IZVORNA PORUKA: Vinetu
U posljednje vrijeme, moja divna, mirna i poslušna djevojčica (2g i 4m), često se krevelji u prisustvu drugih osoba. Nekada su to osobe koje svakodnevno sreće, a nekada i potpuni stranci. Napravi tako ružnu facu i dopola isplazi jezik...ma, grozno... i još se krije iza mene. Ne znam zašto to radi niti kako je došlo do toga. Nekada mislim da se radi o ljubomori, ukoliko je u blizini drugo dijete... ali, tako se ponaša i prema odraslima.
Nikad nisam voljela djecu koja ti iz čista mira isplaze jezik... i eto, moja malena baš to radi.
Svaki put kad to uradi, MM i ja joj kažemo da to nije lijepo i da treba da se fino pozdravi sa tom osobom. Već nakon minute-dvije (nekada i malo duže), smije se veselo i ljubazno se pozdravi.
Da li je to samo faza?
Faza, nadam se
Moj djecak ima 3g i 4mj i ta faza jos traje s tim da je na pocetku bilo strasno i ucestalo (i nisu pomagala nikakva objasnjenja niti razgovori-ignorisala sam) dok je sada u riiiijetkim slucajevima i u dosta blazem obliku. Primijetila sam da to radi kada osjeti ljubomoru (ako sam ja nesto oko malenog) i kada neko dodje (nacin privlacenja paznje). Sada se svelo na prilike kada idemo vani. Moj Boze! Stvarno gledam da ih izvedemo svaki dan...ali i pored toga, kada mu kazemo da idemo negdje - on poludi!
Pocne se glupirati, kreveljiti, inatiti, gnjaviti brata...mah, sta sve ne. Mi izludimo dok se ne spremimo..
A vec je dovoljno veliki da, i bez da mu kazemo, skonta da se negdje ide..
Tu mi jedino pomaze prijetnja "neizlaska", nazalost. Nijedna dr metoda nije urodila plodom. Jedino kada mu kazem da necemo izlaziti nigdje ako ce se tako ponasati, malo se primiri.
I mislim, mada su nijanse u pitanju, da je situacija malo bolja u zadnje vrijeme, hvala Bogu.
Tako da, Vinetu, naoruzaj se strpljenjem..
A vezano za ove scene vani...srecom, nismo ih puno imali, ali mene nije ni truna stid. Kontam, ja znam koje odgojne metode se primjenjuju i najbolje su i to je bitno. A sto se tice drugih, onaj ko ima djecu - shvatice (ako i ne shvati to mi samo znaci da mu fali znanja o pravilnom odgoju djece a onda mi bas nema sta reci) a onaj ko ih nema ili ce razumjeti ili nece ali me to opet ne brine jer nije bio u takvoj situaciji pa ni ne moze realno prosuditi..
Nekad sam stvarno flegman