Čorba od povrća sa kiselom pavlakom
Ringerajin kuvar: Hanady RR
- 200 g tikvica
- 200 g karfiola
- 50 g boranije zelene
- 50 g graška
- 2-3 šargarepe
- 1/2 korena peršuna
- 1/3 korena pasternaka
- 100 g celera
- 1 srednji krompir
- 1-2 sveže paprike
- 1-2 paradajza
- 1 list lovora
- prstohvat soli
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kocka za supu (povrtna, kokošija)
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- 1 dl kisele pavlake
- prstohvat seckanog peršunovog lista
- prstohvat seckanog celerovog lista
- Staviti u lonac oko 1,5 l hladne vode i iseckano povrće na sitne kockice, poklopiti i kuvati. Kada provri, dodati so, biber i list lovora.
- 2
- Pred kraj kuvanja, kada povrće omekša, dodati kocku za supu, a zatim i suvi biljni začin.
- 3
- Odvojiti jednu kutlacu tečnosti iz lonca u činijicu i ostaviti da se malo prohladi.
- 4
- U posebnoj činiji viljuškom umutiti kiselu pavlaku, brašno i jaje, pa razrediti sa ohlađenom čorbom.
- 5
- Skinuti lonac sa plotne i u vrelu čorbu sipati tanak mlaz umućene mase, uz istovremeno i neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini čorbe, nikako u dubinu, da se zaprška od jaja ne bi zgrudvala, nego da bude sitnije granulacije.
- 6
- Pri serviranju, čorbu posuti sitno seckanim peršunomovim i celerovim listom.
Serviraj uz puno ljubavi i preporuči ovaj recept prijateljima!