IZVORNA PORUKA: hanabanana
Pri kažnjavanju ne govorite '''' više te ne volim'''', već recite da ste ljuti zbog tog konkretnog postupka. Nikada svom djetetu ne smijete upiti riječi mržnje.
U fazi je kada nešto skrivi , postala je svjesna svoje greške, jer njen upitan pogled i pitanje : Mama jesi li ljuta? - me često natjera da razmišljam o tome da joj ne mogu reći da sam ljuta. Rečenica : ne volim te više, nije ni diskutabilna u mom slučaju. Za mene je to nešto što kada se izrekne, stvarno to je popraćeno i osjećajima.
Ali sa druge strane, pitam se da li razumije kada joj odgovorim na njen upit: da li sam ljuta, i ja joj odgovaram: Ne, nisam ljuta, ali mama je razočarana i tužna, jer si ti .....!
Nekako mi taj odgovor zadovolji, formu njene znatiželje sa jedne strane, i moje potrebe da joj dam do znanja da to nije lijepo. Nekada provedem i po nekoliko minuta objašnjavajući joj gdje je pogriješila, i kako je trebalo da nešto uradi/kaže.
Ali sa druge strane, ono što me prilično izbaci iz kolosijeka (znam da ne mogu očekivati odgovor), je kada je pitam: a zašto si to uradila/kazala?
Onda samo zvjerka njenim okicama po sobi, i kada nakon pet puta shvati da neću odustati dok ne dobijem odgovor, kaže: Zato
.
< Poruku je uredio maja78 RR -- 15.7.2010 16:44:45 >