Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Nisam znala gdje da smjestim ovu temu, pa evo, posto ce se kuhat, ovdje cu.
U srijedu 7. januara, odnosno 10. Muharema 1430 h.g. i tad se priprema ašura. Pravi se od 7 do 77 sastojaka i mora biti neparan broj. Vec sam s prijateljicom dogovorila dvoboj, ko ce vise sastojaka ubacit, pa eto pozivam i zainteresovane forumasice. Ako zelite napisite sastojke koje cete ubacivati ako budete pravile.
Hašure je jelo od raznih vrsta voca i zrnastog povrca koje se pravi samo jedanput godišnje, desetog dana
mjeseca muharrema,i dijeli se rodbini, prijateljima, komšijama.
Deseti dan muharrema, Allahov poslanik Nuh a.s. i njemu odani sastavljaju sve što je ostalo od artikala i
prave jedno jelo, koje ce postati simbolom zajedništva male grupe vjernih i odanih, simbolom jela koje
ce im Allahovom voljom omoguciti da prežive i na taj dan ugledaju kopno.
Sastojci
karanfilcic
cimet (štapic)
po potrebi šecera
po potrebi vode
malo soli
suhe šljive
suhe kruške
suhe smokve
suhe kajsije
groždice
brusnice
smreka
hurme
trešnje
višnje
maline
kupine
jagode
borovnice
ribizle
jabuke
banana
orasi
badem
lješnjak
kikiriki
leblebije
leca
riža
grah
jecam
pšenica
zob
kukuruz (šecerac)
naranca
limun
mandarina
klementina
mango
papaja
ananas
breskva
dinja
zrno-dva bibera
zrno kahve
curekot
susam
kim
mak
sjemenke suncokreta
sjemenke tikve
itd itd
< Poruku je uredio Dina RR -- 4.1.2009 0:15:07 >
03.01.2009, 19:28
Aminad
687
Super tema!!
Ja baš razmišljam o sastojcima za ašuru ovih dana. Nadam se da ćemo ovdje uspjeti sakupiti 77 sastojka baš bi bilo zanimljivo.
svake godine ja i moja sveki zajedno pravimo asuru i svaki put se nemozemo skontat sta jos da stavimo skuhamo dosta pa odnesemo u nas dzemat i tamo izvadimo svakome u casu da proba ....ovo je tako naski i simbolicno....
03.01.2009, 22:37
bebacha
1170
ja prvi put cujem za ovo al vjerovatno cu ove godine pravit nesto
< Poruku je uredio Dina RR -- 4.1.2009 0:15:47 >
04.01.2009, 00:35
Anoniman
Evo dijela i od mene ( sa moje liste namirnica):
58. heljda, 59. proso, 60. raž, 61. nohut (naut, slanutak), 62. soja, 63. pašternjak, 64. korijen celera, 65. đumbir (ukuhano u agdi), 66. suhi bijeli dud, 67. rezdelije, 68. ribizle crne i crvene, 69. šećer, 70. med, 71. muskatni oraščić, 72. kap mlijeka, 73. malo đulsije, 74. malo naneruha, 75. tarčin 76. kokos (kockice)
nadam se da nisam neku duplu ubacila :) ja prosle godine sabrala skoro pa sve namirnice :) nadam se da cu i ove nego jel vi grah brojite kao 1 ili je crveni, bijeli i sareni grah troje?? i brojite li npr suhu smokvu i svjezu kao jedno ili dvoje? ... jos nesto... 73. i 74. ne znam sta je.. pa eto ako ko zna :)
04.01.2009, 09:38
Anoniman
Pa ja stavim jednu vrstu smokve i jednu vrstu graha, posto je isto, samo na razlicite nacine pripremljeno. Secer ne brojim, jer skoro sve svjeze voce u agdi skuham pa dodam.
Ja se sjecam kako je moja mama pravila i tako i ja pravim. Svaku namirnicu posebno kuham i dodajem u jedan veliki lonac. Neke kuham u agdi, pogotovo svjeze voce, da se ne raspadne. Kad sve sastavim napravim jedan sirup od cimeta, muskatnog orascica i karanfilica i to dodam u smjesu i tako tim odredim gustinu asure. Prosle godine sam tako pravila i bila je super. Pa mi ove smjese ostalo sa cimetom i ja je ostavila pa posle opet pravila kompot s njom.
04.01.2009, 11:36
Anoniman
hej ovo je super, ja do sada nisam nikad pravila, ali jeste moja mama... Bas bih voljela da se prikljucim vama vrijednicama, ali ove godine izgleda necu moci, jer tih dana imam drugih obaveza!!! Ali bas mi se nasmigalo na temu, ma hajde bar cu imati sastojke za sljedeci put... Vama sretno!:)
04.01.2009, 12:14
Anoniman
Hvala Shee, ali ako nema vremena ima bujruma. hehehe. Ako nam ova kafica bude uskoro mogli bi se organizovati da se proba:)))
04.01.2009, 12:24
ElmaB
4568
Naneruh ne znam sta je, ali djulsija je sok od bijelih ruza. To je pravila moja rahmetli majka, pa tko znam!
Hvala Elma, mmmmm kako bi sad tog soka od ruza. Samo sto ja mislim da se u ovo ne stavlja nista tako, npr, ne sok od nara nego nar i sl.
04.01.2009, 12:30
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Maida28
Hvala Shee, ali ako nema vremena ima bujruma. hehehe. Ako nam ova kafica bude uskoro mogli bi se organizovati da se proba:)))
hvala. mljackam ustima na nevidjeno.:)
04.01.2009, 12:31
camm
1266
ja ovo nikad nisam prvila al svake godine dobijem od svoje komsinice al je bas to dobro,njam njam mozda i ja napravim to
a nikad nisam znala kako se to pravi bas mi je drago da sam sad procitala sta sve ide.
04.01.2009, 12:49
Anoniman
hvala elma onda mozemo kupiti ruzu i staviti par latica... super :)
maida koliko stavljas graha? ja sam izgleda prosli put malo pretjerala, stavila po saku (ono koliko uhvatim sakom) svake vrste i grah mi je preovladao u ukusu, ovaj put ne zelim tako
04.01.2009, 12:56
Anoniman
Ja sam kupila onaj konzervirani, crveni, tako da ga nisam ni kuhala, i nije bilo ukusa graha. Mislim da sam kupila malo pakovanje. A sad ne znam da li cu kuhat ili opet isto.
04.01.2009, 13:02
Anoniman
Ja sam pravila do sada par puta.Ali sa manje sastojaka. Uglavnom da bude neparan broj. To sam naučila praviti od moje tetke,ona prikuplja mnogo tih sastojaka,pa se ja ogrebem Uglavnom ja pravim ,manje jednostavnije ali bude dobro.Možda se nekad odlučim da pravim i sa 77 ali morala bi komšiluk zvati upomoć, jer bi ga pored mene i MM bilo do sljedeće Ašure.
04.01.2009, 13:12
Anoniman
mersy, pa ne stavlja se toga puno... najvise od svega stavljas voca... ovo ostalo ide po kasika otprilike, kad su zitarice u pitanju, il zrno dva kafe, bibera i sl.... vjeruj nije puno kako se cini kad se kaze 77 namirnica :)
maida, pa mogla bi onda i ja tako, konzervirani grah ... lakse, da se ne mucim i kuham ga i natapam dan prije hvala
04.01.2009, 14:16
Anoniman
Dino, kad se spomene 77 meni to odmah onako puno izgleda Znam da ne ide puno od tog svega, ali eto ja i ove godine ostajem pri starom, mozda dogodine pokušam sa ovih 77, a naravno voća najviše.
04.01.2009, 15:08
Romali
2753
Mersy, draga, ostavi malo za prijateljicu dojilju pa se vidimo na aktivu 12.1. aBd
04.01.2009, 15:12
Anoniman
Romali moraću ti u kakvoj teglici bar ostaviti ,ako mi ne ispadne u putu jer idem na aktiv
04.01.2009, 15:25
malecka60
329
Drage moje ima li bujruma? Barem mala teglica?
04.01.2009, 17:02
kaktuscic
487
Nikad cula, a bas bih voljela isprobati, mozda i spremim.