U Montignacovoj dijeti pravilnog unosa ugljikohidrata i pravilnog unosa masnoća možete zaboraviti dijetnu hranu i pića te odricanja od uživanja u hrani. Ova dijeta pokazuje (i dokazuje!) kako možemo jesti hranu koju volimo: sir, meso, čokoladu i vino i, unatoč tome, gubiti kilograme. Ali, što je možda i važnije, naučit će nas kako se kvalitetno hraniti i na taj način zaštititi naše zdravlje koje je, u naletu genetski modificirane hrane i nezdravih načina prehrane, sve više poljuljano.
„Jedna kocka šećera odgovara dvjema čašama šampanjca ili pola boce crnog vina. Pa vi izaberite!"
http://www.poljoprivreda.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=2679&Itemid=138
Zdrava ishrana
Četvrtak, 20 Novembar 2008
Djeci radije dajte vino nego coca-colu savjetuje Montignac, držeći to piće toliko nezdravim da i među razlozima zbog kojih je 15 posto hrvatskih otočana pretilo nalazi mogućnost da piju previše coca-cole.
Michel Montignac autor je originalne prehrambene filozofije i metode prema kojoj treba konzumirati hranu s niskim glikemijskim indeksom.
Ako želite smršavjeti, počnite jesti i piti
Jedan od najvećih svjetskih autoriteta neodijetetike, autor originalne prehrambene filozofije i metode, koja se zapravo svodi na koncept "Ako želite smršavjeti, počnite jesti i piti!”, Michel Montignac napisao je knjigu "Montignac za Hrvate”, objavljenu nedavno u Nakladi Zadro.
U knjizi Montignac "pročišćava” dvjestotinjak hrvatskih recepata, odnosno prilagođava ih svom temeljnom opredjeljenju o zdravoj prehrani, podsjećajući u uvodu na svoju revolucionarnu tezu po kojoj glavnu ulogu u zdravoj prehrani ne igra energetska, nego prehrambena vrijednost namirnica.
Drugim riječima, ključ zdrave prehrane, ali i mršavljenja, odnosno debljanja, nisu kalorije, količina hrane, nego priroda namirnica, njihova fizička i kemijska struktura.
Važni su, istaknuo je Montignac, tip škroba, tip masnih kiselina, tip bjelančevina, i, uopće, mogućnost apsorpcije takvih prehrambenih proizvoda u tijelu, što objašnjava u razgovoru za Slobodnu dalmaciju.
Što je najvažnije u prilagođavanju hrvatskih recepata vašoj metodi? Što preporučujete Hrvatima?
- Osnovno je: zaboravite na loše ugljikohidrate, a to su oni s visokim glikemijskim indeksom (bijelo brašno, bijeli šećer, bijela riža, kuhana mrkva), jer izazivaju naglo povećanje šećera u krvi (glikemija), što provocira gušteraču na veće lučenje inzulina i, na kraju, dovodi do hiperinzulizma, koji je, što sam prvi u svijetu počeo govoriti i uspio dokazati još 80-ih godina prošlog stoljeća, uzrok debljanja.
Drugo, zaboravite na krompir, jer ga za prehranu treba tehnološki obraditi, a škrob iz njega tada dobiva visok glikemijski indeks. Prženi i pečeni krompiri prave su "glikemijske bombe”.
Za kuhanje - pačija ili guščija mast
Posebno pitanje su masnoće. Koje odabrati?
- U vrhunskim kuhinjama i danas se koristi maslac kao glavna masnoća, što je pogrešno. Maslac je vrlo vrijedna namirnica ako se jede sirov, i ne više od 10 ili 25 grama na dan, ali ga ne smijemo kuhati zato što sadržava zasićene masne kiseline "kratkih lanaca” koje se na temperaturi od 100 Celzijevih stupnjeva unište, te takav maslac postaje neprobavljiv i štetan za organizam.
Ako se, pak, maslac prži na temperaturi većoj od 100 Celzijevih stupnjeva, posmeđit će ili pocrniti, pri čemu nastaje kancerogena tvar akrolein. Za kuhanje na velikoj temperaturi preporučujem guščju ili pačju mast, a maslinovo ulje trebalo bi imati svako kućanstvo.
Još jedan praktičan savjet: ulje ili mast, na kojima ste ispržili jelo, bacite i zamijenite svježim jer će tako jelo biti lakše probavljivo i zdravije.
Većina takozvanih zdravih dijeta ne propisuje brz i lak gubitak kilograma, nego prihvaćanje novih prehrambenih navika, što i vi kažete. Po čemu se onda razlikuje vaša metoda?
- Moja metoda ima za cilj poučiti ljude da biraju namirnice koje potiču metaboličke reakcije što omogućuju našem tijelu da sagorijeva hranu kao energiju umjesto da je čuva u obliku masti.
Dakle, nije riječ o privremenom gubitku kilograma, nego o prihvaćanju novih prehrambenih navika kojima se zauvijek gube suvišni kilogrami. Prema statistikama i istraživanjima rađenim na hiljadama i hiljadama ljudi, dokazano je da moja metoda pali u 85 posto slučajeva, dok kod dijeta, gledajući dugoročno, nakon dvije-tri godine samo pet posto ljudi ima pozitivne rezultate.
I nutricionisti i liječnici polako su počeli uviđati da imam pravo i da su glikemijski indeks i inzulin uistinu ključni faktori za debljanje. Primjerice, ja sam, kao pretila osoba od najranijeg djetinjstva, uspio svojom metodom, u tri mjeseca, smršavjeti 16 kilograma i poslije, u takozvanoj drugoj fazi, još pet kilograma.
Inzulin je ključni faktor debljanja