Buhtle
Ringerajin kuvar: Hanady RR
- 3 dl mlijeka, kesica i pol di-go kvasca (15g), 700 gr brašna, 2 jajeta, soli, šećera, vanilija šećer, 140 gr putera, malo ulja, namaz po izboru
- U 3 dl. Tolog mlijeka staviti kesiu I pol kvasca di-go, malo pošećeiri I posoliti kroz prste I ostaviti da nadođe.
- U zdjelu staviti 700 gr brašna, 2 jajeta, 100 gr putera sa sobne temperature, (ako ćeš samo slatke dodoati 5 kašika šećera I vanilija ćešer, ako ćeš I slane I slatke bez toga smao doli jedna kašika čajna), izrendati koru jednog limuna dorbo opranog ili domaći ?,
- I treba još istopiti kašiku puter sa malo ulja da imaš za premazivanje
- ko 40 gr. istopljenog maslaca za premazivanje testa pre pečenja
- U zdjelu sas vim stavljenim satojcima staviti mlijeko toplo I germu, mutiti mikserom onim mutilicama za tijesto, onda doarditi rukom, ako treba malo brašna sa ruke dodaš da dobiješ kuglu, namazati je uljem, pokliti celofanom I ostaviti da nadođe…
- Kad se tijesto udupla, podjeliti na 16 najviše 18 kuglica, svaku malo doraditi rukom, spološtiti u to staviti namaz, eurokrem ili sir ili džem…šta već želite. Zatvoriti kuglicu I redati pomašćen pleh jednu do druge, pleh mora biti dubok oko 5 cm, obim za ovu mjeru 28 cm, da sve fino stanu…
- Ostaviti da nadođu još 15 minuta na toplom, pa premazati svaku lopticu otopljenim puterom, I peći u zgarijanoj rerni na 180 stepeni 30-35 minuta…
- Kad se speku ako su slatke posuti ih rposijanim šećerom, u prahu, a slane samo poškropiti vodom I poklopiti krpom da odmeknu…
Serviraj uz puno ljubavi i preporuči ovaj recept prijateljima!
Budi i ti Ringerajin kuhar! Pošalji recept! |