Djeca koja jedu ribu ljubaznija su i društvenija, otkriva istraživanje
Prema novoj studiji, djeca koja nisu često konzumirala morske plodove do svoje 7. godine vjerovatno neće biti društvena kao djeca koja su redovno konzumirala morsku hranu.

Naučnici su rekli da će podsticanje djece da jedu ribu „verovatno imati pozitivan uticaj na razvoj djeteta“. Istraživači sa Univerziteta u Bristolu rekli su da su morski plodovi bogat izvor omega-3 masnih kiselina, selena i joda – za koje je ranije utvrđeno da igraju važnu ulogu u razvoju mozga i kognitivnim funkcijama.
Kao rezultat toga, želeli su da istraže da li postoji veza između konzumiranja morske hrane kod djece od sedam godina i bilo kakvih mogućih kognitivnih promjena i promjena u ponašanju u dobi od sedam, osam ili devet godina.
Najzdravija riba na svijetu koja ne košta mnogo: Sadrži čitav kompleks vitamina B
Ispitivali su podatke od skoro 6.000 djece u Engleskoj tokom dužeg perioda. Prosječna količina ribe koja se pojede svake nedjelje bila je 123 grama.
7,2% djece nije jelo ribu svake nedjelje, 63,9% je jelo do 190 grama nedeljno, a 28,9% jelo više od 190 grama ribe svake nedjelje – što je ekvivalent više od dvije porcije.
Riblji štapići i slični proizvodi činili su skoro polovinu (46%) prosječnog ukupnog unosa morskih plodova. Prema novoj studiji koja je objavljena u European Journal of Nutrition, djeca koja nisu jela ribu češće pokazuju „neoptimalno prosocijalno ponašanje“.
„Prosocijalno“ ponašanje uključuje prijateljske interakcije, altruizam i deljenje.
Sedmogodišnja djeca koja nisu jela ribu, u poređenju sa onom koja su jela najmanje 190 grama ribe svake nedjelje, imala su 35% veću vjerovatnoću da ispolje „suboptimalno prosocijalno ponašanje“. Ovo se povećalo na 43% među devetogodišnjacima.
Istraživači su takođe željeli da procjene da li postoje merljive razlike u inteligenciji onih koji jedu ribu i onih koji ne jedu ribu, ali nisu pronašli nikakve razlike među testiranim osmogodišnjacima, bez obzira na njihov unos ribe.
Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) kaže da bi „zdrava, uravnotežena ishrana“ trebalo da uključuje najmanje dvije porcije ribe nedeljno, uključujući jednu masnu ribu – kao što su losos, skuša ili sardine.
Roditeljima se savjetuje da djeci daju najmanje jednu porciju masne ribe nedeljno, ali „kako masna riba može da sadrži nizak nivo zagađivača koji se mogu akumulirati u telu, dječaci ne bi trebalo da jedu više od četiri porcije masne ribe nedeljno, a djevojčice ne više od dvije porcije nedeljno.
Dr Karolin Tejlor, vanredni profesor nutricionizma na Univerzitetu u Bristolu, rekla je: „Kada postoje kontradiktorni savjeti, može biti teško znati koji je najbolji način djelovanja. Naše prethodne studije su pokazale da jedenje ribe tokom trudnoće u Velikoj Britaniji može imati pozitivan efekat na razvoj djeteta.“
„Ovo je takođe pronađeno u zemljama u kojima je unos ribe veći nego ovdje, tako da će podsticanje konzumiranja ribe verovatno imati pozitivan efekat na razvoj djece.
„Naši dokazi koji povezuju konzumaciju ribe kod djece sa najboljim razvojem ponašanja su jasni i mi toplo preporučujemo roditeljima da osiguraju da jedu najmanje dvije porcije ribe nedeljno u skladu sa smernicama NHS. Nadamo se da će ovi rezultati istraživanja osnažiti roditelje znanjem da svojoj djeci daju najbolji početak u životu“, dodala je ona.
Istraživači su koristili podatke iz studije Djeca 90-ih, dugoročne studije koja prati porodice kako djeca stare.
Studija je nedavno dobila 5,2 miliona funti za nastavak praćenja porodica u jugozapadnoj Engleskoj. Počela je ranih 1990-ih i doprinela je hiljadama istraživačkih radova.
Izvor: N1