Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Ponuka la me je tema 'pite' da otvorim i ovu 'hljeb' . Ja gotovo uvijek kupujem hljeb ali nekad se pozelim domaceg hljeba i kad ga napravim nebudem zadovoljna s njim . gotovo mu uvije nesto fali ili mu je kora pretvrda ili je stisnut,pa me zanima kako ga vi pecete i na koliko i kad bude gotov dali ga umotate ili mazete s cime da bude mekan???
_____________________________
moja su djeca zlatna... kad spavaju:))
04.09.2009, 00:03
milenium
6133
Ja ga pravim svaki dan!štaš ga mazat bona,nije slana kiflica zamjesiš tjesto i kada se ukvasa pečeš ,ja na 250 oko 40 min.teba dobit zlaćano žutu boju!kad bude gotov prevrnem ga da se hladi.Može se hladiti i onako u tepsiji ali ja ga prevrnem da se ne ''uznoji''.
04.09.2009, 00:08
ledy blue
2641
Evo iyzgleda da cu ja prva Brasno nikada ne mjerim..to mi je ''odokativno'', al otprilike oko 1kg. i dodam istu mjeru soli, secera i germe..a to je po jedna supena kašika..dodam toplu vodu, i rukom mijesim dok se tijesto ne počne odvajati od ruke, znaci dovoljno gusto da se ne lijepi za ruku..kada tjesto naraste jednom, ponovo ga ''prekuham'' i pustim da naraste...a poslije prekuham , ja koristim ulje, ono samo malo premazem tjesto, i ostavim u tepsiji da naraste, ja licno uljucim rernu na 50* i pustm da naraste u rerni, kada dovoljno naraste pečem pola sata na 200*C. isskljucim rernu i ostavim ga jos desetak min....izvadim pokrijem krpom i stavim preko najlonsku vrecicu...ko voli mekanu koru, a ko ne onda samo pokriti krpom.. Uh al se ja ispisah...
04.09.2009, 00:08
milenium
6133
ako te još šta zanima samo pitaj!!!
04.09.2009, 00:12
milenium
6133
joj lady blue procedure u tebe,e valan bi se ja tako namučila,sve nam je skoro slično samo nema tolko prekuhavanja. i šećer prvi put čujem,al budem probala!kod nas svi rade bez šećera!
04.09.2009, 00:16
ledy blue
2641
Ma i nije neka procedura..mozda sam ja pretjerala u pojasnjenju ..a secer stavljamo cisto da mi hljeb ne bude slan..a jer moji dosta koriste slatke namaze..ovako ima ono neutralan ukus. I mi uvijek pravimo hljeb...ja hljeb ,,svekrva kruh ...i eto mislim da to dobro radimo..inace nas oni kupovni ne mogu nahraniti
04.09.2009, 00:19
lely
1265
Alma i ja sam tako prosle godine zudila za domacim hljebom,ma znala sam ja to sklepati,ali nisam htjela bez recepta i naletila sa na ovaj na netu,od tad uvijek ovako pravim hljeb...
Recept za kruh: 1 kg brasna 1 sup.kasika soli 2 kas.secera 1 kes.kvasca 1 dcl.ulja i zakuhati mlakom vodom i pusti da tijesto odstoji na toplom,kad je tijesto nadigla prekuhati ga i staviti u pouljenu tepsiju i pustiti da jops malo odsoji dok u medjuvremenu ti se rerna zagrije na 250 stupnjeva,kad ubacis hljeb u renu nakon 10 min.smanji tem.na 220 stupnjeva i svremena na vrijeme provjeri i okreni tepsije. kad se hljeb ispekao ,prije nego ga izvadis iz rerne pospi ga malo vodom i pokrij krpom da malo se ohladi. Ja ovo sve zakuham sa toliko vode koliko se kasikom moze mutiti tijesto,da ne capam rukama,jer ne volim
Nadam se da ces i ti uskoro naci svoj savrseni recept za hljeb...
04.09.2009, 00:20
milenium
6133
kad se skrooooz ohladi onda ga stavi u najlonsku vrećicu,ako ga staviš vruća,bit će mokar tj,kesa će ti porosit!ja ne zagrijavam pećnicu samo uključim 250 i ubacim.ljeti kad je vruće kvasa se sat vremena a zimi čak i 3 sata.kad se jednom ukvasa ja ga prekuham i odma stavljam u tepsiju,tu se tako u tepsiji diže još jedno po sata a onda pravac pećnica na 250...dalje znaš...
04.09.2009, 00:23
milenium
6133
da,da baš kao i leli samo kod mene nema ulja ni šećera,osim onod ulja što malo prstićima podmažemo tepsiju!a ne trebaš ga okrećat i otvarat,ta ne peče se u drvenom šporetu pa slaba vatra .ništa dirat i radi kako je leli napisala!
04.09.2009, 00:30
veeseelaa
20552
IZVORNA PORUKA: ledy blue
Evo iyzgleda da cu ja prva Brasno nikada ne mjerim..to mi je ''odokativno'', al otprilike oko 1kg. i dodam istu mjeru soli, secera i germe..a to je po jedna supena kašika..dodam toplu vodu, i rukom mijesim dok se tijesto ne počne odvajati od ruke, znaci dovoljno gusto da se ne lijepi za ruku..kada tjesto naraste jednom, ponovo ga ''prekuham'' i pustim da naraste...a poslije prekuham , ja koristim ulje, ono samo malo premazem tjesto, i ostavim u tepsiji da naraste, ja licno uljucim rernu na 50* i pustm da naraste u rerni, kada dovoljno naraste pečem pola sata na 200*C. isskljucim rernu i ostavim ga jos desetak min....izvadim pokrijem krpom i stavim preko najlonsku vrecicu...ko voli mekanu koru, a ko ne onda samo pokriti krpom.. Uh al se ja ispisah...
i ja isto ovako pravim nema tu neke procedure, žena je samo lijepo pojasnila pa se čini komplicirano Znači potkupaš, raskuhaš, staviš u tepsiju kad nadodje u šporet na 200 stepeni, kad se ispeče umotaš u krpu i staviš u najlon kesu Prosto ko pasulj
_____________________________
Ajša, Ajra, Esma, Zehra
decembar....
04.09.2009, 00:35
Ilhana RR
6113
Ja sam vam expert, *kuc kuc od drvo neurekla se* al tek sutra cu da vam objasnim kako ja pravim hljeb ;) Pusa! Idem sad spavati da ponovo nebudem zakasnila na posao haha...
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
04.09.2009, 10:04
ljubičica 28
289
IZVORNA PORUKA: ledy blue
Evo iyzgleda da cu ja prva Brasno nikada ne mjerim..to mi je ''odokativno'', al otprilike oko 1kg. i dodam istu mjeru soli, secera i germe..a to je po jedna supena kašika..dodam toplu vodu, i rukom mijesim dok se tijesto ne počne odvajati od ruke, znaci dovoljno gusto da se ne lijepi za ruku..kada tjesto naraste jednom, ponovo ga ''prekuham'' i pustim da naraste...a poslije prekuham , ja koristim ulje, ono samo malo premazem tjesto, i ostavim u tepsiji da naraste, ja licno uljucim rernu na 50* i pustm da naraste u rerni, kada dovoljno naraste pečem pola sata na 200*C. isskljucim rernu i ostavim ga jos desetak min....izvadim pokrijem krpom i stavim preko najlonsku vrecicu...ko voli mekanu koru, a ko ne onda samo pokriti krpom.. Uh al se ja ispisah...
I ja ovako isto pravim, a ne moraš ti više puta prekuhavati, možeš i samo jednom. Ali, hljeb je sve bolji i ljepši što se više puta prekuha. To je neko nepisano pravilo koje sam čula od mnogih žena koje prave domaći hljeb.
_____________________________
Gospodaru moj, ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...
asthenozoospermia, produženi ciklusi
01.04.2011. mamino proljetno sunce
04.09.2009, 15:03
almai
795
i ja isto prvi put cujem da se stavlja secer u hljeb ali vrijedi pokusati i na ovaj nacin.Nego odoh zasukati rukave i ponovo probati i to sa secerom pa da probam i na ovaj nacin hehe. ps.ilhana ocekujemo i tvoj recept od hljeba.
_____________________________
moja su djeca zlatna... kad spavaju:))
04.09.2009, 20:54
breskvicaa
2152
E ja pravim hljeb svaki dan jer sam nasla jeftino brasno a iskreno kupovni hljeb jedem bas kad moram inace ga pravim stalno i neuzimam kupovni a pravim ga ovako jedna kila brasna jedna kesa germe i so zakuham tijesto da bude malorijeđe i pustim da nadolazi s tim sto ga prekuhavam jedno dva puta i onda pravim male hljebcice i redam u tepsiju pecem 40-minuta na 250 i to je to A secer se stavlja radi toga sto brze nadolazi
< Poruku je uredio maida_sa -- 4.9.2009 20:57:21 >
_____________________________
Ono sto te ne ubije to te ojaca...
04.09.2009, 21:01
Hanady RR
18727
I ja ga ovako pravim, Ponekad za doručak napravim i male hljepčiće koje potkuham pola mlijeko pola voda pa budu meki i dobri za sendviče. A šećer se stavlja da germa bolje nadođe i da se nejavi kiselost od kvasca. ja najprije za sve što pravim sa germom stavim u malo toplog mlijeka malo šećera i malo soli da germa nadođe pa je na brašno stavljam.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
04.09.2009, 21:05
breskvicaa
2152
A nisam znala to za kiselost znam da brze nadođe od secera
_____________________________
Ono sto te ne ubije to te ojaca...
04.09.2009, 22:26
Ilhana RR
6113
Eh evo mene kao sto sam obecala :P
Ja od oka sve radim... i radim sa mojom pomocnicom...
Ja stavim brasno, germu ali onu sirovu, ta mi nekak bolja, pomjesam je u casi vrele vode. stavim soli odprilike dvije supne kasike ali zavisi od kolicine sto pravim. I sve to zamjesim vrelom vodom, nakon pola sata meni stigne da nadodje tjesto. A dok tijesto nadolazi ja upalim rernu prvo na 150 stepeni i onda kad napravim hljeb i stavim u tepsiju stavim na sporet, koji je vec malo vruc od rerne. A rernu povecam na 250 stepeni. Kad mi jos malo nadodje hljeb ja stavim ga u rernu i pecem od prilike 40 minuta...
Doduse ja vise volim lepinjice tako da ja vecinom pravim to al sa istim tjestom... a ako je rerna vrela kad se stave lepinje da se pecu onda budu ko dusa i zacas se ispecu ;)
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
04.09.2009, 23:39
milenium
6133
Hanady,tako ja pravim za pizzu,u šolji da nadođe i sa šećerom. A to za kiselost...kod nas se kruh ne može ukiselit ni poprimut ni mrve tog mirisa jer ga pravim svaki dan otkad sam se udala.Kod mame smo pravile nekad ja nekad ona.Pravim ga od sedmog razreda osnovne.
08.09.2009, 16:48
SdZ
2784
I ja sve od oka radim Stavljam brasna onoliko koliko hocu da mi bude kruh ili veliki ili mali ili srednji zatim jednu onu vrecicu kvasca i od oka soli,normalno mlakasta voda,nekad znam staviti malu kasiku secera..i to mi stoji par sati...pecem ga na 200 nekih 50ak min.i onda umotam u kesu i pokrijem krpom..moja mama zna i da namaze margarinom onako malo i onda ga zamota u kesu,pa u krpu... Eto to je moj kruh