cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

Najbolji hljeb na svijetu!

Ringerajin kuvar: Kuharica

Najbolji hljeb na svijetu!

  • 300gr pšeničnog zrna
  • 100gr ječmenih pahuljica
  • 2 supene kašike susama
  • 2 supene kašike lanenog sjemena
  • 2 supene kašike suncokretovog jezgra
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1/2 svjež kvasac + 50 mil vode


  1. Proces izrade ovog neobičnog hljeba je malo poduži, ali stvarno ne traži mnogo vremena da se izradi. Počinje tako što pšenicu prelijemo vodom. Pšenica stoji u vodi tri dana sve dok ne počne da isklijava. Voda se povremeno mjenja da se pšenica ne bi ukiselila .
  2. Nakon tri dana pšenicu ocjedimo od vode i u malim količinama meljemo mašinom za mljevenje mesa ili u blenderu. Na kraju se dobija masa slična tjestu.
  3. U Samljevenu pšenicu dodajemo pahuljice po izboru ja sam koristila ječmene . Pahuljice se prvobitno natope mlakom vodom koju kada omeknu stiskanjem dobro ocjedimo.
  4. Masi možemo dodati i razne sjemenkice po izboru recimo sjeme suncokreta, j lana i susama koje blago popržimo na suvom tiganju prije dodavanja u masu za hljeb.
  5. U 50 ml vode umješamo pola svježeg (količina je opcionalan može i cio, mada ja zbog ukusa stavljam samo pola) kvasca sa kašičicom šec´era.Kada kvasac nadođe dodamo ga masi za hljeb i zamesimo rukom. Nema potrebe za dodavanjem dodatne količine vode jer je sama pšenica bila dovoljno vlažna.
  6. Masi za hljeb dodamo i kašiku soli, dobro sve sjedinimo i izručimo u kalup za pečenje da odstoji oko 30 min.Najbolje je koristiti silikonske kalupe jer tada nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih masnoc´a. Dok se masa odmara kalup prekrijemo sa vlažnom krpom da se ne bi stvorila korica prije pečenja.
  7. Rernu zagrijemo na 220 stepeni celzijusa. Prije pečenja u rernu ubacimo nekoliko kockica leda da bi se rerna zaparila, što omoguc´ava kvascu da još malo digne hljeb pre nego što očvrsne kora. Hljeb pečemo oko 45-50 min. Najbolje je pečenosti provjeriti drvenim štapic´em kao i kod pečenja kolača.
  8. Posluživanje
  9. Nakon što se hljeb ohladi uvijemo ga u prozirnu foliju i čuvamo u frižideru. Hljeb možemo raspodjeliti i na dnevne porcije i zamrznuti i koristiti po potrebi.


Ovaj hljeb stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pospješuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih materija iz organizma, kao i viška holesterola, a preporučuje se i radi prevencije dijabetesa, arteroskleroze, celulitisa.Ova vrsta hljeba pravi se od proklijalih zrna pšenice, uz minimalni dodatak kvasca i soli, bez aditiva, konzervansa i sličnih materija.Sve ostale vrste hljeba razlikuju se od ovog, prije svega po tome što sadrže brašno niske biološke vrijedenosti, sa svojstvima koje ljudski organizam praktično ne može da usvoji.Ovaj hljeb bez brašna je hranljiv kao i svi ostali pekarski proizvodi, ali i obiluje bogatstvom proteina, vitamina, aminokiselina, masti, ugljenih hidrata i raznih minerala. Samo sadržaj hranljivih vlakana je 20 puta vec´i nego u hljebu koji je uobičajen u širokoj potrošnji.Na ukus se treba pomalo navic´i jer ovo ipak nije tipičan meki, naduvani bijeli hljeb.Ali je zato sve ono što bijeli hljeb nije.

 

 

Budi i ti Ringerajin kuhar! Pošalji recept!

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img