cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

Fondant 2

  
clock-img

04.01.2012, 11:52

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

Fondant 2

Radi lakseg otvaranja rijesili smo da napravimo novu temu za fondant. Prva tema Fondant ce ostati ali je zakljucana.

Prema americkom receptu sa stranice Joe''s Pastry

35 grama zelantina
1/5 dl hladne vode
1 1/2 dl glukoza
1 kasika glicerina
1 kasika margarina
1 kaskica vanilinog extrakta
25 dl secera u prahu (ili dok nenapravis tvrdo tijesto)

Upute:

Pomjesati zelantin sa vodom.

user posted image

Pustiti da ostoji i onda na pari istopiti (ili u mikrotalasnoj 2 puta po 15 sekundi).

user posted image

Dodati margarin i pustiti da se istopi, ako postoji potreba staviti jos koju sekundu u mikrotalasnu.

user posted image

Dodati zelantin u posudu gdje je nasut secer u prahu.

user posted image

Mjesati dok ne postane "tjesto" (za lakse mjesanje namazite ruke uljem malkice)

user posted image

Mjesite dok ne bude smjesa postala glatka i elasticna.

user posted image

I zapocnite sa farbanjem fondanta.

user posted image

Tortu za podlogu ispod fondanta mozete praviti koju zelite, bitno je da je cvrsta.

Fil po torti koji se nalazi ispod fondanta kazu da je najprakticniji buttercream.

Recept:

125 gr putera
200 gr šećera u prahu
3 kašike mlijeka

Butter krem : Umutite puter sa šećerom u prahu, a onda dodajte mlijeko.


Na tema Fondant imate mnogo lijepi i dobri savijeta cak i inspiracija za fondantiranje. Pogledajte kako je to sve pocelo: Fondant

< Poruku je uredio Ilhana RR -- 4.1.2012 12:04:01 >


_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

04.01.2012, 11:59

clock-img

Mya_81 RR

pencil-img

5531

Meni nije jasno šta bi bio slatki sirup za peciva user posted image

_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

clock-img

04.01.2012, 12:01

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113


IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR

Meni nije jasno šta bi bio slatki sirup za peciva user posted image



Ne znam ni ja al primjetila sam da mi nekako bolje se razvija kad imam taj sirup u fondantu nego bez.... :/

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

04.01.2012, 12:04

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

Sorry dok ponovo prevedo recept skonta da je to glukoza ;)

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

04.01.2012, 12:05

clock-img

ElmaB

pencil-img

4568

Pa jesi li ti Ilhana kupovala taj sirup? Koji je sastav na deklaraciji?

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

clock-img

04.01.2012, 12:08

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113


IZVORNA PORUKA: ElmaB

Pa jesi li ti Ilhana kupovala taj sirup? Koji je sastav na deklaraciji?



tekuca glukoza, ja to uvijek imam kod kuce i stavljam u slatka peciva... postoji to i dole, znam da je od mm tetak koji je radio u pekari Klasovoj rekao da to oni koriste u nekim hljebovima i pecivima...

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

04.01.2012, 12:27

clock-img

ElmaB

pencil-img

4568

Evo recept za gum masu:

Potrebno je:
1 puna kasika glukoze
3 vece kasike mlake vode
1 kasika tragacenth gum (gum-tex)
452 grama secera u prahu koje prethodno malo prosijemo

Upute:
Zagrijati glukozu i vodu dok nebude mlako.Izmjesati Gum-tex sa jednom casom punom secera i dodati smjesu glukoze. Sve jako dobro izmjesati.Lagano rukama dodavati i mjesati ostatak secera dok neupotrebite jednu trecinu od citave kolicnu.Sa gum paste je mnogo lakse raditi kada malo odstoji.Prema tome uzmite plasticnu vrecicu i ostavite preko noci . Sutradan uzmite komad i dodajite ostatak secera dok nebude lagana za motanje izradu itd tj dok nebude vise ljepljiva za ruke.Gum paste moze da stoji zatvorena dobro i do par mjeseci u plasticnoj vrecici koja je ubacena u plasticnu posudu sa poklopcem.


Gumi tex se ima kupiti od Wiltona.

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

clock-img

04.01.2012, 17:02

clock-img

Monaa

pencil-img

234

Zna li neko ima li se igdje jos u Sarajevu osim u onom Alperu kupiti gotov fondan?

clock-img

04.01.2012, 18:11

clock-img

Rabi

pencil-img

1810

mislim da ElmaB po narudjbi praviuser posted image
evo tu je nasa vrijedna mama Elma pa  nek potvrdiuser posted image


_____________________________

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

clock-img

04.01.2012, 18:47

clock-img

ElmaB

pencil-img

4568

Hvala Rabi na lijepim riječima!user posted image Ali da me ne sankcionišu zbog reklamiranja, poslala sam Monaa PP.

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

clock-img

05.01.2012, 17:51

clock-img

madam x

pencil-img

839



Evo je, prva u novoj temi user posted image

user posted image


Moje prve ružice

user posted image


< Poruku je uredio zinanina -- 5.1.2012 17:54:47 >

clock-img

05.01.2012, 19:53

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

ja cu da se rojnem.et samo da se pozalim.sutra moram pravit crnu tortu a nema crnu boju,nema je nigdje.sta da radim.pravim bumbu i hello kitty.znaci treba mi za konture i za bumbine noge

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

05.01.2012, 22:36

clock-img

Hanady RR

pencil-img

18727


IZVORNA PORUKA: bebacha

ja cu da se rojnem.et samo da se pozalim.sutra moram pravit crnu tortu a nema crnu boju,nema je nigdje.sta da radim.pravim bumbu i hello kitty.znaci treba mi za konture i za bumbine noge



joj bebača a što prije ne reče mogli smo ti poslat odavdeuser posted image

a da sa smeđom radišuser posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

clock-img

05.01.2012, 23:03

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

Bebacha, evo ovdje imas par solucija kako da napravis crnu boju...

http://www.wikihow.com/Make-Black-Food-Coloring

Metoda 3 haman ispadne ko prava crna ;)

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

06.01.2012, 20:14

clock-img

madam x

pencil-img

839

Da li postoji neka krema kao alternativa za butter-cream, rado bih probala nešto drugo?

clock-img

06.01.2012, 20:38

clock-img

Ilhana RR

pencil-img

6113

zinanina ima ona krema sto se koristi za oblandu...

6 zumancadi umutiti sa 250 gr secera u prahu sa 250 gr margarina i vanilin secer...

ja kad sam ga nedavno pravila ispo mi je isto cvrst kao buttercream =)

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

clock-img

06.01.2012, 22:26

clock-img

madam x

pencil-img

839

Ilhana , ja ne volim ovakve kreme gdje idu samo žumanjci ili samo bjelanjci, šta da radim sa ostatkom?
I kako obrađuješ žumanjke?

clock-img

07.01.2012, 08:19

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

evo jos jedna moja

user posted image


_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

07.01.2012, 14:30

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

user posted image

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

07.01.2012, 15:10

clock-img

ElmaB

pencil-img

4568

Bebachauser posted image

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

clock-img

07.01.2012, 15:27

clock-img

gvendolina

pencil-img

1896

bebacha pa i ti fondant majsto,svaka castuser posted image

ja bi tako voljela da se okusam sa ovim dekoracijama ,ali ne bi smjela sama praviti fondant radije bi uzela gotov...ElmaB nisam znala za ovouser posted image kad se odlucim znam kome se obratitiuser posted image


_____________________________

Ajdin 30.04.2009.
Afan 15.04.2014.
mamini zivoti

clock-img

07.01.2012, 17:07

clock-img

ananas_ze

pencil-img

317

bebacha torte su divne gledam ih i razmisljam o strpljivosti pri raduuser posted image user posted image user posted image
mene zanima kako napraviti tortu na torti a da se ova donja ne stuši od tezine gornje, ako me razumijeteuser posted image


_____________________________

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.


S~proljeće~ 05.04.2014.
S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017

clock-img

07.01.2012, 17:16

clock-img

ElmaB

pencil-img

4568

Gvendolina, nije problem, kada zatreba tu sam.user posted image
Ananas_Ze, ima čirtav postupak kao se prave na sprat: 1. Gornja ne smije biti teža od donje, 2. Sve torte prvo pojedinačno završiš, znači obložiš fondatom i onda redaš. 3. U donju tortu zabodeš štapiće (drvene ili plastične, a mogu i one velike debele slamke), recimo četiri  i neka vire jedan cm. Onda stavljaš drugu tortu i tako redom. I... neće se srušiti.


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

clock-img

07.01.2012, 17:19

clock-img

bebacha

pencil-img

1170

a kako prenijet zavrsenu tortu na drugu odnosno prvuuser posted image  
ja sam kontala drugu slagat direktno na prvoj torti


< Poruku je uredio bebacha -- 7.1.2012 17:28:36 >


_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

clock-img

07.01.2012, 17:25

clock-img

ananas_ze

pencil-img

317

ElmaB hvala na uputi ja sam pravila i nisam tako pa mi je donja bila malo udubljena, stavila sam sliku na proslu temu a mogu opet i na ovu user posted image



_____________________________

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.


S~proljeće~ 05.04.2014.
S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017

Zadnji članci

article-img