Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Ako postoji slicna tema nek moderator spoji. Dali vi pravite domacu tjesteninu,tarhanu,pilav(rezance)ili tjesto za lazanje.Meni je domaca punoooo bolje ali nisam nikad pravila.Trebam recept i savjete u vezi toga.
_____________________________
"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."
04.11.2008, 13:01
medica
220
pa nije valjda da niko ne voli domaće?????????
04.11.2008, 13:47
bezelye
301
Ja sam skroz zaboravila kako je to mama pravila. Cini mi se da na svako jaje ide 100 gr brasna, pa ti napravi koliko tebi treba. Vrlo malo soli tek toliko da se ne razdvaja sol od brasna (nekakav adet, sta li). Vjerovatno i malo ulja da mozes razviti jufku (ne razvuci na ulju, nego razviti sa oklagijom). A voda... valjda po potrebi, ako zafali tecnosti. Mada bi trebalo bez vode, sto tvrdje zakuhati. Razviti jufke, sloziti jednu na drugu, zarolati i rezati rezance one debljine koja tebi odgovara. Mozes ih odmah kuhati ili ostaviti da se suse. Najbolje na carsafu, u hladu. E to je za rezance, a tarhana je posebna prica. Paradajz, voda, germa, brasno ali ne znam u kojem omjeru, pa da odstoji nekoliko dana da fino ukisne...
Eto napisala sam ono cega se sjecam, a ti iskoristi ako mozes
< Poruku je uredio bezelye -- 4.11.2008 13:50:51 >
09.11.2008, 22:20
Hanady RR
18727
Ja imam mogućnost da kupim prava domaća jaja, pa u skladu sa tim iskoristim da ih svježa iskoristim za pravljenje rezanaca (pilava) i tarhane. Nekako se radujem kada mogu takvo što da ponudim svojoj djevojčici koja svaki dan jede supu dali kao predjelo ili užinu, a i tjesteninu voli.
REZANCI OKO 400 GR BRAŠNA UMUTIŠ SA 2 JAJETA, MALO SOLI I MALO VODE-OKO 1 DL. tJESTO NEBI TREBALO DA BUDE TVDO DA BI GA RAZVILA NA DEBLJINU KAO TUPA STRANA NOŽA. OSTAVIŠ JEDNO 45 MIN DA SE PROSUŠI ( U LJETNOM PERIODU MANJE VRMENA TREBA ZA SUŠENJE). SAVIJEŠ JUFKU U ROLNU (KAO ROLAT) I ISJEČEŠ ŠIROKE REZENACE. OVAKVE REZANCE MOŽEŠ ODMAH KUHATI U SLANOJ VODI ALI IH NAKON KUHANJA NEMOJ ISPIRATI HLADNOM VODOM NEGO SAMO PROCIJEDI, A KAD IH DUŽE OSTAVIŠ DA SE TAKO IZREZANI SUŠE ( AKO PRAVIŠ VEĆU KOLIČINU-RECIMO 2-3 OVE MJERE) ONDA IH ISPIRAŠ HLADNOM VODOM KAO I SVAKU DRUGU TJESTENINU.
TARHANA ZA SUPICE 400 GR BRAŠNA, 2 JAJTE, MALO SOLI. JAJA DOBRO UMUTITI, A ZATIM LAGANO DODAJEŠ BRAŠNO I POTKUHAVAŠ TAKO DA DOBIJEŠ TVRDO TIJESTO. DOBRO GA IZMJESI DA DOBIJEŠ JEDNU TVRDU LOPTU I ONDA UZMEŠ RENDE PA NA NAJKRUPNIJOJ STRANI RENDAŠ. UZMEŠ STOLJNJAK I PROSTREŠ TARHANU DA SE SUŠI. PRVA DVA TRI DANA MALO KROZ RUKE TRLJAŠ TARHANU KOJA JE IZRENDANA DA BI DOBILA MALE KUGLICE I NAKON 7-10 DANA SUŠENJA STAVI JE U PLATNENU VREĆICU. JA SAM SEBI NAPRAVILA VREĆICU OD OBIČNE SALVETE SAMO JE SLOŽILA NA POLA I SA STRANE UŠILA. ETO TO TI JE OBIČNA TARHANA, JA OVU STAVLJAM I U MESNI TIRI I ZA BAKLAVU I ZA SUPICE I ČORBICE, A
KISELA TARHANA JEDNU KILU BRAŠNA , 1/4 L MLIJEKA 3 JAJETA I 2 PAKOVANJADI-GO KVASCA ( NAJPRIJE GA STAVI DA ODSTOJI U ČAŠI SA MALO TOLOG MLIJEKA SOLI I ŠEĆARA KROZ PRSTE DA NADOĐE) UMJESI U TVRĐE TIJESTO I OSTAVIŠ DA ODSTOJI NEKOLIKO DANA DA DOBRO NADOĐE. NAKON TOGA TJESTO PREKUHAŠ PA GA OPET TVRDOG IZRENDAŠ I PRIPREMIŠ ZA SUŠENJE KAO I OBIČNU TARHANU.
NEKO U OVU TARHANU IZRENDA I JEDAN PARADAJZ ILI DODA SOS PARADAJZ RADI BOJE...ALI MOJ SUPRUG BAŠ I NEVOLI PARADAJZ ČORBU PA JA TO NERADIM.
eto to je ono što si tražila....ako želiš pogače, pogačice, paprenjake, klepe, hljeb, hljepčiće, peksimete, uštipkke ili neke druge domaće prerađevine od tjesta javi...ja volim da kuham.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
11.11.2008, 11:59
bebacha
1170
evo jedno glupo pitanje kad zakuhavas tarhanu jel stavljas i vodu ili samo sa jajima. koliko moze stojati ovako pripremljena tjestenina
_____________________________
"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."
11.11.2008, 22:27
Hanady RR
18727
Vodu nestavljaš, a kada je naparviš i dobro osušiš može ti trajati kao i sva ona tjstenina koju kupuješ. ja kad napravim onda i pravim hranu sa njom pa joj dohakam za nekih 6 mjeseci.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''