cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

Kafa u trudnoći – da ili ne?

Mnogi među nama su mišljenja da, u trenutku kada shvati da je trudna, žena treba istog trenutka da prestane da pije kafu. Međutim, naučni dokazi ne daju takve preporuke.

Kafa u trudnoći – da ili ne?

Naprotiv, naučnici savjetuju da, i kada ste trudni, možete bezbjedno uživati u kafi, ali samo jednoj šolji dnevno, ne i u većoj količini ovog napitka.



Zašto se unos kafe ograničava na jednu šolju dnevno?


Jedan od sastojaka kafe, kofein, je stimulans, povećava stanje budnosti, čini da se osjećamo puni energije. Međutim, kao i svi ostali stimulansi, i kofein može dovesti do pojave zavisnosti. Kako se organizam trudnice navikne na određenu količinu kofeina, tako se i beba navikne, i takođe postaje zavisna.

 

Zbog toga se, pri prestanku konzumiranja kafe, i kod bebe i kod majke mogu javiti simptomi kao što su nervoza i napetost.

 

Strah od uzimanja kafe tokom trudnoće razumno je osjećati jedino ako tokom trudnoće pijete veće količine kafe, kao i kada, uz manju količinu kafe, pijete i neke druge napitke koji sadrže kofein, npr. čaj, Coca-Cola.


Kada trudnica u svoj organizam zaista unosi velike količine kofeina postoji rizik za pobačaj, prijevremeni porođaj, ili smanjenu težinu bebe na rođenju. Ovo su i razlozi zbog kojih je neophodno da unos kafe tokom trudnoće ograničite na jednu šolju dnevno, ukoliko ne možete ovaj napitak u potpunosti da izbacite iz svoje svakodnevne ishrane.




Dipl. farm. spec. Marina Odalović

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img