Ja uvijek kupujem Bariline lazanje, jesu malo skuplje, ali ono jedno pakovanje mi bude za dva puta, a pravim ih u tepsiji koja ima oblik kao ova što je Lanaa postirala - znači za min. 4 odrasle osobe.
Probala sam sa gotovim sosovima, ali moji ih ne vole, odnosno bolje budu sa onim koje pravim kući.
Priprema bešamel umaka:
- 1/3 maslaca da se istopi na laganoj tem.
- u to dodam jednu kašiku brašna, miješam da se brašno proprži, smanjena tem.
- nakon toga dodajem mlijeko - prije toga ugrijem mlijeko malo više od pola litre. Mlijeko dodajem postupno i miješam. Time određujem gustinu bešamel sosa, ako bude pregusto, dodam još mlijeka. Nekada u tu smjesu dodam permezan, komad zdenka sira, komad gorngozole.
Priprema crvenog sosa:
- pripremam u pretisu, puno je lakše i brže,
- propržim luk, dodam mljeveno meso, izrendanu mrkvu, domaći paradajz sos ( dva paradajza ogulim, isjećem na sitne kockice i ubacim, to onda zalijem čašom vode. Ovo sve ako je proljeće i imam finog paradajza ). AKo nemam domaćeg paradjaz sosa, onda dodma kašiku paradajzi pirea + kašiku ajvara i čašu vode. MOgu se dodati i dvije čaše vode, zavisnosti koliko sosa trebate. Naravno uz to sve idu začini: bosiljak, peršin, lovor.
ALi svakako možete na proprženi luk i meso dodati i gotov Barilin umak - pomidore, basilico, bologneze - koji želite. I s tim umakom su dobre lazanje.
E nekada znam u to sve ubaciti: šaku graška, kockice špinata ( Ledo špinat u kockama ), šaku kukuruza šećerca. Kada se ubaci i ovog povrća meni budu bolje lazanje.
- zatvorim pretis i pustim da počne šištati, smanjim odmah na pola, i nakon pet minuta gasim.
Sir:
- izrendate tvrdi žuti sir, ja ne stavljam puno sira, dvije šake.
Bitno je da mesni sos bude gotov prije nego počnete spremati bešamel.
Kada imate oba sosa počinje redanje.
Tepsija se malo naulji, zalije se bešamel sosom i ide red lazanja.
Na to ide crveni sos, opet bešamel, i narendani sir.
Opet red lazanja, i opet crveni sos, bešamel i sir.
Ja obično radim 4 rada, i to tako što mi tri lista stanu u jedan red - tolika mi tepsija.
Zadnji red završim sa bešamelom i malo sira.
Peče se 20 minuta na 200 stepeni.
Prvi put će možda izgledati komplikovana, a ja sada ako sam u žurbi pomiješam oba sosa u jedno i zaljevam lazanje, s tim što obavezno dno tepsije pouljim i zaspem samim bešamelom. Onda možete sastaviti sosove.
Bariline lazanje se ne moraju prije slaganja pokvasiti niti kuhati.
Najbitnije u svemu je da zaljevate sa dosta sosa, jednog ili drugog ili oba, da lazanje ne bi bile suhe.