Ja sam jedno vrijeme imala par sitnih kao bubuljica po grudima i bradavicama, i strašno me svrbilo. Nisam znala šta da stavljam, pa sam čistila kamilicom i povuklo mi se.
Prije par dana sam opet zaradila upalu grudi,ali nije bilo istih sipmtoma kao i ranije upale. Ranije mi je odmah temperatura skakala na 40 u roku od 15 minuta, a grudi bi bile trvde kao kamen.
Sada sam samo jedno jutro primjetila da me jako boli lijeva dojka, dok je maleni dojio, i primjetila sam da je natekla žlijezda ispod bradavice. Kad sam završila dojenje, pogledala sam dojku, i taj dio oko žlijezde je bio jaaaako crven, baš izrazito crven, da sam se ja baš prepala.
Odmah sam nazvala dr i zakazala se, i ona mi je rekla da je upala, tzv.mastitis, da moram izmusti sve što beba ne pojede, i propisala mi antibiotike.
Ja sam pila Amoksicilin, izmuzala se, i nakon 2 dana crvenilo se počelo povlačiti, ali me strašno svrbilo. Znala sam se i na ulici počešati, koliko nisam mogla izdržati.
Moj ti je savjet da pregledaš sam rukom dojke, da nema slučajno nekih otvrdaka.
Jer kao što si sama rekla, blizanci često doje, a samim tim i mlijeko više nadolazi, a pošto su oni maleni, ne mogu izvući sve mlijeko. Tako u stvari i nastaju upale grudi, jer beba ne pojede sve, a novo mlijeko nadolazi.