Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Na badnjak za večeru kod nas će ove godine biti pohani fileti oslića i lignje pržene,krumpir salata,zelena salata,posni kolač "rolada od kokosa". Za ručak;,domaća juha,pečenje praseće,pohane šnicle u vinu,kroketi,njoki u umaku od sira ,šopska i francuska salata,torta obavezno i suhi Božićni kolači. Za večeru ću imati goste pa ću još extra napraviti punjenu puricu(ćurku).. Svu hranu napravim na badnjak,osim purice nju ću samo staviti peći popodne da bude topla.
19.12.2008, 12:02
tea lana
2255
slicna tema vec postoji Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu
19.12.2008, 16:35
nikka
589
Nepostoji tema o kuhanju za Božić kao što postoji o kuhanju za druge prilike. Ja sam zamislila da ovdje pišemo isključivo o hrani za Božić i možda razmijenimo recepte koji nam se dopadaju,pa svi koji imate što napisati na ovu temu izvolite. Evo mene zanima kako pravite crveno zelje(crveni kupus),na koji način i sa kojim začinima,to odlično ide uz puretinu.
19.12.2008, 17:03
Lorna
236
Za Badnje vece ne pripremmao nista posebno, obicno to bude riba i 2 salate - krompir i grah salata. Za Bozic pravim domacu supu, sarmu, punjenu curku, sunku pecenu u tijestu, burek ili sirnicu, rusku salatu, pire krompir, zelene mahune i masnu pogacu. Od slatkisa sitni koalci (poljupci i sape obavezno) i torta. Jos nisam odlucial koju tortu da napravim ove godine, dajte mi prijedlog.
ja za Badnji dan pravim posni pasulj sa zapržkom od zapečenog luka i začina,pohujem ribu(oslić najčešće),pravim i morske plodove sa rižotom,i krompir salatu...a za Božić,ustajem rano pečem onu pogaču u kojoj bude kovanica,tome se naročito radujemo ko će naći kvanicu,dinstam pile sa rižotom,i pečemo pečenicu ili kupimo gotovo pečeno meso..i naravno nešto bude od kolača,koje kupujemo..salate su uglavnom neke miješane kisele,ah da i pravim sarmu..i to je neka tradicija jela koju sam ponijela od svoje mame
_____________________________
E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!
19.12.2008, 21:06
tea lana
2255
Za Bozic moja mama i ja pripremamo domacu supu,sarmu i telecu djigericu,tata okrece janje svake godine tradicionalno,pite 4 vrste da mama svima ugodi,pohovane paprike,zapeceni kronpir,povrce na pari,ruska salata i kisela salata.Napravimo do deset vrsta kolaca.Puno nam gostiju bude na rucku a i svih ostalih dana.Od sutra pocinju pripreme
19.12.2008, 21:11
Ilhana RR
6113
Nisam nikad slavila bozic sa nekim dole kod nas, mislim ono pravo isla sam kod prijatelja za bozic al to je vise bilo moderno ono "dernek". Pa me interesuje, jel hrana ista kao ovde. Ovde svedjani jednu najvise sunku i ris ala malta, to je kao sutlijas sa vrhnje. Pravo dobro.
Pa kontam sad dal je to svukuda ili samo ovde?
22.12.2008, 20:15
Lorna
236
Zaboravih reci da mi slavimo i pravoslavni Bzoic, i tada za Badnjak mama obicno pravi ribu i pire od graha, i bude tu kisleih paprika, kisleog kupusa, tursije... Ujutro ustaje mama rano i napravi cesnicu (pogaca sa kovanicom). Taj dan jedemo domacu supu, sarmu, pecenje, sirnicu, burek, rusku, baklavu, kolace, tortu...
Kod nas je za Badnjak post i jede se nešto od ribe, na primjer ovaj Badnjak je bila Orada na lešo i kuhano carsko povrće. A Božić je priča za sebe. Moj je tata porijeklom iz Sarajeva i običaj je da se na Badnjak peče gica kući u rerni i zaljeva se pivom tako da moj tata i mm to rade, ona se jede za ručak i sarma, francuska salata , pogača, domaći kruh i tona kolača. šape su obavezne
_____________________________
Danas sam sretna i odlucila sam da takva budem svaki dan u inat glupostima.
25.11.2009, 12:37
Mik Mik
186
Naš običaj je bio sljedeći (dok se nisam udala): Na badnjak se svi skupimo, prije jela se obavezno popije aperitiv i to pijemo svi po čašicu, za večeru je obavezna riba, zatim kore, to je kruh koji se pravi samo od brašna bez ikakvih dodataka i onda se nareže na tanke šnitice i prelije grahom sa bijelim lukom, od kolača se na badnjak jede samo gibanica, to je slagana pita od oraha, jako ukusna mmmmmmm.
Za Božić se obavezno pravi juha, keške, pače, sarma, svinjsko mlado pečenje, domaći kruh/pogača, od kolača se prave tulumba obavezno i još mnogo vrsta suvih kolačića.
25.11.2009, 12:41
Mik Mik
186
Koje kolače pravite za Božić? Hajmo da izmijenimo recepte. Ja sam do sada jela to što moja sveki napravi, samo sam joj pomalo pomagala jer većinu vremena preko Božića provedemo kod njih. Sada kada imamo naše malo pače i mi ćemo sami da budemo domaćini ove godine
25.11.2009, 12:45
teta berta
1361
Za badnjak mi pravimo posni grah, kupus kiseli, piroge sa kupusom(divno jelo moje bake inace ona je slovenka), holupce(isto tako od bake, to vam je kao sarmma samo u liske kupusa ide riza), neka ribica,ove godine mi je rodica s braca dala odlican recept sa lignjama punjenim kromirom, i na kraju gibanjica s orasima(posni odlican kolac,pravi ga moja draga mama)... To je za banju vecer kada se svi skupimo i jedemo zajedno, pomolimo i poslije zalijemo casicom vina Mnjammmm........
_____________________________
Imam dva zlata, to su Nika i njen tata -:)
25.11.2009, 12:57
Mik Mik
186
Lignje punjene krompirom zvuči ukusno. Imaš li recept?
25.11.2009, 17:57
teta berta
1361
napisat cu, ne znam bas tocno mjere pa ce mi rodica poslati na fejs...
_____________________________
Imam dva zlata, to su Nika i njen tata -:)
25.11.2009, 18:25
ivana st
1361
U Splitu se na Badnjak u većini kuća sprema bakalar, i uglavnom to bude bakalar na brudet ili bakalar na bijelo.Obzirom da je mama uvijek spremala brudet, mm uvijek sprema bak. na bijelo. A ja sam zadužena za kolače. Obavezno radim orahnjaču i neke suhe kolače (uglavnom šape) i filujem oblatne. I kad cijela kuća zamiriše kolačima jedva čekamo da se vratimo sa ponoćke i da ih papamo . Za Božić su neizbježne sarme,a uz njih se obično peče teletina sa krumpirima. Napravi se još i zelena salata,francuska salata i dalmatinska plata (pršut,sir,masline).
_____________________________
Per aspera ad astra 2011 je stiglo naše sunce 2012 čekamo još jednu srećicu
25.11.2009, 18:59
teta berta
1361
prsut sir i masline eto me kod tebe
_____________________________
Imam dva zlata, to su Nika i njen tata -:)
25.11.2009, 19:16
Mik Mik
186
mmmmmmm jedva čekam Božić i da sve zamiriše ...
25.11.2009, 20:44
ivana st
1361
IZVORNA PORUKA: teta berta
prsut sir i masline eto me kod tebe
Može
_____________________________
Per aspera ad astra 2011 je stiglo naše sunce 2012 čekamo još jednu srećicu
Ja obicno idem mami na Badnju vecer...veceramo i onda na polnocku mislim da ce tako biti i ove godine,jos malo i vidjecu svoje najmilije Mama obicno pravi...grah suvi bez mesa(posni),ribu,krompir salatu i kao desert gibanicu...Prvi dan obilazimo muzevu rodbinu,baku itd...drugi dan opet kod moje mame,treci kod moje sestre...tako da ja dodjem na red tek pred N.Godinu
26.11.2009, 12:33
emma.L
2731
Otkako sam preselila u Sa, sama provedem Badnjak u pripremama, pa i nema neki poseban jelovnik- osim što jedem posno. A za Božić (u Mostaru) imamo uvijek juhu, sarmu, pečeno meso i krompir, salate razne, pite razne i kolača gomilu. Prošle godine sam imala samo rafaelo kolač i još neki brzinski, jer sam sve radila u pauzama i prekidima dok je Ema spavala , a na ručak smo se privalili (kao pošteda zbog male bebe). Ali zato ove godine miris božićnih kolača će se širiti već od 01.12. : razne kuglice (čokoladne s višnjama i od suhog voća), bajadera, kokos i lješnjak kiflice, a uz to ćemo i neki kremasti kolač ili tortu. Božić planiramo mi praviti kod tate, ako MM bude slobodan pošto pada u petak. Obično mi na drugi dan Božića, kad se vratimo, dođe sarajevska rodbina i tada nije tradicionalni ručak, ali je tu obično juha, krmenadle ili šnicle u saftu, tortelini, mlinci ili krompir, neka pita ili buredžici (ovo već naručim )... koliko mi vrijeme dozvoli. Mislili smo ove godine peći puretinu u umaku od limuna, a vidjet ćemo još hoće li tako i biti. Jedva čekam!
_____________________________
Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008. Timur, radost mamina, 9.10.2011.
09.02.2010, 23:46
Ilhana RR
6113
Prebaceno sa teme "Sta se kuha i pravi za bozic"
IZVORNA PORUKA: ivanas
drage moje forumašice interesuje me šta planirate spremati za nadolazeći praznik božić jer sam ja u velikoj nedoumici pa reko da ovako podijelimo mišljenja i iskustva
IZVORNA PORUKA: marinčii
ja ću praviti 3 vrste kolača,a na ručak idemo kod sveki tako da neću kuhati ništa
IZVORNA PORUKA: ivanas
ma i ja planiram poraviti jadro oblatnu, sitne kolačiće gdje dođu 4 vrste od jednog recepta i šarene keksiće ali se dvoumim za slano jer imam najavljene goste i 1 i 2 dan i na ručak i na večer pa se pojedo živa. bit će sarmica, pečenje pite ali ne znam šta još uhuhuh
IZVORNA PORUKA: Apotekarka
Ja kontam praviti 6 vrsta kolaca:cupavci su obavezni radi mm,oblatna sarena,rolat,marcipan,bajaderu i trostruki uzitak Ruska salata obavezna,sarma,pite ce mi napraviti Mira(tatina zena)a ha njoj salatu,peci cu pecenje neko,bit ce narezanog i to je to...a svakako Badnju vecer provodimo s obitelji od mm.
IZVORNA PORUKA: leli§
zene da vas pitam---nije vezano za jelo ali... kako se zove ona zelena trava koja se stavi na vlaznu gazu ispod jelkice pa proklija i naraste, i koje je znacenje iste?
IZVORNA PORUKA: Hanady
Ja ne slavim Božić ali moj najbolji prijatelj koji je ujedno i moja kuma na vjenčanju slavi. To što ti pitaš je Božićno žito.Božićno žito simbolično predstavlja umiranje i ponovno rađanje prirode, prema bujnosti i veličini proricala se rodnost i uspješnost nadolazeće godine. Božićno se žito njeguje do Bogojavljanja ili Sveta tri kralja, 06.januara mislim, a onda se tim kao treba nahraniti domaće životinje ili ptice. uglavnom mama moga kuma meni je to objasnila jer ona tako simpa dekoriše svoj stol sa žitom da je to za nepovjerovat. I njena rečenica svima onima koji ga njeguju u ovom periodu je ''Stasalo Vam bujno i zdravo, visoko i jedro božićno žito da bi Vam takva i nova godina bila.'' Meni je ovo bilo zanimljivo pa sam i zapamtila.
IZVORNA PORUKA: leli§
ma mene ovdje pitaju kakvi su obicaju za bjram bozic itd kod nas... rekoh sto znadoh ali kad sam spomenula travu oni stali gledaju a i ja stala skontah da nemam pojma sta je... mozes li mi jos samo reci je li to samo zito pa se zove Bozicno zito ili Bozicno zito je posebna vrsta zita?
IZVORNA PORUKA: milenium
To nije Božićno žito,nego Božićna pšenica koja se sije na svetu Luciju 13.12. simbol je novog rađanja.a drži se dok ne uvene,nije nužno odrediti do kad.ako sagnjije prije neće se držati na stolu gnjilo normalno da će se bacit.u to žito se stave tri svijeće koje se pale na Božić uz prigodnu molitvu.a svijeće ne moraju ni u žitu stat ako netko neće,mogu i na svjećnjaku. moje je žito naraslo već 2cm
IZVORNA PORUKA: tea lana RR
ja narucila od mame1 kolace jer sam antitalenat za pravljenje istih a mami reorganizacija u firmi tako da ce ona jos napraviti tortu i breskvice.A od slanog se kod nas uvijek pece janje,bude sarma neizostavna,janjeca dzigerica na saft,krompira zapecenog,pita,paprika crvenih pohovanih,povrca na pari,salata ruska i kisele.i domace lisnate pogace
IZVORNA PORUKA: marinčii
ja za Božić budem kod mm-ovih ,a dan posle idemo kod mojih tako da sam oba ta dana slobodna od kuhanja,napravim te suhe kolače i francusku salatu,a kod nas se jede juha,pa sarma,pečeno janje i krompir,onda naravno pršut,sir,domaća kobasica,slane kiflice,pita njam ,njam..biće svega finog možda se malo i popravim
IZVORNA PORUKA: dadada
-za badnjak, bakalar (kojeg ostane i za bozic) - pecena sunka u tijestu - salate: lukmira, ruska -domaca pogaca od lisnatog tijesta
i suhi kolaci...oni standardni
IZVORNA PORUKA: marinela
Evo ja cekam jos jedan dan pa idemo za Bosnu Dolje cu sa sestrom praviti kolace,mi inace puno pravimo i to uglavnom suhih jao kako se radujem...A inace sva tri dana Bozica su mi rasporedjeni gdje imam ruckove tako da ja dolazim na red tek iza Bozica....Najvj.cu praviti nesto lagano da se svi odmore od one teske hrane.
IZVORNA PORUKA: maja78
Dok su baka i deda bili zivi bozicni rucak je uvijek bio tamo i svo slavlje, vec se pocetkom decembra pocinjalo praviti, sitni kolaci, moja baka, tetka mama i kasnije i ja, i pravilo se po 30 vrsta sitnih kolaca vagano u puuuuuuuno kila. Kad je baka ostarila mama i ja smo nastavile praviti sitne kolace ali puno manje. Sad kad bake nema, tetka je u drugoj drzavi mi ne slavimo bozic (iz uvjerenja) ali se obiljezi malim ruckom radi nasljedja. Sitne kolace i dan danas pravimo i bas veceras cemo poceti (nekih 10-ak vrsta), bude sarma za rucak, neko pecenje, ruska salata, torta i eto. Ali sve to nije ni bluzi onoga nekad, sto meni fali.
IZVORNA PORUKA: ivanas
mi za badnjicu idemo u goste a za prvi dan od samog jutra pa do kasno u noć imamo goste dok drugi dan kreće od ručka pa do kasno navečer. odlučila sam se za prvi dan: supica, sarmice, pečenje, ruska salata, burek, proja,rolat mesni, domaći kruh od heljde i raznoraznih žitarica, povrće mix i hladna plata, a uz to sve domaća turšija i sitni božićni kolačići drugi dan: supica, sarmica, pečenje, ruska salata, burek, punjeni ramstek, domaća pogača, burek, zapečeni krompir, hladna plata, a uz to sve domaća turšija i sitni božićni kolačići treći dan: pa valjda ću i ja negdje uspjeti otići kod nekoga u goste
IZVORNA PORUKA: emma.L
Eh ove godine je prvi put cijeli ručak i kolači na meni. Nekako kako ovi stariji umiru i nakon bake nije isto. Kako netko napisa, idemo kod mog tate zato što je Božić, a njemu to i nije nešto posebno. Meni jeste, ali on ne želi doći kod nas, kao da ne ostane kuća prazna. Tako da mene čeka spremanje sljedeći tjedan a onda transport napravljene hrane u Mostar - luda kuća! Planirala sam za vikend napraviti dvije vrste sitnih kolača- neke kuglice od suhog voća i kekse sa klinčićima u onim raznim oblicima. Nekad sljedeći tjedan ću napraviti bajaderu i ako stignem, neki kremasti kolač. Onda ću praviti sarmu, jer to mogu par dana ranije i juhu- to planiram zalediti. Onda ćemo dolje zajedno s tatom praviti tepsiju ispod sača (odnosno u električnom pekaču)- teletina, krompir, mrkva, luk, paprike, tikvice, bijeli luk. Iz te tepsije povrće bude super i uvijek prvo njega pomlatimo, pa onda meso. Pite planiram naručiti kod Nagiba i pokupiti u četvrtak pred polazak. Salata ruska i carska salata (to je plan za srijedu uvečer). Samo da preživim i da me dijete ne zaboravi u ovom spremanju . A onda će mi u nedjelju, kad se vratimo, doći sarajevska rodbina i tome se uvijek radujem, jer svi dolaze samo meni . Bit će krem juha od prokulica, krmenadle u senfu zapečene sa pire krompirom (jednostavno a dekorativno i svima ukusno), ruska salata, carska salata. Eto... Baš se radujem.
IZVORNA PORUKA: MarinaDK
Svinjsko pecenje, jagnjece pecenje, najvjerovatnije i piletina radi mene, peceni krompir....Sarmice sa mijesanim mesom, razne salate, kisele a i svjeze. nisam majstor za kolace, najvjerovatnije da cu kupiti torte...Uz sve to ide i meze....Prvi dan Bozica je kod mene , drugi dan Bozica mi dolazi otac pa cemo svi zajedno kod nasih prijatelja(pokojnog zeta roditelja)
Ja sam napravila sve kolace... Trostruki uzitak Marcipan Šarene onlatne Rolat od oblatni Cupavci Bajadere E sad slijedi slano sutra i prekosutra....
IZVORNA PORUKA: mamica87
MM me stalno pita kome cemo za bozic on je odusevljen sa bozicnim kolacicima kao malo dijete .Zanima me kada se ide uopste na bozic da li prvi dan ili drugi-mislim na prijatelje Ja sam cula kao prvi dan samo porodica dolazi na bozic jel istina
IZVORNA PORUKA: Apotekarka
Ma ne znam mi na to ne gledamo uglavnom obidjemo moje i jegove a znamo navecer posjetiti kumove i prijatelje...To kod nas ne igra neku ulogu a na Badnjak iskljucivi bude okupljena samo obitelj za vecerom...
IZVORNA PORUKA: emma.L
Apotekarka, baš si vrijedna . Ja sam dovršila sarmu, bajaderu i veknu od oraha. Napravila sam i medenjake, ali na svaki treba staviti upozorenje "Na vlastitu odgovornost, ne plaćamo zubara" - ispali su kao kamen. Tako da ću ih smiksati sutra sa sokom od naranče i pokušati napraviti nešto od njih, hehe. Još ću napraviti samo tigar tortu i praviti kuglice od smjese. Večeras ili sutra se bacam na juhu od koljenice i carsku salatu. Mamica, bujrum kod nas . Mi zaista nismo nigdje išli prvi dan, tek 26. obilazimo ostale i nama dolaze. Sada znam to i prekršiti jer nemam puno vremena u Mostaru, pa smo nekako pogubili i taj red.
IZVORNA PORUKA: mamica87
kako sve to zvuci ukusno i puno kalorija . Hvala na pozivu malo si nam daleko,a ruzno vrijeme ne bi sumnjala kada bi mm pristao na poziv .
IZVORNA PORUKA: tea lana RR
meni dosli svi kolaci od mama1,WAO kako su ukusni,toliko su dobri da sam narucila jos jedan kilogram do veceras.A ranije sam tri.
IZVORNA PORUKA: istra09
Ja upravo pravim kolače. Gotov je rolat od kokosa (odličan je, ne peče se), sada pravim "kolač na metar", a kasnije ću raditi suhe kolačiće sa džemom. Sutra smo kod mame na ručku, tako da neću pripremati ništa slano. Puse svima.
IZVORNA PORUKA: ivanak
Kod nas u Hrvatskoj se različito pravi hrana na Božić. Recimo neki peču janjetinu, svinjetinu - znači klasično pečenje. Zatim, netko pravi sarmice sa pire krumpirom i salata. Netko opet pravi zeleni kupus sa suhim mesom, poznatu menestru. Od kolača: najbolje ti je praviti sitne i suhe kolače. I recimo tortu imati u frižider. Ja sam pravila: oblatne, pitu mađaricu, orahnjaču, zvjezdice, rafaello kuglice. Misla sam i lambadu, ali nisam stigla.
_____________________________
~~~ Living the dream ~~~
* Lamija 6 maj 2008 * Vedad 20 decembar 2014
16.12.2010, 18:51
mala86
2755
cure sta cete ove godine pravit?sigurna sam da ste sve vec smislile
_____________________________
Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: Da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi
moje sunce 19.09.2009 ¦ ¦
16.12.2010, 23:26
marny
491
ja ne pravim skoro ništa , na badnjak smo kod mame na ručku, a za Božić kod svekrve. odnosno napravit ću orahnjaču, ko uspije. na badnjak kod nas u Dalmaciji na meniu je obavezan bakalar i fritule , iako ima dosta onih šta taj dan baš zaposte, a ja vooolim bakalar. na Božić isto; pečena tuka (purica) ili sarme, a budući da ja ne volim pečenu tuku mi imamo sarme il pečenu janjetinu/teletinu , a od slatkog obavezno orahnjača.
17.12.2010, 08:47
mala86
2755
mi na Badnjak postimo,i ove godine ce mm praviti ribu sa krompir salatom,i zvat cemo nase starce na rucak
a na Bozic vecinom se pece prase,ali mi smo ove godine uzeli za susit,pa cemo peci komad u rerni ,bit ce jos neke pite(slagane),ruske salate,meze...i kolaca naravno (bajadera,kokos rolat,neki kremasti,i jos jedan ali ne znam koji )
_____________________________
Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: Da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi