cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

Najbolji položaj za porod

clock-img

12.9.2024

U posljednjem tromjesečju trudnice sve više zanima kako će proći porođaj. Da li je bolno, da li hodanje između trudova pomaže bržem porođaju, da li strah otežava porođaj, koji položaj je najbolji za izbacivanje bebe...

Najbolji položaj za porod

O čestim pitanjima koja muče trudnice razgovarali smo sa babicom Marjetom Žlebnik.

 

 

Je li istina da je prvi porod teži od drugog?

Uobičajeno je da rođenje drugog djeteta bude kraće, ali intenzivnije.

 

Da li je tačno da se ženi teže porodi ako se boji i ako nije opuštena?

Strah je odbrambeni mehanizam organizma od nečeg nepoznatog – porođaja, ali ako nam je porođaj „poznat“, strah je lakše savladati. To radimo uz dobru pripremu za porođaj. Ako shvatimo važnost porođajnih bolova, njihovo ublažavanje će olakšati porođaj. Tokom kontrakcija važno je pravilno disati, a tokom pauza potpuno se opustiti, jer se tada oslobađaju endorfini. Važna je i okolina i prisustvo ljudi kojima potpuno vjeruje.

 


Da li hodanje tokom trudova pomaže trudnici da se brže otvori i lakše rodi?

Preporučuje se hodanje između kontrakcija, jer se kontrakcije intenziviraju, to olakšava prolazak bebine glave kroz porođajni kanal.

 

PROČITAJ! > Plaču li bebe u maternici?


Koji je najbolji položaj za porođaj?

Svaka porodilja treba individualno da izabere položaj koji joj u tim trenucima najviše odgovara. Sa strane bebina glava manje pritiska na međicu, položaj na sve četiri se preporučuje kada su bebini otkucaji srca usporeni, jer materica ne pritiska šuplju venu, čak ni kada se bebina glava ne spušta kako treba. porođajni kanal, položaj čučnjeva širi karlicu, a time i porođajni kanal. Polusjedeći položaj je bolji od ležanja na leđima, ali porođajni kanal nije tako širok kao u čučećem položaju.

 

 

 

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

pišite nam o svojoj trudnoći na FORUM TRUDNICA

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img