Prekjučer me pita kikica, nakon što je pregledala crtani film "Bambi", : mama, de je mama Bambi?
Retrospektiva: Bambi se rađa u šumi, sve pjeva, pleše, cvijeće cvjeta, Bambi se druži, pjeva, uživa sa svojom mamom, dolazi zima, teško je podnosi, ali preživljavaju do prvih vlasi trave na kasno zimskim danima, i tu mama Bambi odlazi sa svojim malim Bambi na proplanak, da jedu trave, i u tom momentu ona (majka srna) osjeća prisustvo lovaca na hunti, bježi zajedno sa Bambi, prema šumi, oni trče zajedno, mama govori: ne okreći se, bježi, u tom trenutku pucanj se čuje...i samo se naslućuje kraj za mamu srnu.
Naravno Bambi zove, traži je ali ne nalazi, već mu otac govori, koji se pojavljuje tek: Sine majke više nema . I crtani se nastavlja do njegovog osnivanja porodice, i u stvari je happy end.
Eh, sada...Maryam Amina nije razumjela cijeli crtani, ali je shvatila i cijelo vrijeme pita mene: A gdje je mama Bambi?...uhhh
Prećutala sam joj istinu,jer ne mislim da bi me shvatila, da joj kažem da je okrutni čiko upucao mamu Bambi, i da nje više nema. Kao odgovor ponudila sam joj priču da je mama Bambi otišla daleeeeko da rodi drugog Bambija.
Jer fakat na kraju mali Bambi odrasta i formira svoju porodicu, tako da joj je kraj, ustvari ponudio i zamjenu za mamu Bambi.
U suštini obično ja prvo pregledam crtani, i ako zaključim da je prikladan njenom uzrastu i uzansama koje sam postavila, (jezik, nasilje, edukativni karakter), "odobrim njegovo korištenje". Međutim, nekako mi se "Bambi" omakao, valjda sam pretpostavila da je to crtani koji je baš namijenjen najmlađima, tako da ..do mene je.
Da li sam pogriješila, što ne želim još uvijek da joj predočim okrutnost života, ili jednostavno da pustim nju da sama zaključi (mada sumnjam da bi se to moglo desiti uz njeno konstantno : mama ća je ovo?).