Interesantna diskusija. Pa evo da se uključim, jer čini mi se da naš narod nije baš najbolje informisan o tome štaje mehr. Pa evo, provjereno i sto posto tačno: mehr je vjenčani dar muža ženi. On se isplaćuje ohmah po vjenčanju, ali u ako se mladenci dogovore može i naknadno, te u slučaju da mužnemože ženi isplati dogovoreni iznos ona mu ga može halaliti, ali u koliko joj ne isplati mehr, a ona mu ga ne halali, to će na onaj svijet, ahiret, ponijeti kao dug.
Muhemed a.s. je svojim ženama davao vjenčane darove odmah po vjenčanju, dakle ne radi se nečemu što se isplaćuje u slučaju razvoda braka, već dok o daru koji se daje u braku, ali u koliko dođe do razvoda, a mehr nije isplaćen, muž je i tada dužan da toj ženi plati ugovoreni mehr.
Zato oprezno, oni koji vjeruju u Allaha i čuvaju se grijeh i duga, neka prije sklapanja šerijatskog braka, koji je i jedino priznat pred Bogom, dogovore o iznosu mehra, a ukoliko je taj iznos veći od muževe mogućnosti da ga plati, neka ne pristaje, već neka se dogovore o nekom razumnom iznosu koji muž može platiti.
Ja sam se vjenčala šerijatski i tražila sam mehr od hiljadu maraka i odlaska na hadž. I samo napomena, u šerijatskom pravu nije poznat pojam općinskog braka i on nema nikakvog značenja, te ljudi koji nisu sklopili šerijetski brak, pred Allahom su samo osobe koje žive u izvanbračnoj zajednici, a ko imalo ima veze sa Islamom, zna da je takva vrsta zajednice strogo zabranjena. P.S. Oprostite na slovnim greškama, u frci sam, radim, pa malo sam na poslu, malo na ringeraji.