Mađarica
Ringerajin kuvar: muaaa
- 5o gr margarina
- 200 gr secera
- 3 jaja
- 200 ml.mlijeka
- 1 mala kasicica sode bikarbone
- malo jace od 500 gr brasna
- FIL
- 20 kasika secera
- 1l mlijeka,od tog oduzeti 200 ml.
- 10 kasika gustina...(u starinskom orginalnom receptu stoji brasno)pomjesati s ovih 200 ml.smjesati kao smjesu za puding
- 1 puter
- Glazura
- 2 kasike mlijeka,list margarina,2 kas.secera,cokolada za kuhanje.Istopiti sve na pari da se dobije glatka glazura
- Izrada
- Od gornjih sastojaka umjesiti tijesto korak po korak
- Prvo umutiti margarin sa secerom,dosati jaja umutiti,pa brasno i sodu bikarbonu.Umjestiti kao za pitu.Razdjeliti na 4-5 kugli.Svaku kuglu razvaljati oklagijom do velicine pleha na kojem pecete korice.Peku se na izvrnutom plehu na tem.200C.Vrlo malo da ne pregore jer ce biti pretvrde.Ispeci svaku i malo prekriti ili umotati u neku vecu salvetu da malo omeknu dok se priprema fil.
- Fil...uspinovati secer do boje karamele.U posebnu zdjelu umutiti gustin ili brasno sta vec hocete,sa ovih 200 ml.mlijeka.Kad je secer uspinovan dodati mu mlijeko pa kad prokuha i ovu smjesi gustina.Napraviti kao puding...bude gusce.U to dodati jedan puter i ostaviti da se hladi.Kad se prohladi redati korica,fil,korica,fil,dok se ne utrosi sve.Korica da bude na vrhu bez fila.Onda glazuru cokoladnu preliti preko toga i ostaviti na hladjenje
Vracanje u djetinjstvo je neprocjenjivo...zato je ovaj kolac vrijedan truda koji ce te uloziti u njega :)
Budi i ti Ringerajin kuhar! Pošalji recept! |