cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

Koje namirnice i jela ne smijemo podgrijavati

Podgrijavanje jela napravljenih od nekih namirnica nosi rizik po zdravlje. Inžinjer biotehnologije otkriva koje namirnice nakon termičke obrade nikako ne treba grijati i kako se jela poput pilava, musake i sarme podgrijavaju na bezbjedniji način.

Koje namirnice i jela ne smijemo podgrijavati

Neke od namirnica koje se nalaze na trpezi svakodnevno ne bi smjele da se izlažu termičkoj obradi više od jednom. Takve su pečurke, kao i spinat, ali i drugo lisnato povrće i ono koje raste pod zemljom - mrkva, celer, cikla, krumpir.

„Ovo povrće sadrži nitrate. Oni nisu opasni kada se prvi put skuhaju. Međutim, naknadnim podgrijavanjem ti nitrati prelaze u nitrite koji kada se unesu u organizam stvaraju jedinjenja koja su potencijalno kancerogena“, naglašava inžinjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović.

Biljno ulje koje je jednom upotrebljeno za prženje hrane nikako ne bi smjelo da se koristi ponovo, a jela spremana sa njim takođe ne bi trebalo podgrijavati.

Masti životinjskog porijekla imaju višu točku dimljenja pa se jela sa njima mogu podgrijavati.

Kada je o supama i čorbama riječ, gošća emisije RTS Ordinacija objašnjava da se bujon može podgrijavati a sve ono što je kuhano u njemu treba da bude ocijeđeno i da se posebno čuva u frižideru.

Prema rečima Marije Rakić Ljubomirović, zbog opasnosti da riža na sebi ima bakteriju Bacillus cereus, ni jela od ove namirnice ne bi trebalo podgrijavati jer se na taj način ovaj mikroorganizam može razmnožiti, naročito ako je jelo stajalo duže na sobnoj temperaturi.

Jela od krumpira ne podgrijavati nikad

Spremljeni krumpir koji je potamneo i dobio zelenkastoplavkastu boju nikako ne smije da se jede.

„Postoji mogućnost da se razvila bakterija Clostridium botulinum. Pogotovo ako je prekriveno aluminijumskom folijom“, naglasila je Rakić Ljubomirović dodajući da se krumpir mora isključivo poklopljen čuvati u frižideru.

Bakterija Clostridium botulinum može se razviti na suhomesnatim proizvodima, u konzervisanim proizvodima. Može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu, a kod jače kliničke slike može da napadne centralni nervni sistem i izazove paralizu, gušenje, pa i smrtni ishod.

Pravilo je da se povrće koje raste ispod zemlje stavlja u hladnu vodu pre termičke obrade, dok se ono povrće koje raste iznad zemlje kuha kratko i stavlja se u toplu, kipuću vodu.

Piletinu, crveno meso, ribu niti jela spremljena sa njima ne bi trebalo podgrijavati.

Sarma iako sadrži rižu i crveno meso može da se podgrijava, ali samo da se smlači u rerni zagrijanoj na 70 stepeni.


Izvor: RTS

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img