ocjede i redas u tepsiju.
*Rernu zagrijati,a jednu polovinu bešamela ostaviti za preliti preko cetvrte kore.

*Prva kora-besamel,fil,besamel,rendani sir (na prvu ide najtanji sloj fila)
*Druga kora-fil,besamel,sir
*Treca kora-fil,besamel,sir
*Cetvrta kora-rasporediti sav besamel i sav sir po kori.
*Peci oko 20 minuta (kada se sir istopi gotove su).

Prijatno! user posted image

clock-img

12.01.2009, 11:18

clock-img

tweety

pencil-img

1407

IZVORNA PORUKA: Ines

znaci da zavrsim filom i samo sir pospem ok



Ja ih tako pravim,jer ih neko kuha prije da omekšaju.Ja počnem i završim filom,i sir stavim po filu odmah i u pekaru jedno 35min.


_____________________________

Prince `05
Princess `08

Ente kalbii, ente kullun fii hajatii..."Moje si srce, sve si u zivotu mom..."

clock-img

12.01.2009, 11:20

clock-img

Ines

pencil-img

83

Zar ti se pri dnu tepsije nista ne zalijepi???

_____________________________

Svi ranjavaju,posljednji ubija!!!

clock-img

12.01.2009, 11:42

clock-img

Crvena

pencil-img

1859

IZVORNA PORUKA: Nunichi

Eh evo kako ja pravim lazanje,stvarno budu fantasticne.Ja cu ti i sastav napisati,pa sad od volje ti sta ces ti staviti.

*lazanje (pagani) 500 grama;
*1 glavica luka;
*400 g mljevenog mesa;
*400 g gljiva;
*2 kasike fanta za lazanje;
*origano,so,vegeta i timijan;
*500 ml bešamel sosa -ja onaj gotovi dukatov uzmem (ili jedna supa od gljiva sa 500ml vode);
*paradajz sos (ja stavim nekad onaj obicni podravkin,a nekad onaj gotovi za bolonjeze);
*livada sir (ili mizzo) ja stavim puno jer volim puno sira,oko 400g;


*Isprziti luk,dodati meso,zatim gljive i zaciniti na kraju.Preliti sa paradajz sosom i prziti na laganoj vatri dok voda ne ispari.
*Sir izrendati.
*Izmjeriti lazanje po tepsiji (4 reda).
*Tepsiju malo pouljiti.
*U jednu serpu uliti malo vode i ulja,neka stalno vri,pripremiti tacnu za cijedjenje kora.
*Lazanje samo po par sekundi ubacis u tu kljucalu vodu,pa na tacnu da se malo ocjede i redas u tepsiju.
*Rernu zagrijati,a jednu polovinu bešamela ostaviti za preliti preko cetvrte kore.

*Prva kora-besamel,fil,besamel,rendani sir (na prvu ide najtanji sloj fila)
*Druga kora-fil,besamel,sir
*Treca kora-fil,besamel,sir
*Cetvrta kora-rasporediti sav besamel i sav sir po kori.
*Peci oko 20 minuta (kada se sir istopi gotove su).

Prijatno! user posted image


I ja pravim ovakouser posted image user posted image user posted image


_____________________________

Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

clock-img

12.01.2009, 11:55

clock-img

Nunichi

pencil-img

4125

user posted image user posted image Joj a odlicne su Crvena jel tako? mmm voda mi ide na usta... user posted image user posted image user posted image

clock-img

12.01.2009, 12:01

clock-img

Crvena

pencil-img

1859

IZVORNA PORUKA: Nunichi

user posted image user posted image Joj a odlicne su Crvena jel tako? mmm voda mi ide na usta... user posted image user posted image user posted image


user posted image


_____________________________

Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

clock-img

12.01.2009, 13:18

clock-img

triplemama

pencil-img

1097

Ja pravim lazanje tako što napravim sos bolonjez.
Redam kupovne jufke za lazanje pa topli bolonjez pa malo bešamela.
Završavam sa bolonjezom , bešamelom i narendanim sirom.
Važno je da bolonjez bude topao i da ima safta.
Kada se složi može malo i ostojati pa se onda peći, tada jufke budu mekane.

_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

clock-img

12.01.2009, 14:37

clock-img

kaktuscic

pencil-img

487

Evo najboljeg recepta za Lazanje!

http://www.coolinarika.com/recept/lasagne-al-forno

clock-img

12.01.2009, 16:30

clock-img

Lanaa

pencil-img

86

 


http://www.coolinarika.com/recept/lasagne-al-forno

    Nasjeckajte luk na sitne kockice i popržite na malo ulja, dok ne postane staklenast. Na to dodajte mljeveno meso, pržite ga dok ne posmeđi, smanjite vatru i još malo prodinstajete, sve skupa oko 10-15 min. Pred kraj dodajte sjeckanu i pasiranu rajčicu i začine.
    U posebnu posudu stavite grijati mlijeko za bešamel. mlijeko treba dovesti skoro do vrenja, ali ne da iskipi,dodajte brašno miješajući ga sa pjenjačom da se ne stvore grudice, dodajte sol i pustite da se zgusne na željenu gustoću, ako je prerijetko, dodajte još malo brašna. na kraju umiješajte parmezan i peršin.
    U vatrostalnu posudu složite nekoliko listova lasagna(ne kuhanih), tj. onoliko koliko vam treba da pokrijete dno posude (koje možete po želji namazati kockicom maslaca). Ukoliko vam je posuda nepravilnog oblika, slobodno izlomite lasagne,da ih lakše složite.
    Na listove lasagna stavite nekoliko žlica mesnog nadjeva, na mesni nadjev stavite bešamel (cca. jednu šeflju/zaimaču), pospite ribanim sirom i posložite nekoliko šnita mozzarelle. Slažite dok ne potrošite sve sastojke. Pecite na cca 220°C oko pola sata. Svakako pazite da vam zadnji sloj bude meso, na kojeg stavljate bešamel i sireve, pa ga pospete sa malo suhog origana. Neki ljudi stavljaju zadnji red listova lasagna, ali iz mog dugogodišnjeg iskustva priprema lasagna, to i nije tako dobra ideja.


1.Mjesa od mesa
user posted image


2.Mlijeko i ostalo...
user posted image


3.Zaboravila uslikati pa sam na brzinu u rerni škljocnula...
user posted image


3.Ovo je finiš,mljam
user posted image


Evo upravo ih sada jedem,mmmmmm...

clock-img

13.01.2009, 07:22

clock-img

andji

pencil-img

1215

Nikad nisam pravila,samo sam čula da postoji to jelo,ali kako ste to lijepo opisale,ubrzo pravim i ja,i slikam vam i postavim,obećavam.....doista,kako se ovdje može naučiti i korisnih savjetauser posted image

_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

clock-img

13.01.2009, 10:09

clock-img

M kao Mama

pencil-img

5536

Joj, kako ovo sve dobro miriše,

clock-img

13.01.2009, 10:19

clock-img

hanabanana

pencil-img

4435

Ja uvijek kupujem Bariline lazanje, jesu malo skuplje, ali ono jedno pakovanje mi bude za dva puta, a pravim ih u tepsiji koja ima oblik kao ova što je Lanaa postirala - znači za min. 4 odrasle osobe.

Probala sam sa gotovim sosovima, ali moji ih ne vole, odnosno bolje budu sa onim koje pravim kući.

Priprema bešamel umaka:
- 1/3 maslaca da se istopi na laganoj tem.
- u to dodam jednu kašiku brašna, miješam da se brašno proprži, smanjena tem.
- nakon toga dodajem mlijeko - prije toga ugrijem mlijeko malo više od pola litre. Mlijeko dodajem postupno i miješam. Time određujem gustinu bešamel sosa, ako bude pregusto, dodam još mlijeka. Nekada u tu smjesu dodam permezan, komad zdenka sira, komad gorngozole.

Priprema crvenog sosa:
- pripremam u pretisu, puno je lakše i brže,
- propržim luk, dodam mljeveno meso, izrendanu mrkvu, domaći paradajz sos ( dva paradajza ogulim, isjećem na sitne kockice i ubacim, to onda zalijem čašom vode. Ovo sve ako je proljeće i imam finog paradajza ). AKo nemam domaćeg paradjaz sosa, onda dodma kašiku paradajzi pirea + kašiku ajvara i čašu vode. MOgu se dodati i dvije čaše vode, zavisnosti koliko sosa trebate. Naravno uz to sve idu začini: bosiljak, peršin, lovor.
ALi svakako možete na proprženi luk i meso dodati i gotov Barilin umak - pomidore, basilico, bologneze - koji želite. I s tim umakom su dobre lazanje.
E nekada znam u to sve ubaciti: šaku graška, kockice špinata ( Ledo špinat u kockama ), šaku kukuruza šećerca. Kada se ubaci i ovog povrća meni budu bolje lazanje.
- zatvorim pretis i pustim da počne šištati, smanjim odmah na pola, i nakon pet minuta gasim.

Sir:
- izrendate tvrdi žuti sir, ja ne stavljam puno sira, dvije šake.

Bitno je da mesni sos bude gotov prije nego počnete spremati bešamel.

Kada imate oba sosa počinje redanje.

Tepsija se malo naulji, zalije se bešamel sosom i ide red lazanja.
Na to ide crveni sos, opet bešamel, i narendani sir.
Opet red lazanja, i opet crveni sos, bešamel i sir.
Ja obično radim 4 rada, i to tako što mi tri lista stanu u jedan red - tolika mi tepsija. user posted image
Zadnji red završim sa bešamelom i malo sira.
Peče se 20 minuta na 200 stepeni.

Prvi put će možda izgledati komplikovana, a ja sada ako sam u žurbi pomiješam oba sosa u jedno i zaljevam lazanje, s tim što obavezno dno tepsije pouljim i zaspem samim bešamelom. Onda možete sastaviti sosove.

Bariline lazanje se ne moraju prije slaganja pokvasiti niti kuhati.

Najbitnije u svemu je da zaljevate sa dosta sosa, jednog ili drugog ili oba, da lazanje ne bi bile suhe.

Zadnji članci

article-img