Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
1/2 kg brasna, 5 zumanaca, 5dkg kvasca, 2dl mlijeka, 10dkg putera, 10djg secera, 2 kasike ruma(po zelji), kora od limuna, 8dcl ulja za przenje (:)), malo soli i vanilin secer
Brasno prosijes, i stavis na toplo mjesto. Kvasac umuti sa malo mlakog mlijeka, kasikom secera i brasna i ostavi da nadodje. Zumanca umuti sa secerom i puterom, dodas malo mlijeka, rum, koricu od limuna, kvasac i malo soli. Ovome postepeno dodajes brasno stalno mjesajuci, i lupas varjacom dok se ne pocne tijesto odvajati od zdjele i varjace. Zatim to pokrijes krpom/stolnjakom i ostavis na toplo mjesto da nadodje. Kada je tijesto dvostruko naraslo pospes radnu povrsinu brasnom, razvaljas ga da bude debelo 1cm. Casom vadis krofne, pokijes krpom/stolnjakom i ostavis jedno pola sata da opet nadodju na toplom mjestu. nakon toga u serpi zagrijes ulje/maslo i to da ti bude najmanje 2-3 prsta od dna serpe, i stavljas krofne da se peku. Kada porumene s obje strane vadis supljikavom kasikom, ostavis da se ocijede i jos vruce ih posipas secerom u prahu pomjesanim sa vanilin secerom. Mozes ih nadjenuti i pekmezom/marmeladom/eurokremom.... Mozes onim spricem kuharskim a mozes i jedan dio tijesta staviti pekmeza pa poklopiti drugim, slijepiti prstima i ostaviti da nadodje, pa onad peci. Prijatno!!!
eh Lorna divna ideja,ja imam toliku želju da ih pravim,ali kod mene bi bile krofne koje pravio Sergej uz mamu ma nema šanse da bi ja to mogla praviti dok je on oko mene....jedino jednom kad m bude kući paa da ga čuva...ali napravit ih moram...evo sad mi se jedu
18.02.2009, 20:35
Lorna
236
Ma jedu se i meni, i ovdje ih ima kupiti na svakom cosku, ali nije to to sto ja zelim - ja hocu one prave nase, doamce. Nego andji, sprmei ti sergejka i tatu negdje u hodanje, a ti zavrni rukave i pravi. Javicu kakve su mi bile