IZVORNA PORUKA: Zorana88
Babyhaler i pumpica nisu za toliko malu decu.... Jednostavnije je kupiti inhalator i inhalirati dete sa odgovarajućim lekom koji vam je doktor prepisao... Jer preko babyhalera nikada ne znaš koliko je dete udahnulo leka...
Ova majka nije izmislila terapiju već joj ju je prepisao ljekar, pedijatar pa prema tome ovakvi savjeti nisu primjereni, jer se radi o ozbiljnoj terapiji. Ne pričamo ovdje o mazanju bademovom kremom ili jekodermom već o inhaliranju kortikosteroidima.
Moja kči je koristila terapiju Flikxotide-om kroz godinu i pol. Ona je bila starija kad je počela (imala je dvije godine), a uvedena nam je zbog astmatičnih napada koji su se ponavljali gotovo svakih 15 dana.
Koristili smo babyhaler za inhalaciju, i ako se pravilno koristi efikasan je i jednostavan. Trebaš obezbjediti da cijela maska pokrije djetetova usta i nos. Treba također paziti da se ventili (ona dva plava kruga) pravilno, naizmjenično otvaraju, da se ne krive ili deformišu prilikom rada.
Meni je med. sestra iz ambulante rekla kada kupim lijek i babyhaler da dođem do nje i sve će mi pokazati, pa sam to i uradala. Nadam se da i ti imaš korektan odnos sa svojim med. osobljem koji su ti prepisali tu terapiju, i da će biti susretljivi da te instruiraju kako da ga pravilno koristiš. Obavezno se sa njima konsultuj o svim pitanjima.
Ja sam bila veoma striktna i dosljedna tokom terapije. Vodili smo računa da se terapija ni iz kojeg razloga ne preskače, da se redovno odrađuje, jer kad već dijete prima tako ozbiljnu terapiju, onda moram obezbjediti da bude efikasna. Flixotide je lijek koji se distribuira kroz duže vrijeme za razliku od lijekova poput Ventolina koji se daju u hitnim slučajevima, kratko, i rezultati se vide odmah.
Moja kči je na početku terapije flixotide-om čak imala i blago pogoršanje simptoma, učestalo ponavljanje napada, ali je to relativno kratko trajalo (oko pola mjeseca, do mjesec) i onda je krenulo na bolje. Nakon godinu i pol stekli su se uslovi za postepeno skidanje sa lijeka, i danas ga više ne koristi.
Ovo je moje iskustvo, kod nas je dijegnoza bila alergijski brinhopstruktivni napadi gdje je okidač bila virusna infekcija i to se tokom vremena smirilo. Djelovanje lijeka je naravno individualno i zavisi od dijagnoze.
Najvažnije je da sarađuješ sa ljekarima i pridržavaš se preporučene terapije.
Babyhaler je koštao oko 40KM kad sam ga ja kupovala (2007.), a Flixotide je išao na recept, ne sjećam se da li je bilo potrebno nešto participirati.
Ako te još nešto interesuje, slobodno me kontaktiraj. Pratim temu.
DjeCa pored djece,
i moje
Dojenje nakon dojenja