cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

writing-img

[Obrisana poruka]

  
clock-img

06.11.2012, 13:08

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

4077

[Sadržaj poruke je obrisan]

clock-img

06.11.2012, 13:14

clock-img

palachinken

pencil-img

5397

Ja sam mlada kuharica, ali da se upišem u temu.

Za supu stavim kuhati masnije meso (batak, koljenica), u vodu ubacim
- korijen peršuna, celera, mrkve
- crveni luk popečen na plati (ne znam što, rekla mi mama da treba, a i kuća zamiriše na domaću supu:)
- bijeli luk, nasitno
- so, biber u zrnu, peršunov list, lovorov list

I to se kuha i kuha i kuha
Pred kraj dodam tjesteninu.


_____________________________

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

clock-img

06.11.2012, 13:15

clock-img

Lejla Ka

pencil-img

5544

Pravilo broj jedan: ako ćeš mesnu onda meso u hladnu vodu i tek onda na šporet.

Evo jedna moja "autorska":

http://www.coolinarika.com/preview/recept/leteca-corba/

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

clock-img

06.11.2012, 13:15

clock-img

Skvo RR

pencil-img

4542

Uglavnom jedemo pilecu ili telecu

Recimo batake u pretis ubacim i kuham, nakon toga procijedim vodu, prebacim u serpu, iscopkam dio mesa, dio mesa iskoristim za nesto drugo, i onda dodam rendanu mrkvu, kasiku vegete, persun, i fideline ili rizu.
Teleca slicno, sa tim da dodam i kasiku paradajz pirea, ipak se ona jede kao crvena supa.


Od povrtnih

Opet koristim temeljac od piletine, dodam kasiku vegete, provrije, i onda dodam "obaren" persun, malo sve skupa da se kuha, i kasiku maslinovog ulja, zatim prebacim u blender, dodam citavu pavlaku i ili u ranijoj fazi vrhnje za kuhanje, izblendam i imam spinat corbuuser posted image . Prilikom serviranja, ukrasim je vrhnjem za kuhanje u smislu nakapavanja po  njoj, jako lijepo dekorativno izgleda.


A instant supe ne jedemo.

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

clock-img

06.11.2012, 13:15

clock-img

henna ze

pencil-img

475

hajd da ti dam malo života temi..

osnova je uvijek mesna sa povrćem..nekad samo luk i mrkva i meso..to im je najdraža varijanta..s tim da stavim to u komadu.luk izvadim..a mrkvicu na kockice izrežem..meso isitnim i opet u lonac vratim..i onda malo posolim..dodam neki zeleniš..peršin ili celer...i tjestenina...

nekad tarhana, fidoline ili domaće knedle od griza...

ljeti često pravim juhu od tikvica..
na malo putera popržim izrendanu tikvicu i mrkvicu...malo posolim..zalijem vrelom vodom..i kad proključa, ubacim tjesteninu...stavim jednu cijelu tikvicu i bude gusta juhica...

dalje..tarhanica od paradajza..svježi paradajz ogulim..izrendam..i isto popržim na malo putera..i ista procedura kao u ovoj gore..samo stavim tarhanu...


krem juha od tikvica...skuham cijele tikvice i cijele mrkve..i jedan krompirić...izblendam nekad..nekad samo izgnječim viljuškom...dodam vode i soli..i kad se malo ukuha..i dobije željenu gustinu...to je to...služim sa pavlakom ili jogurtom..šta imam...

na isti način pravim i supu od carskog povrća...

_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

clock-img

06.11.2012, 13:17

clock-img

ladyblue RR

pencil-img

1848

kupis junetine, najbolje juneca rebra da ima masnoce na njima, ubacis u pretis, stavi mrkvu, pressun, crveni luk koji si prije toga zapekla na ringli (stavi na foliju da se ne lijepi), celer. ja stavljam i so i Vegetu i nikada nisam za N pravila posebno, ni kada je beba bila.
stavis vode cca 2 l. kuhas u pretisu 40 min. procijeds i dodas ili kndalcie ili fideline.
ta supe mora biti jaka.

ja ne pravim supe od koljenice. ne volim im ukus. 
na ovom temeljcu mizes napraviti i corbu od povrca. isto bude odlicna, jaka.

< Poruku je uredio ladyblue -- 6.11.2012 13:19:49 >


_____________________________

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

clock-img

06.11.2012, 13:21

clock-img

Neca xxx

pencil-img

1126

Super tema, Iman! user posted image

Da dam i ja svoj skromni doprinos.

Krem supa od tikvica

Tikvice ogulim i izribam na krupnije komade. U serpi ugrijem kasikicu putera ili maslinovog ulja, dodam tikvice, posolim i dinstam poklopljene oko 15 minuta (da puste vodu i omeksaju). Nakod toga dodam vode (ne previse) i kuham jos 15-ak minuta. Nekada dodam i proso da se kuha 5 minuta. Kada se skuha, izblendam, dodam casu mlijeka i pustim da dodje do vrenja (pazite da ne pokipi). Nakon toga sklonim sa vatre i zacinim koprom. Posluzujem sa pavlakom. Bude super. Mi ovu corbicu jedemo skoro svake sedmice. user posted image

_____________________________

“Samo sam htjela da imam nešto tvoje… Zauvijek…”
“Želiš nešto moje? Zauvijek? Da li bi prezime moglo da posluži?”

clock-img

06.11.2012, 13:22

clock-img

ladyblue RR

pencil-img

1848

IZVORNA PORUKA: henna ze

krem juha od tikvica...skuham cijele tikvice i cijele mrkve..i jedan krompirić...izblendam nekad..nekad samo izgnječim viljuškom...dodam vode i soli..i kad se malo ukuha..i dobije željenu gustinu...to je to...služim sa pavlakom ili jogurtom..šta imam...

na isti način pravim i supu od carskog povrća...



ja pravim na isti način ali kada je povrće skuhano i izblendano, dodam malo vrhnje za kuhanje i putera. bude baš ukusna.

_____________________________

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

clock-img

06.11.2012, 13:24

clock-img

Neca xxx

pencil-img

1126

Imam jos jednu dobru: Corbica od karfiola, krompira i mrkve

Karfiol isjecjam na sitne komadice, a jedan veci (oguljen) krompir i 2-3 mrkve izrendam. U serpi ugrijem malo putera ili maslinovog ulja, dodam povrce, malo soli i ponekad vegete i dinstam (samo pazite da vam se povrce ne zalijepi za dno serpe). Dodam vode (casu-dvije) i kuham 20-ak minuta. Ovu corbicu jedemo sa pavlakom i takodje je super. user posted image

_____________________________

“Samo sam htjela da imam nešto tvoje… Zauvijek…”
“Želiš nešto moje? Zauvijek? Da li bi prezime moglo da posluži?”

clock-img

06.11.2012, 13:26

clock-img

Anoniman

Nekad supu pravim tako sto raskuham batak sa povrcem;mrkva, celer, persun, b. luk. Poslije batak rascopam, dodam soli, malo bibera i na kraju tjesteninu.
Nekad pravim tako sto raskuham povrce; tikvicu, papriku, paradajz, mrkvu, persun, b. luk, krompir, celer. Kad bude skuhano, izmiksam stap. mikserom, posolim, pobiberim i to je to.
Nekad supu pravim tako sto poprizim crveni luk sa mrkvom i fasiranim mesom, pa u to naspem prokuhanu vodu, dodam celer, persun. Posolim. Na kraju dodam tjesteninu.
Uglavnom, otkako imam djecu sve moje supe su lajt po pitanju zacina.


< Poruku je uredio Pahuljicaa -- 6.11.2012 13:29:51 >

clock-img

06.11.2012, 13:40

clock-img

muaaa

pencil-img

2911


IZVORNA PORUKA: Iman83

Potaknuta temom na RR razgovorima otvaram temu juhe/supe.
Naime, kako vi pravite supe/juhe, na koje sve načine, šta stavljate od povrća, začina?
Zbog nas mladih 'kuharica'user posted image molimo detaljan opisuser posted image
user posted image



super temauser posted image

Volim supe,ali ih zaboravim skuhati posto radim rucak uvjek u zadnjem momentu.user posted image

Ali kad je ranije onda naravno i supa ide.

_____________________________

“Temelj ljudske sreće je duboka sigurnost, spontana radost u malim stvarima i velika jednostavnost.”


clock-img

06.11.2012, 13:41

clock-img

Malenaoduvijek

pencil-img

5237


IZVORNA PORUKA: palachinken

Ja sam mlada kuharica, ali da se upišem u temu.

Za supu stavim kuhati masnije meso (batak, koljenica), u vodu ubacim
- korijen peršuna, celera, mrkve
- crveni luk popečen na plati (ne znam što, rekla mi mama da treba, a i kuća zamiriše na domaću supu:)
- bijeli luk, nasitno
- so, biber u zrnu, peršunov list, lovorov list

I to se kuha i kuha i kuha
Pred kraj dodam tjesteninu.



Potpuno isto pravim temeljac za supu.a kada hocu povrtni samo izbacim meso.a sa ovim temeljcem pravim sve supe,krompir,sa knedlama,tikvicom.brokulom.u krem supu dodam kasiku pavlake .

A nekada izdinstam svo ovo povsce i dodam vodu i onda procijedim samo i dodam nesto od ovoga gore

_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

clock-img

06.11.2012, 14:09

clock-img

emi7908

pencil-img

1384

Iman user posted image user posted image za temu, ja ne mogu zamisliti ručak bez supe. Naravno nekad se desi da je preskočim ali rijetko kad. Neki svoj receptić pišem poslije ...

clock-img

06.11.2012, 14:16

clock-img

veeseelaa

pencil-img

20552

Riblja čorba


- ovisno od mogućnosti il dostupnosti ribe, ribu očistiti i kuhati u vodi
- procijediti
- krupne komade odvojiti
- sitne komade dinstatati na maslinovom ulju uz sitno isjeckani bijeli luk i sitno isjeckani crni luk i malo riže
- dodati kašiku crvenog sosa, dodati so, peršun i malo brašna
- nasuti vodu
- dok se krčka dodati sitno isjeckani krompir i ostatke ribe (krupne komade)
- kuham ofrlje , 15-20 min , probam jel riža kuhana, ako jeste  to je to

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

clock-img

06.11.2012, 14:34

clock-img

Medić*

pencil-img

29

Evo nase omiljene

Merdzimek supa / Corba od crvene lece..Vrlo ukusna,jednostavna,sita..

Potrebno:

1 caša crvene lece -probrana i dobro vodom izaprana
1 glavica crnog luka -sitno nasjeckan
1 krompir ,manji - # #
persun
1 mrkva -sitno nasjeckana
2 kasikice carriya,supena kasika paradajz pirea,kasikica crvene paprike
so,vegeta...


Priprema:

U serpu s amalo ulja prodinstati luk,dodati krompir,mrkvu,zacine..
na kraju dodati lecu...
-Nasuti vode tri prsta iznad smjese i pusitit da se kuha pola sahata
-Kad je skuhano(nije bitno i ako je raspadnuto sve)
Ostaviti da se prohladi..
Sipati po malo u blender i izmiksati corbu
-Po zelji se moze posuti vrhnjem ili servirati s limunom..



_____________________________

Nema vece institucije od roditelja!

clock-img

06.11.2012, 14:37

clock-img

Medić*

pencil-img

29

Supa sa jajima :)

Potrebno:
Piletina (ja koristim manje dijelove..krilca,vrat..)
mrkva,crni luk,persun,krompir,tjestenina za supu,so
1 jaje

Priprema:
U serpu sa crnim lukom i mrkvom staviti piletinu da se kuha
Kad je napola skuhano,dodati krompir nasjeckan na sitne kockice,so,zacine..kuhati
Kad je skuhano,ja izvadim ono sto je ostalo od mesa(ako je prekuhano)ocistim(izmrvim),kosti izbacim,i pomijesam sa supom.
takodjer dodati tjesteninu (najljepse su zvjezdice:)
Vratiti na vatru,i lagano mijesajuci ubaciti jedno umuceno jaje.
Promijesati par puta,dok ne provri..I to je to:)

_____________________________

Nema vece institucije od roditelja!

clock-img

06.11.2012, 14:40

clock-img

Medić*

pencil-img

29

I jos jedna od mene, omiljena :)

POTREBNO: Tikva(bundeva) bilo koje boje, glavica crnog luka,mrkva,2 manja krompira,vrhnje za kuhanje,ulje,so ,zacini(po zelji)

-Tikvu oguliti , narezati na komadice,i staviti u serpu da se kuha,
-naliti vode jedno dva ,tri prsta iznad tikve ..
odmah dodati,narezani luk,mrkvu i krompir,te zacine.Poklopiti i kuhati dok sve dobro ne omeksa .
U slucaju da voda uvri,slobodno dodajte casu vrele vode.Kad je kuhano sve,ostaviti sa strane da se malo ohladi,pa ubaciti u blender i izmiksati.Vratiti na vatru i jos malo dokuhati da se sve sjedini,dodati vrhnje i ako je corba puno gusta opet dodajte vode do zeljene gustoce(uglavnom,gustoca corbe treba biti otprilike kao begova corba) .Da ne dodje do zabune(nije u pitanju citava tikva ) Za corbu je dovoljno, otprilike, pola manje tikve,ili od oka ,zavisno od broja clanova porodice.

_____________________________

Nema vece institucije od roditelja!

clock-img

06.11.2012, 14:45

clock-img

Lejla Ka

pencil-img

5544

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Riblja čorba


- ovisno od mogućnosti il dostupnosti ribe, ribu očistiti i kuhati u vodi
- procijediti
- krupne komade odvojiti
- sitne komade dinstatati na maslinovom ulju uz sitno isjeckani bijeli luk i sitno isjeckani crni luk i malo riže
- dodati kašiku crvenog sosa, dodati so, peršun i malo brašna
- nasuti vodu
- dok se krčka dodati sitno isjeckani krompir i ostatke ribe (krupne komade)
- kuham ofrlje , 15-20 min , probam jel riža kuhana, ako jeste  to je to



Imaš li neke vrste ribe koje preferiraš. Ja se lično nikad nisam usuđivala napraviti riblju čorbu, nekako me odbija pomisao na iskuhavanje ribe. Meni je pržena i pečena riba plafon. No čini mi se da dosta toga propuštam :)

< Poruku je uredio Lejla Ka -- 6.11.2012 14:46:28 >


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

clock-img

06.11.2012, 14:48

clock-img

pocahontas

pencil-img

2546

koljenicu u pretis, glavica crvenog luka, mrkve, celera..peršun nikad ne kuham, uvijek ga dodam na kraju u supu jer volim da onako svježe zamiriše user posted image
kad se skuha koljenica, procijedim, pobacam luk i celer..mrkvu isjeckam...meso isčopkam...
zaledim u par plastičnih kutija temeljac i onda imam tako par dana...koristim ga uglavnom sa posebno skuhanim karfiolom, brokulom, graškom, krompirićima, mrkve dodatm i svjež peršun i malo tjestenine...to sve sastavim i imam finu čorbu...nekad to sve skupa ispasiram i bude fina krem supa user posted image
pileće temeljce bas rijetko koristim, kad je nestašica pravog mesa user posted image

krem supa od bundeve:
komade bundeve/tikve isječem, skuham sa 1 ili 2 krompira, crveni i bijeli luk
to sve skupa ispasiram sa malo temeljca, vratim u šerpu sa ostatkom temeljca (može i mesni) povegetim ili posolim, pobiberim po želji
poslužim uz vrhnje..

< Poruku je uredio pocahontas -- 6.11.2012 14:50:44 >


_____________________________

Bilježim se sa štovanjem

clock-img

06.11.2012, 14:54

clock-img

DM

pencil-img

2408

1.Iskuham meso(kostur od pileta sa krilcima i pokojim batkom, koljnicu teleću...), pred kraj dodam i povrće da se skuha. U šerpi(drugoj) na puteru izdinstam to isto povrće i meso koje izvadim iz te vode, dodam 1-2 kašike mljevene mrkve i peršina(to mljeveno pripremim u teglama za zimnicu), nekad ubacim i kašiku domaćeg ajvara, izrezani crveni paradajz, pa kad se tako izdinsta zalijem onim mesnim temeljcem i dodam tjesteninu po želji ako je potrebna!

2.Nekada u tu mesnu vodu dodam i krompir(pored ostalog povrća) i sve izblendam u blenderu i imamo krem juhu!

3.Povrće izdinstam na puteru i doljevam po malo vode da se skuha, kad je kuhano-izblendam ga i vratim u šerpu te dolijem vrhnje, da zakipi i gotovo! Na ovaj način pravim supe od jedne vrste povrća(tikvica, tikva, špinat, karfiol...)

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

clock-img

06.11.2012, 14:56

clock-img

jasmina_mm

pencil-img

964

Najcesce pravim tarhanu jer imam domace, a i maleni je najvise voli
Malo pilecih fileta isjeckam, dodam mrkvu, malo maslaca, ulja, vegete i poprzim, zatim zalijem vodom i kad prokuha dodam tarhanu. Tako mi je najukusnija

Sto se tice ostalih supa njih rjeđe pravim ali u biti isto skuham meso i povrce, zatim procjedim, isjeckam dodam zacine i na kraju tjesteninu



_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

clock-img

06.11.2012, 14:59

clock-img

Visnja RR

pencil-img

15102

sad sve recepte napisite ovdje ...i jos fotkajte vas tanjur supice user posted image
http://www.ringeraja.ba/ringerajina-kuhinja/

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

clock-img

06.11.2012, 15:01

clock-img

ladyblue RR

pencil-img

1848

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

sad sve recepte napisite ovdje ...i jos fotkajte vas tanjur supice user posted image
http://www.ringeraja.ba/ringerajina-kuhinja/



ti baš postaješ zahtjevnauser posted image

_____________________________

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

clock-img

06.11.2012, 15:04

clock-img

Visnja RR

pencil-img

15102


IZVORNA PORUKA: ladyblue

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

sad sve recepte napisite ovdje ...i jos fotkajte vas tanjur supice user posted image
http://www.ringeraja.ba/ringerajina-kuhinja/



ti baš postaješ zahtjevnauser posted image



to je cas posla user posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

clock-img

06.11.2012, 15:14

clock-img

veeseelaa

pencil-img

20552

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Riblja čorba


- ovisno od mogućnosti il dostupnosti ribe, ribu očistiti i kuhati u vodi
- procijediti
- krupne komade odvojiti
- sitne komade dinstatati na maslinovom ulju uz sitno isjeckani bijeli luk i sitno isjeckani crni luk i malo riže
- dodati kašiku crvenog sosa, dodati so, peršun i malo brašna
- nasuti vodu
- dok se krčka dodati sitno isjeckani krompir i ostatke ribe (krupne komade)
- kuham ofrlje , 15-20 min , probam jel riža kuhana, ako jeste  to je to



Imaš li neke vrste ribe koje preferiraš. Ja se lično nikad nisam usuđivala napraviti riblju čorbu, nekako me odbija pomisao na iskuhavanje ribe. Meni je pržena i pečena riba plafon. No čini mi se da dosta toga propuštam :)



ja volim riblju čorbu, kad mi je mrsko napraviti ja odem u Toplik na istu, i sva je mljac mljac
raja stavlja ribu koju ima u ledo frižderuuser posted image , obično je to oslić bez glave i repa
som, kečiga i sl
ma na koju naletiš
oslić se nekako brzo raspadne a gušt je da se u čorbi nadju komadi ribe
a neko miješa 2-3 vrste, malo soma, malo oslića....

kad ide som onda se on malo duže kuha a oslić je gotov za čas posla
probaj, ako voliš ribu svidjet će ti se

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Zadnji članci

article-img