IZVORNA PORUKA: Breskva
Plastelin, glinamol, tijesto su veoma poželjni u igri...Oblikujući figure razvija se fina motorika a za grubu motoriku dobre su igre sa loptom (bacanje, dodavanje, udaranje...)
Mi smo još mali za plastelin jer bi ga pojeli, ali sa loptom se već igramo. Kada smo u igraonici nabacam na njega onih sitnih malih loptica i on se izvlači i ponovo tone, baš ga zabavi... a kod kuće to radimo sa jastucima...
za finu motoriku je dobra i igra sa papirom, podsticati dijete da ga gužva, cjepka, da skuplja komadiće, da gura prstićima u neku posudu...otvaranje i zatvaranje kutija, napr. kartonskih.
Mi smo imali jednu fazu kada smo se igrali šerpicama, kašikama, i ostalim posuđem, stvarali zvukove, skrivali igračke, pa ih tražili. Sada koristimo glinamol, plastelin, mijesimo pite...Pijesak jako voli, na pijesku se može zaista pravo zabaviti. jako je važno u igri razgovarati, objašnjavati svaki pokret, pjevati. Mi pjevamo od rođenja, pri njegi, oblačenju, presvlačenju,...često sami pravimo igračke, koje kasnije i pojedemo, to nam je jedna od najdražih igara. Svašta bih još imala da napišem..
Primite i mene u igraonu