snjezolina
|
Inseminaciju je određena u aprilu . Na red sam došla odmah čim su svi nalazi bili gotovi. Tako je bilo u tada, ne znam kako će biti kasnije. Znam da mi doktor govori da čim uspijemo skinuti prolaktin da bude u granicama cijeli ciklus, slijedeći mjesec idemo ponovo u postupak. Imala sam prije inseminacije i vodenu cistu na materici, pa su mom ginekologu dali mogućnost da mi je aspiriše u CHR-u (oni su tada jedini u zenici imali taj neki moderni ultrazvuk sa iglom) i nalaz sam odnijela u Kantonalnu bolnicu kod patologa i kad je napokon sve bilo OK, doktor je odredio terapiju: od 2 do 5 dana klomifen, pa onda 10 gonala (svaki dan po dva uveče). Polije 6 gonala, nestalo ih je, pa sam onda uz konsultacije s doktorom nastavila sa merionalima. Ono što je dobro za žene iz drugih gradova, jeste što folikumetriju radite kod svog doktora svaki drugi dan (NEMA STALNOG PUTOVANJA). I telefonom javljate dr. Čehiću u CHR rezultae, a on na osnovu toga određeuje dalju terapiju. Posljednja folikumetrija se radi u CHR (doktor kaže kad) na osnovu čega se odredi kad će biti inseminacija. NIJE BITNO DA LI JE SUBOTA ILI NEDELJA ILI RADNI DAN. AKO JE VRIJEME ZA INSEMINACIJU, TAD ĆE BITI I URAĐENA. Meni je u petak ujutru ovulacija već počela, tako da smo inseminaciju radili u subotu u 7 sati ujutro. Poslije inseminacije koja traje kratko (5 min), ležite onako kako vas sestre namjeste punih 2 sata (jastuk ispod guzane, noge u savijene u koljenima i nema dizanja glave kako se nebi trbušni mišići napregli i tako potisnuli obrađenu spermu). Nakon toga se ukočite, ali šta se može. Obzirom da je meni ovuacija počela sama od sebe, injekciju Pregnila (HCG) dobila poslije inseminacije i oko 26. ili 27. dana ciklusa, kako bi popucali oni folikuli koji su se razvijali nešto sporije (tj. da bi izbjegli nastajanje folikularnih cista). Inseminacija je urađena sa dva uzorka sperme: jedan uzorak je uzet ranije, obrađen je i zaleđen (u CHR imaju savremeni uređaj za "kriopohranu" - valja se tako kaže, uglavnom "zaleđivanje" košta 100 KM), a drugi na dan same inseminacije. Ta dva uzorka su sastavili kao bi povećali broj i uspješnost. Inače obični nalaz, spermiogram košta 30 KM i njega je muž radio bezbroj puta u periodu kada smo se nadali da ćemo njegove " blentave spermiće" raznim terapijama dovesti u red. Sad to više ne radi. Doktor mu je rekao i da nema potrebe. Ako sam šta propustila (HA, HA, HA) , napomenite me. JA SE VAMA PRAVO NAPISAH . NEMOJ DA KOJA KAŽE DA SAM JE UTUŠILA . Javite se kad budete dolazile u Zenicu. Možda mognemo izaći na kafu .