E drage moje..... evo mene kuharice sa ''golemim'' porblemom. Neke od vas već su upoznate da trenutno bitku vodim za kamenom u žuži tačnije više njih No moj problem je sljedeći: ja sam gladna.... Ono što mi je doktorica sugerisla kao dijetalnu ishranu meni ne daje mnogo mogućnosti da se najedem.
Trenutno pravim ručak i razmišljam blago mojim ukućanima...jer ja opet jedem kuhano pile i kuhanu mrkvu. Moj porblem se sveo da nesmijem, prženo, nesmijem ono što nadima, nesmijem pečeno, ne smijem masno...ali šta da jedem.Začini...no way Od piletine, riže i mladog sira nije mi više dobro nikako. i da ja bih sad rješila se tih kamečića...no sad moja želja čeka ''bolja vremena'' tačnije bolje nalaze... željezo i leukociti su loši... i sad poboljšaj ti željezo ako ne smiješ tothemu, ferum ni špinta ni blitvu.... Jaja misaona imenica već mjesecima....
Uglavnom neka nam ovo bude teme za recepte ovoga tipa...ja željno ičekujem prvi
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.09.2010, 14:59
koka i po
7309
i sad poboljšaj ti željezo ako ne smiješ tothemu, ferum ni špinta ni blitvu....
A da probas domaci sok od koprive.....meni je pomogao
_____________________________
Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali
Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.
24.09.2010, 15:00
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: koka i po
i sad poboljšaj ti željezo ako ne smiješ tothemu, ferum ni špinta ni blitvu....
A da probas domaci sok od koprive.....meni je pomogao
nemama sad koprive... sha jel ima siti efekat ne znam... al i nju očekujem da mi dođe... al koko daj da jedem ja se od gladi tresem
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.09.2010, 15:03
Visnja RR
15102
kuhani krompir sa sirom mmmmljac
_____________________________
Asja = duša duše moje :) 03.04.`08
24.09.2010, 15:05
koka i po
7309
al koko daj da jedem ja se od gladi tresem
hebemu sto me nasekira....hajde probaj kuhani krompir zacinjen sa malo persunovog lista i trunku maslinovog ulja...a od malo vegete brate nece ti nista biti......
pileca prsa dinstana vise na pari sa malo ulja. kao prilog ...moras zeno od necega da zivis
_____________________________
Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali
Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.
24.09.2010, 15:06
Lejla Ka
5544
Može li tjestenina? Pa da malo kombinuješ sa lešo piletinom, mladim sirom ... I nešto mislim, pa neka pita od povrća, krompiruša, tikvenica, ako ne mastiš ne bi trebalo da šteti!?
_____________________________
Velika princeza E 2005 Maleni veseljak N 2008 I ovo su moja DjeCa pored djece, i moje Dojenje nakon dojenja
24.09.2010, 15:08
Anoniman
joj moj tata ima knjigu s receptima nama je puno pomogla kad smo se borili s njegovim visokim tlakom,masnocom... al doci cu ja do nje i napisati ti sve recepte za borbu protiv kamenca u zuci..
24.09.2010, 15:12
Visnja RR
15102
nakon operacije ces dobiti listu svega sta smijes a sta ne...pa nam je ovdje zalijepis a mi smisljamo recepte
_____________________________
Asja = duša duše moje :) 03.04.`08
24.09.2010, 15:20
taurus
3578
Hanady najbolje da sama eksperimentišeš sa hranom i jedeš ono što ti ne stvara tegobe, jer taj jelovnik koji ti je dr. dala ne mora da svakome odgovara znam kad je moja mama imala napade žući i dobila spisak hrane i naravno jaja ne smije nećeš vjerovati njoj jaja uopšte nisu smetala, pa je čak i nakon operacije dobila jelovnik bez jaja, ali ona je i dalje iste konzumirala bez problema, što nije bio slučaj sa špinatom i ostalim kako ni meni nije jasno znači sama probaj po malo i vidi šta ti smeta ja upravo sada pravim filete oslića, u rerni ih pećem i premažem maslinovim uljem i peršunom i mislim da ti takva ribe ne bi škodila jer nije pržena napravi uljevak od tikve i to je lagano, naravno sa malo ulja palačinke sa sirom da malo promijeniš sutlija, puding, kompot supice od povrća koje ti odgovara lešo mlada buranija sa pavlakom paradajz punjen sirom i malo zapeci u rerni (naravno ne jedeš kožicu od paradajza) ne znam smiješ li paprike, oguljene i pečene u tepsiji tjestenina ti ne bi trebala stvarati probleme
24.09.2010, 15:38
taurus
3578
i sad se sjetih u Vindiji kupi pureće faširano meso iod njega pravi razne dolme, čuteta u saftu i sl mmmmmmmmm
24.09.2010, 15:39
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Može li tjestenina? Pa da malo kombinuješ sa lešo piletinom, mladim sirom ... I nešto mislim, pa neka pita od povrća, krompiruša, tikvenica, ako ne mastiš ne bi trebalo da šteti!?
tjestina može... makarno sa sirom jedem...samo eto ja nisma ljubitelj makarona... e krompiruša se peče po želji moje starij kćerke...al aj krompir ne posnosim nakon ovoga posljednjeg napada ni pod razno tikvenica bez jaja bil valjala to bi mogla sebi ugodit
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.09.2010, 15:42
Hanady RR
18727
IZVORNA PORUKA: taurus
i sad se sjetih u Vindiji kupi pureće faširano meso iod njega pravi razne dolme, čuteta u saftu i sl mmmmmmmmm
e da puretina tikvice punjene puretinom mogu porći... joj žene već imama 4 idej od vas... ja sam bila presušila...
ja jaja ne mogu ni pod razno...nisma ih jela već 2 godine...porbala sam u par navrata al ni u piti ih ne mogu.... buranija ništa, grašak, ništa, grah i aligrah misaona imenica nevjerovatno al odmah sam loše
ovaj paradjz mi super zvuči...to ću sad da pristavim...i ja ga jedem oguljenog inače
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
24.09.2010, 17:22
aldi87
88
ja bih ti predlozila borovnice za poboljsanje zeljeza
24.09.2010, 17:24
aldi87
88
a pijes li caj od persuna....mjesec dana prije svakog obroka po dvije solje nije na odmet da probas.....to sam cula za kamen u zuci
24.09.2010, 18:46
DM
2408
Ti si izgleda svakako planirala na planinarenje-današnja info je da na Šljemenima ima borovnica i da su bolje nego u julu A cza željezo je dobro i proso-imaš ga kupiti u makro viti, a za leukocite(pošto ne smiješ bjelance-bila bi šaumpita i slatke kokicejedi kokice slane! Moja mama je sa ovim i šaumpitomod domaćih jaja popravljlaleukocite za kemoterapiju za 2-3 dana sa 2.5 na 4.8
_____________________________
Čim želja prestane biti želja, čim minu čežnja, ni slasti više nema!
24.09.2010, 19:21
Honey3
3035
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Može li tjestenina? Pa da malo kombinuješ sa lešo piletinom, mladim sirom ... I nešto mislim, pa neka pita od povrća, krompiruša, tikvenica, ako ne mastiš ne bi trebalo da šteti!?
tjestina može... makarno sa sirom jedem...samo eto ja nisma ljubitelj makarona... e krompiruša se peče po želji moje starij kćerke...al aj krompir ne posnosim nakon ovoga posljednjeg napada ni pod razno tikvenica bez jaja bil valjala to bi mogla sebi ugodit
draga Hanady kakva ti je tikvenica sa jajima ja tako nikad nisam probala...kod mene samo tikva i so i res pecena,zalijes mlijekom i puterom(maslom) ako nesmijes kajmak,ma prste da polizes
_____________________________
Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))
24.09.2010, 19:36
Hanady RR
18727
zaho to ja zovem tikvenicom od stare tikve... elem ja je pravim sa sirom, pavlakom i jajima i ničim ne ''poljevam''. Al porbat ću i ovu verziju samo bez toga kajmaka preko jer samo što ''suhlje'' podnosim.
soublemum...kokice to nisma znača...havla
Aldi..borovnice naravno...a peršun ne mogu nažalost ni kao začin...muka mi odmah
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
H- 25.6.2006 F-12.2.2009
25.09.2010, 00:30
elkina_mala
518
draga hanady sve se moze kad se hoce!!!i kad se mora..; samo cu ti reci da sam 3 sedmice zivjela na bolnickoj hrani,koja i nije losa a znas da sam bila dijabeticarka tako da mi se jelovnik uglavnom sastojao od krompira-kuhanih,nekad preliveni onim saftom u kojem se pece stek,ili pire riza,riba,onako samo na pari kuhana i piletina,nekad samo blago preprzeno file od pileta ili batak,uz to bila ponekad salada i obavezno mali jogurtic,ili mali sir ono kao zdenka i ja zena od 100kg i plus beba unutra sam s tim bila 3 sedmice tesko na pocetku al kad moras,moras...:) sretnooo i izdrzi bolje malo i stisnut gujcu da prostis nego nedo bog da to kamenje krene il nesto se drugo iskomplikuje:) pussa
_____________________________
25.08.2010 Selina, pile moje malo
Tako ti je to, prijatelju znaj danas ili sutra svemu dodje kraj nema vise nade srce da je nadje sve su moje druze, potonule ladje... 01.04+++29.04---- :(
25.09.2010, 01:09
anidla
3683
ja sam sa 17 godina operisala zuc, vise je nemam...kad se samo sjetim napada i bolova...zavrsila sam na tramalu venozno pa mi se organizam bio naviknuo na tramal pa ni to vise nije pomagalo...slijedeila je operacija...
5 godina kasnije, opet napadi, bolovi, a ja nisam imala zuci i mislila sam da umisljam, ali ne, pojavio se opet kamen u jetri u zucnom kanalu, jedva sam glavu izvukla, dakle opet operacija...
danas sam ok...
znam da bih trebala pripaziti na ishranu ali pazila sam 5 godina i dosadilo mi, bila sam stalno gladna.. smrsala sam 25 kg tad u to vrijeme, bila sam zivi hodajuci kostur...
evo da pdijelim s vama moje iskustvo, hanady, razumijem te i vise nego dobro...
_____________________________
You may only be a person in this world, but for someone, you are the world ¦ ¦ ¦
09.11.2009 :) Noa
07.01. prohodali :)
25.09.2010, 06:13
DM
2408
Da dodam da je za leukocite dobar i zeleni čj A za željezo- čist planinski zrak(nekada su sportaši boravili na visokim nadmorskim visinama i tada su im vadili krv koju su pred tkmičenja ponovo vraćali u organizam-sada to smatraju dopingom)
_____________________________
Čim želja prestane biti želja, čim minu čežnja, ni slasti više nema!
25.09.2010, 18:36
bebbe RR
2004
Hanady, kao što znaš, i ja sam, zbog teškjog gastritisa na dijetalnoj prehrani. Još jedno jelo, uz ova koja su ti predložena, a koje ja silno volim je kuhana riba! Zvučalo mi je strašno, a onda sam kupila filee vitkog soma, posolila i skuhala na pari! Ukusno, preukusno i predobro. I moji probali, pa sam morala svima kuhati. Može se dodati kada se servira, kašičica maslinovog ulja i peršuna. Oni sa zdravim stomakom i malo bijelog lika i limuna... Ma, super, a začas gotovo. Naravno, ako voliš ribu. uz to serviraš a šta drugo nego malo basmati riže:) Ili kuihan krompir:)
_____________________________
26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav! 25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!
26.09.2010, 21:29
Crvena
1859
Hanady, ja od mljevenog pureceg mesa pravim kolacice u saftu, cak i burek.
_____________________________
Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.
04.10.2010, 18:12
Hanady RR
18727
eh ovako... sad ću ja ovdje da copy-past dosadašnje isprobane recepte koji su mi omogućili da se najedem a da ne boli
FRANCUSKI HLJEB SA MASLINAMA
POTREBNO: 2 kesica di-go kvasca 750 ml tole vode 500 gr bijelog brašna 600 gr heljdinog brašna 30 ml maslinovog ulja 10 gr soli ( 2 kašike kafene) 250 gr nasjeckanih maslina
priprema: Pomešajte kvasac, vodu i 2 šolje (250g) bijelog brašna i dobro mešajte drvenom kašikom 3 minuta dok mješavina ne počne da izgleda gusto. Poklopite celofanom i ostavite da stoji 2-3 sata. Dodajte ostale sastojke masi i mjesite dok ne postane meko testo. Stavite testo na površinu posutu brašnom i mjesite oko 10 minuta, dodajući još malo brašna ako je tjesto lepljivo. Vratite testo u nauljenu posudu i pustite da naraste još jednom, još 1 sat. napravite 4 manja hljeva vekne ili čak kiflice. Prebacite veknice u nauljeni pleh i pustite da rastu još 30 minuta.
Premažite ih maslinovim uljem i pospite morskom solju. Pecite na 200°Coko 20-25 minuta dok vekne ne postanu hrskave i zlataste. 1. Supa sa zobenim pahuljicama 2. · 1/2 kg krompira 3. · 1 glavica crnog luka 4. · 1 šargarepa 5. · 1 koren peršuna · 3 kašike peršunovog lista
Sitno iseckati krompir, luk, šargarepu i koren peršuna. Naliti vodom i kuvati na tihoj vatri 20 minuta. Dodati zobene pahuljice, posoliti i kuvati još 15 minuta. Pred služenje posuti listom peršuna. 1. Gljive u paradajz sosu 2. · 500 g svježih šampinjona 3. · 2 čehna belog luka 4. · 4 srednja paradajza 5. · maslinovo ulje 6. · 2 kašike limunovog soka · so, beli biber, ruzmarin
Šampinjone očistiti i isjeći na tanje listiće. Iseckati beli luk i izdinstati zajedno sa šampinjonima na malo vode. Paradajz preliti kipućom vodom, oljuštiti, iseći na kocke i dodati gljivama. Na kraju dodati kašiku ulja, limunov sok i začine. 1. Tikvice sa sirom
2. · 500 g tikvica 3. · 200 g mladog sira 4. · 3 čehna belog luka 5. · maslinovo ulje 6. · kašika soja sosa · kašika mirođije ili začini po želji, meni ruzamrin, kopar i komorač za sada gode
Isjeći tikvice na štapiće i dinstati oko 10 minuta na malo vode. Dodati sir pa nastaviti dinstanje još 5 minuta. Začiniti soja sosom, dodati ulje i posuti isjeckanim belim lukom i začinima.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''