Koje voće sadrži najviše šećera?
Voće bez sumnje treba biti dio svakodnevne prehrane, ali nije svako voće isto. Na primjer, dijabetičari trebaju paziti tokom odabira voća jer neke vrste sadrže velik udio šećera. Iako su ti šećeri prirodni, oni ne odgovaraju svima.
Dobra vijest je ta da voće s najmanjim udjelom šećera ima najbolju nutritivnu vrijednost, uključujući i visok udio antioksidanata i fitonutrijenata.
Voće s malim udjelom šećera:
- limun i limeta,
- rabarbara,
- maline,
- brusnice i
- kupine.
Voće sa srednje velikim udjelom šećera:
- jagode,
- papaja,
- lubenica,
- breskve,
- nektarine,
- borovnice,
- dinja,
- jabuke,
- kajsije i
- grejp.
Voće s velikim udjelom šećera:
- šljive,
- narandže,
- kivi,
- kruške i
- ananas.
Voće s jako velikim udjelom šećera:
- trešnje,
- grožđe,
- šipak,
- mango,
- smokve,
- banane i
- suho voće (datule, grožđice, marelice i šljive).