cookie-img

Stranica koristi kolačiće

Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.

Cinnamon rolls /role od cimeta

Ringerajin kuvar: bejbibi

image

  • Tijesto:
  • 1 solja (200ml) toplog mlijeka
  • 1 supena kasika suhog kvasca
  • 1jaje
  • 2supene kasike bijelog secera
  • 1cajna kasika soli
  • 3supene kasike maslaca/margarina na sobnoj temp
  • 3solje brasna (ili po potrebi)
  • Fil:
  • 1,5 solja smedjeg secera (300gr)
  • 3 supene kasike cimeta
  • 1 solja istopljenog margarina/maslaca
  • Preliv:
  • Manje pakovanje maskarpone sira
  • (Po originalnom receptu 4oz cream cheese)
  • 1supena kasika maslaca/margarina
  • 1solja secera u prahu
  • 1supena kasika vanilin extracta
  • Mlijeko po potrebi da preliv bude tecniji


  1. Umijesati sve sastojke za tijesto u posudu .brasno dodati postepeno dok se ne dobije odgovarajuca textura tijesta .
  2. Tijesto mora biti mekano ALI NE ljepljivo (da se moze raditi fino) . Staviti malo ulja i namazati tijesto.
  3. Nakon mijesanja ostavi se da odmori najmanje sat vremena .pokriti krpom i ostaviti na toplom.
  4. U medjuvremenu se sprema fil tako sto se izmijesaju secer i cimet. Istopi se maslac kojim cemo namazati tijesto i posuti mjesavinom secera i cimeta
  5. (Slobodno sto vise namazati tijesto maslacem ,bice socnije )
  6. Tijesto izvaljamo u oblik pravougaonika i namazemo maslacem te pospimo mjesavinom.
  7. Urolamo ga i sijecemo na 12 kolutica .neka budu oko 3,4 cm ..
  8. Manji pleh namazemo malo uljem i pocnemo redati kolutice prema gore ,u lezecem polozaju (da se fil vidi ) ..ne nabijajte ih ,vec ostavite malo mjesta izmedju rola..treba ispasti oko 12 kolutica :)
  9. Stavimo u rernu na 180,nekih pola sata
  10. Zatim pripremamo preliv : maskarpone sir i maslaca izmijesamo mikserom .kad su ujedinjeni dodajemo secer u orahu i vanilin extract..sve to jos izmijesamo i dodajemo pomalo mlijeka dok ne dobijemo tecnu texturu ... (ne previse tecno naravno)


Kao sto sam rekla tijesto mora biti mekano ali ne ljepljivo ,to je jako bitno .zato kod izrade tijesta polako dodajemo brasno dok ne dobijemo zeljenu texturu .moze se i vise brasna dodati ako je potrebno .Tijesto cemo izraditi u obliku pravougaonika ,neki srednji oblik od kojeg ce nam ispasti 11-12 kolutica/rola ...Kad ih postavimo u pleh ,kolutici moraju biti postavljenii prema gore ,da se vidi fil .Kad pecemo ,provjerit cemo povremeno jesu li ispecene .kad dobiju blago zlatnu boju a mekane su na dodir tada su gotove . Prelijemo ih odmah ,cim izvadimo iz rerne Mogu se jesti odmah ,tople ili hladne :) uz kafu ili caj ...preukusne ,premekane.Iz prve su ispale perfektno!!! Dodatni savjeti: Kada ih urolate i isjecete mozete ih ostavit u frizideru preko noci pa sutradan peci ako ne stignete .stim da kad ih izvadite iz frizidera morate ostaviti 45min do 1h vani na sobnoj temp pa tek onda peci ..Mozete ih i zamrznuti ..naravno svaku posebno redati na pek papir i tako zalediti pa kad vam se jedu il dodju gosti izvade iz zamrzivaca i pustite da se odlede na sobnoj temp pa tek onda peci :) Sliku nemam jer smo pojeli sve naredni dan :D

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img