A šta nakon poplave!?
A šta nakon poplave? Kako se zaštiti od crijevne bolesti?
Pratite vijesti o vodosnadbjevanju i ispravnosti vode za piće.
Ne koristite plavnu vodu, jer može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova ili zagađena muljem, uljem, benzinom ili fekalnom kanalizacijom.
Vratite se u svoje kuće, samo ako nadležne službe procjene da je bezbjedno.
Prije provjere ne koristite električne aparate.
Očistite i dezinfikujte sve pokvašene površine. Rukavicama očistite zidove i podove poplavljenih prostorija. Mulj koji ostaje poslije plavne vode može da sadrži kanalizacione otpatke i hemikalije.
Predmete koje ne možete očistiti bacite.
Oprezno ulazite u zgrade zbog mogućih skrivenih oštećenja.
Što je moguće prije osposobite oštećene septičke jame i druge kanalizacione sisteme, jer mogu da postanu veliki zdravstveni rizik.
Pripremite torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima u slučaju hitne evakuacije.
Kako se zaštititi od crijevnih bolesti?
Za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu koristite samo flaširanu ili drugu higijenski ispravnu vodu (iz cisterne)
Redovno održavajte higijenu ruku (sapunom ili dezinfekcionim sredstvom)
Zaštitite gotovu hranu od zagađenja fekalijama koje se mogu naći u vodi
Svu hranu koja je došla u kontakt sa poplavljenom vodom, bacite
Dezinfikujte radne površine, kao i pribor za jelo i kuhanje
Hranu spremajte sa higijenski ispravnom vodom i obavezno je termički obradite (na temperaturi većoj od 70 ºC)
Pripremljenu hranu ne čuvajte duže od 4 sata na sobnoj temperaturi, ona mora biti na temperaturi nižoj od 10 ºC
Temeljno podgrijte kuhanu hranu.
Maloj deci dajte industrijski pripremljenu hranu
Spriječite kontakt sirovih namirnica i termički obrađene hrane
Javite se ljekaru ako primetite simptome crijevnih zaraznih bolesti, ili ste povrijeđeni.
Izvor: decorinportal.com