Uz svo duzno psotovanje, ali vecina naseg svijeta je o ovoj temi totalno neobrazovana, i sto je najgore ne zele da nauce.
Zovem prijateljicu, porodila se prije mozda 20 dana, place , upalile joj se dojke, ja joj pucam savjete, molim je da se ukljuci na RR da ce joj neko pomoci jer ja nemam iskustva sa tim, ali eto teoretski sam pokusala pomoci...pa ne moze, boli, pa meni je tako dr. rekla najbolje ad i naravno niti je ikad usla na rr niti ikog pitala , primila injekciju. prekinula dojenje, i gotovo.
moja rodjena sestra, vidim ja bradavice nigdje, njoj se do veceri od izlaska iz bolnice pocele "palit" grudi, svi vec pucaj usavjete za ad, da se ne muci...sreca ona me poslusa nadje jednu babicu u penziji, dodje zena izdoji je, pokaza, 15mj dojila. Poslije svi iz njene okoline nju navode kao primjer uspjesnog dojenja, a bili su slaba podrska.
Da ne pisem slucajeve dalje, super je kad zena zna sta hoce, kad je niko ne moze poljuljati njeno samopouzdanje, kad se ona educira prije poroda ,ta zena ce sigurno i uspjeti u dojenje,ali meni pukne film kad je vidim na fb visi po cio dan, muziku ubacuje slicice pravi , sve drugo je interesuje osim onog sto bi trebalo biti bitnije i onda puca spiku nekavalitetno, nema ga itd. i onda je saboterima jako lahko tu zavrsit posao, oni u plusu a za ostalo ih boli briga.
Ja sam od prvog mometa znala da cu dojiti, nisam se iskreno nesto bas interesovala za probleme koji mogu nastupiti, ali sams e vodila samo jednim da se u Islamu dojenje preporucuje 2g, men ije bil odosta jer sve sto je preporuceno nije dzaba, vec za dobrobit covjecanstva. E onda dolazim kuci sa bebom, naravno svi oko mene hajde ba i ti si na "kravi" odrasla, svekrva je doduse muza dojila, ali smatra da moje mini dojke nema sanse da nahrane dijete, ja "prvi "put imam ulogu majke , sva izbezumljena cim kmekne jer mislim gladan, pa sam ga dojila cim kmekne ali eto nisu uspjeli da nam uvale ad.
A da, kad je u rodilistu ujutro krenula dr. da obidje rodilje i vidi kako doje, kad je dosla do mene kaze"ti ne znas dojiti...ali imas srece da on hoce jesti" okrenu se i ode...