Eh ovako je moje iskustvo:
Nisam "rano" forsirala tutu djetetu,mada mi je patronazna savjetovala da vec od nekih 7-8 mjeseci stavljam na tutu,kao cisto da se beba navikne,nisam poslusala...
Onda su mi ljudi iz okoline (stariji,familija i ostali),govorili,ma uci ga na tutu,kako se to prije ranije radilo,nije se cekalo toliko....Da,ali su prije bile pamucne pelene,i bebe su imale osjecaj kad su mokre,a sa pamersom(danas) ,nema sanse...jednostavno,kako u mnogo cemu,tako i o tuti je bio drugaciji vakat.....
Tako da sam ja svoje dijete pocela stavljati(prvi put) na tutu negdje oko godine i po(mozda malo jace)....Nije htjeo na tutu,ni podrazno(to je bilo kao da ga stavljam na zivu vatru)...I nisam nastavila da forisiram..
E tek negdje pred drugi rodjendan,ponovo smo poceli...Opet ista prica....E kako nije htjeo na tutu,ja kupim onaj dodatak za solju)...i vjerujte mi da je za sedam dana(samo),naucio bez pelene,pa cak i nocne!!!!
Iako sam kupila paket pelena,nije nam vise trebao...Naravno,desilo se par puta da ustane mokar,ali to je trajalo dok se nisam uhodala(ispisati djete prije spavanja i smanjiti tecnost).....
A slazem se sa Hanombananom,jer je ovjde upravu 100%,citiram.
Odmah sam skinula i noćnu i dnevnu. Jednom kada sam ih skinula nisam ih vraćala.
Znači nije bilo ono: kada idemo vani stavljamo pelene.
To djecu samo zbunjuje, tako barem kažu.
Ja sam u početku nosila rezervnu odjeću za presvući, ali nikada se nije upišala.
Malo je potrajalo dok sama nije trežila tutu, uglavnom bih je ja stavljala svakih par sati i ona bi uredno pišal