Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
procitah negdje da ni suhomesnati proizvodi i pizza isto nisu za preporuku... a kontam ide zima, pa sta ce me drzati ako nece suho meso i sudzuka a i pizza mi godi, za razliku recimo od mesa sto je steta jer sam inace mesozder....
< Poruku je uredio malena27 RR -- 14.1.2011 10:20:36 >
RE: dal bi trebale izbjegavati??? 29.10.2008 20:26:55
baklavica
mislim da je sirnica ok jer sir je u tom slučaju termički obrađen dok se ista peče, zabranjeni su samo sirevi koji se prave od mlijeka koje nije prije toga prokuhano, feta sir recimo mocarela i sl.
RE: dal bi trebale izbjegavati??? 29.10.2008 20:30:43
mamyca
Joj ja dok sam bila trudna sve sam to jela,ne svaki dan al jesam makar jednom sedmicno mozda,srecom nismo imali nikakvih komplikacija,al preporucujem vam da se toga okanite ili makar smanjite.
RE: dal bi trebale izbjegavati??? 26.12.2008 19:19:05
dana3
vala ne cuh da s ebne moze jesti,mak(sjeme maka) izaziva opijenost ali ako se jede u sirovom stanju,i poznato je da mirisanje maka izaziva jaku glavobolju,tako da to nema nikav eveze sa par posutog zrnja po makovnjaci.ja sam je jela pa sad kako ti hoces
_____________________________
kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato
RE: dal bi trebale izbjegavati??? 19.2.2009 10:15:54
Anoniman
nasla sam ovaj tekst vezano za soju i ishranu trudnica (ovdje se prica o trudnicama koje su vegetarijanke)
Mleko i mlečni proizvodi (sir, jogurt, kiselo mleko,...) odličan su prirodni izvor kalcijuma (potrebe u toku trudnoće su 1.500 mg dnevno), vitamina B12 i visokovrednih belančevina. U toku trudnoće česte su alergije na kravlje mleko. U tim slučajevima kao zamenu koristite sojino mleko obogaćeno kalcijumom i tofu sir.
Povrće - sve kategorije: zeleno lisnato, korenasto, glavičasto... (izvor gvožđa, belančevina i vitamina C i B kompleksa) u svežem stanju ili bareno, u većim količinama. Obavezno koristite leguminoze: soju, pasulj, grašak, boranija, sočivo.
e sad, pretpostavljam ako se moze piti mlijeko i jesti soja, onda mogu i sojini odresci
< Poruku je uredio Dina RR -- 19.2.2009 10:16:25 >
RE: dal bi trebale izbjegavati??? 19.2.2009 11:40:13
mnn
dina da li negdje piše da se ne smije jesti peršin u trudnoči? ja sam pitala doktora i on kaže da to nije nikada čuo...ja volim peršin i celer i koristim ga več sto godina u hrani...ali mi je mamy i još jedna forumašica napisala da se to ne smije koristiti u trudnoči zbog krvarenja...
_____________________________
alex ima 4 godine 2.5.2009 stize nam druga beba :)
RE: dal bi trebale izbjegavati??? 19.2.2009 11:43:53
Anoniman
mozda kao caj sa de ne smije piti (smije, al nije preporucljivo), al u hrani ga koristis normalno bar sam ja cijelu trudnocu, jer meni jelo bez persuna, bilo koje ne valja, ja ga bas volim i sve je evo proslo u najboljem redu
RE: dal bi trebale izbjegavati??? 19.2.2009 11:44:24
mamy Sabina
Nina smiješ jesti peršun,to nije problem,izgleda da smo se pogrešno razumjele. U prvom trimestru trudnoće nije preporučljivo piti čaj od peršuna draga Samo ti stavljaj peršun u hranu to nije problem
RE: Da li bi trebale izbjegavati? 19.2.2009 11:48:19
Anoniman
evo nasla sam ti ovaj tekst
PERŠUN - bogat je mineralnim materijama, vitaminima, visok postotak vitamina c, željezom; - odličan je začin u ishrani; - djeluje diuretično; nekad se koristio za pobačaj i protiv bolnih mjesečnica; odstranjuje zadržavanje tečnosti u trbušnoj oblasti, nogama i grudima prije mjesečnice; listovi se stavljaju na bolna mjesta kao sredstvo protiv bola i upala. - stimuliše rast kose. Bolesti - uzimati na usta kod: * probavnih tegoba * kongestije zbog kašlja i prehlade, astme * neredovitih mjesečnica, predmenstrualnog sindroma * vrućice - uzimati na usta pod nadzorom liječnika kod: * visokog krvnog pritiska * kongestivnog zatajenja srca Pripravci: * bez recepta: Dostupni u obliku tinkture ili suhog lišća, sjemenki, stabljika i korijena. * kućna priprema: ČAJ:1-2 kašičice suhih listova ili korijena staviti u šoljicu kipuće vode, poklopiti te ostaviti da odstoji 5-10 min. Popiti do 3 šoljice na dan. Ili staviti usitnjene svježe listove i stabljike u vruću vodu. + prehrana i dijeta: jesti sirove, zelene listove koji djeluju i kao osvježivač daha. Nuspojave: ne očekuju se. Posebne informacije * Trudnice i dojilje ne smiju uzimati sok od peršuna ili peršunovo ulje zbog toga što može potaknuti kontrakcije maternice. Nekoliko listića posluženih kao ukras jela vjerovatno neće naškoditi ako se pojedu. * Ako se peršun često primjenjuje kao ljekovita biljka, mora se povećati unos hrane bogate kalijem, kao banane ili svježe povrće, budući da diuretici odstranjuju kalij iz organizma.